betöltés folyamatban...

Hogyan szokjunk le az unalomevésről?

2022.08.22.

Éhes vagyok, vagy csak unatkozom? Ismerd fel a valódi éhség jeleit, hogy bármilyen helyzetben kordában tarthasd az étvágyad és ne egyél pótcselekvésként!

Előfordult már, hogy azon kaptad magad, ki-be csukogatod a hűtőszekrény ajtaját, vagy folyamatosan benézegetsz a konyhaszekrénybe, de nem is tudod igazán, mit ennél? Gondoltál már arra, hogy ez nem is valódi éhség, sokkal inkább unalomevés?  Ha igen, akkor ez a cikk neked szól.

Az egészség kulcsa a testsúly kordában tartása, de könnyű ezt mondani. Az unalom az éhségérzet elsőszámú kiváltó oka. Jóval több esetben eszünk unalomból, mint érzelmi okokból vagy stressz hatására. Azok az emberek, akik hajlamosak unatkozni, nagyobb eséllyel lesznek elhízottak vagy túlsúlyosak.

Éhség, unalom vagy étvágy?

Éhség, unalom vagy étvágy? Te meg tudod különböztetni?
Éhség, unalom vagy étvágy? Te meg tudod különböztetni?

Meg kell értenünk, mi is pontosan az éhség és az étvágy között a különbség.

  • Az éhséget olyan élettani mutatók jelzik, mint például a gyomorkorgás. Ez a jele annak, hogy a szervezetnek táplálékra van szüksége. A gyomorkorgás megszűnik, amint táplálék kerül a gyomorba.

  • Az étvágy egy pszichológiai tényező. Inkább egyfajta vágy, az éhség jelei és érzései nélkül. A pszichológiai vagy érzelmi evést nagyobb valószínűséggel kíséri bizonyos ételek utáni sóvárgás, gyorsan jelentkezik boldogság, szomorúság, stressz és más érzelmi hatások következtében.

  • Az unalom egy diszkrét érzelem, amelyhez az elégedetlenség, a nyugtalanság és a kihívások hiányának érzése társul, olyankor jellemző, amikor valaki a jelenkori cselekedeteit és helyzetét céltalannak értelmezi. Nem titok, hogy nagyon sok ember eszik unalmában. Egyes kutatók szerint az ételek izgalma és az ízlelőbimbóink stimulálása hozzásegíthet minket a menekülés érzésének megteremtéséhez és az unalommal való megbirkózáshoz.

Honnan tudhatod, hogy valóban éhes vagy-e?

  • Tedd fel magadnak a kérdést: Valóban éhes vagyok? Hasznos eszköz lehet az úgynevezett éhségmérleg, amely lehetővé teszi az éhségérzet 1-től 10-ig terjedő skálán való rangsorolását. A skála használatakor az 1-es azt jelenti, nagyon éhesek vagyunk (például kimaradt étkezések esetén), a 10-es pedig a legkevésbé éhes állapotunkat jelzi (közvetlenül evés után).

  • Gondold át, mi történt veled az elmúlt percekben, órákban, ami miatt azt érzed, enned kell. Sokan ilyenkor értik meg igazán, hogy érzelmi evésről van szó.

Hogyan szokjunk le róla?

Tereljük el a figyelmünket. Ha rájöttünk, hogy a gyakori evés hátterében érzelmi okok húzódnak, találjunk ki magunknak olyan módszert, amivel elterelhetjük a figyelmünket az adott dologról. Sétáljunk, sportoljunk, olvassunk könyvet, játsszunk a kutyával, csináljunk bármit, ami elvonja a figyelmünket. Az egészséges étkezési szokások betartása mellett -rendszeres étkezések- kisebb az esély arra, hogy ész nélkül felfaljunk a hűtőszekrény tartalmát. Ha szükséges, iktassunk be rendszeres, kisebb étkezéseket is a főétkezések közé.

Csak és kizárólag a konyhát vagy az étkezőt használjuk evésre. Így elkerülhető az, hogy mással is foglalkozzunk evés közben és valóban csak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk. A tévé előtt való feszültségoldó rágcsálást mellőzzük.

Jó egészséget!
Szerző: Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

Szezonális táplálkozás -TÉL 2022.11.25
Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal, tehát a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen azokat, amelyek könnyen tartósíthatók és tárolhatók. Extra előny, hogy a szezonális élelmiszerek általában finomabbak is. Ez a fajta tudatos étkezés, a szezonalitás figyelembevétele nagyon változatossá teheti étrendünket. Ha télen is paradicsomot, paprikát és uborkát vásárolunk (megszokásból, vagy mert ott van a boltok kínálatában) könnyebben megfeledkezünk arról, hogy a sütőtök, a vörös káposzta, a cékla vagy a fejes káposzta is ideális választás lehetne. Bár ezek sem télen teremnek, de jól tárolhatók.  
A méz 6 egyedülálló, jótékony tulajdonsága 2022.11.17
Itt a hidegebb idő, ilyenkor az ember jóval több időt tölt a négy fal között, előkerülnek a teafőzők és természetesen a méz. Megfázás, nátha, köhögés…az első dolog, amiért nyúlunk. A méz egy valódi csoda. Persze, csak akkor, ha jó minőségű. Különleges tápanyagokat tartalmaz, számos betegségben hasznos, sőt, a szépségápolásban is hasznát vehetjük. A méz a mézelő méhek (Apis mellifera) által a virágok nektárjából és egyéb növényi váladékokból összegyűjtött, mirigyváladékukkal vegyítve átalakított és lépekben ömlesztve tárolt, mézzé érlelt anyag. Állagát tekintve lehet folyékony, viszkózus (sűrűn folyó) és kristályos állagú. Illata, színe, íze az összetételének függvénye, így számos változatban ismert.  Számos egészségügyi előnye köztudott, jelentős szerepe van ősidők óta a házi gyógymódok és az alternatív kezelések között.
Mik azok a superfoodok? 2022.11.06
A superfoodok, olyan élelmiszerek melyek természetes tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban hihetetlenül gazdagok így különösen jótékonyan hatnak az egészségünkre. A superfood kifejezés hallatán sokaknak olyan nehezen elérhető különlegességek jutnak eszébe, mint a makréla vagy a mungó bab, valójában azonban a szuperélelmiszerek nagy része jól ismert számunkra. Ilyen élelmiszer például a brokkoli, az avokádó és a vadlazac. A szuperélelmiszerek fogyasztása fokozott egészségügyi előnyökkel jár, például csökkenti a cukorbetegség, a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázatát. 

Ajánló

Szezonális táplálkozás -TÉL 2022.11.25
Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal, tehát a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen ...
Városligeti műjégpálya: tömeg nincs, jó hangulat van! 2022.11.22
Csütörtök óta ismét impozáns környezetben korcsolyázhatnak a téli jeges sportág rajongói a város szívében, mivel ismét megnyitotta kapuit a Városligeti ...
Őszi impregnálás 2022.11.22
Most vetted az eső- vagy softshelldzsekidet, és máris beázik? Vagy a Gore-Tex cipőd állítólag lélegzik, mégis beleizzad a lábad? Semmi nincs veszve: impregnálás ...
Együtt minden sikerül! 2022.11.20
2022. november 12-én második alkalommal került sor az Esély Sportnap sportprogram megrendezésére Budapest II. kerületében, amely a fogyatékossággal élők ... (X)
A méz 6 egyedülálló, jótékony tulajdonsága 2022.11.17
Itt a hidegebb idő, ilyenkor az ember jóval több időt tölt a négy fal között, előkerülnek a teafőzők és természetesen a méz. Megfázás, nátha, köhögés…az ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.