betöltés folyamatban...

Hogyan szokjunk le az unalomevésről?

2022.08.22.

Éhes vagyok, vagy csak unatkozom? Ismerd fel a valódi éhség jeleit, hogy bármilyen helyzetben kordában tarthasd az étvágyad és ne egyél pótcselekvésként!

Előfordult már, hogy azon kaptad magad, ki-be csukogatod a hűtőszekrény ajtaját, vagy folyamatosan benézegetsz a konyhaszekrénybe, de nem is tudod igazán, mit ennél? Gondoltál már arra, hogy ez nem is valódi éhség, sokkal inkább unalomevés?  Ha igen, akkor ez a cikk neked szól.

Az egészség kulcsa a testsúly kordában tartása, de könnyű ezt mondani. Az unalom az éhségérzet elsőszámú kiváltó oka. Jóval több esetben eszünk unalomból, mint érzelmi okokból vagy stressz hatására. Azok az emberek, akik hajlamosak unatkozni, nagyobb eséllyel lesznek elhízottak vagy túlsúlyosak.

Éhség, unalom vagy étvágy?

Éhség, unalom vagy étvágy? Te meg tudod különböztetni?
Éhség, unalom vagy étvágy? Te meg tudod különböztetni?

Meg kell értenünk, mi is pontosan az éhség és az étvágy között a különbség.

  • Az éhséget olyan élettani mutatók jelzik, mint például a gyomorkorgás. Ez a jele annak, hogy a szervezetnek táplálékra van szüksége. A gyomorkorgás megszűnik, amint táplálék kerül a gyomorba.

  • Az étvágy egy pszichológiai tényező. Inkább egyfajta vágy, az éhség jelei és érzései nélkül. A pszichológiai vagy érzelmi evést nagyobb valószínűséggel kíséri bizonyos ételek utáni sóvárgás, gyorsan jelentkezik boldogság, szomorúság, stressz és más érzelmi hatások következtében.

  • Az unalom egy diszkrét érzelem, amelyhez az elégedetlenség, a nyugtalanság és a kihívások hiányának érzése társul, olyankor jellemző, amikor valaki a jelenkori cselekedeteit és helyzetét céltalannak értelmezi. Nem titok, hogy nagyon sok ember eszik unalmában. Egyes kutatók szerint az ételek izgalma és az ízlelőbimbóink stimulálása hozzásegíthet minket a menekülés érzésének megteremtéséhez és az unalommal való megbirkózáshoz.

Honnan tudhatod, hogy valóban éhes vagy-e?

  • Tedd fel magadnak a kérdést: Valóban éhes vagyok? Hasznos eszköz lehet az úgynevezett éhségmérleg, amely lehetővé teszi az éhségérzet 1-től 10-ig terjedő skálán való rangsorolását. A skála használatakor az 1-es azt jelenti, nagyon éhesek vagyunk (például kimaradt étkezések esetén), a 10-es pedig a legkevésbé éhes állapotunkat jelzi (közvetlenül evés után).

  • Gondold át, mi történt veled az elmúlt percekben, órákban, ami miatt azt érzed, enned kell. Sokan ilyenkor értik meg igazán, hogy érzelmi evésről van szó.

Hogyan szokjunk le róla?

Tereljük el a figyelmünket. Ha rájöttünk, hogy a gyakori evés hátterében érzelmi okok húzódnak, találjunk ki magunknak olyan módszert, amivel elterelhetjük a figyelmünket az adott dologról. Sétáljunk, sportoljunk, olvassunk könyvet, játsszunk a kutyával, csináljunk bármit, ami elvonja a figyelmünket. Az egészséges étkezési szokások betartása mellett -rendszeres étkezések- kisebb az esély arra, hogy ész nélkül felfaljunk a hűtőszekrény tartalmát. Ha szükséges, iktassunk be rendszeres, kisebb étkezéseket is a főétkezések közé.

Csak és kizárólag a konyhát vagy az étkezőt használjuk evésre. Így elkerülhető az, hogy mással is foglalkozzunk evés közben és valóban csak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk. A tévé előtt való feszültségoldó rágcsálást mellőzzük.

Jó egészséget!
Szerző: Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni mindazt, amit csinál, ami boldoggá teszi. Amióta megszületett a kisfia, egyértelműen a családja élvez elsőbbséget az életében, ugyanakkor a munka mellett még a sportra is talál időt. Interjúnk 2022-ben készült a Giro Nagy Rajt idején.
Az egészséges életmód záloga: mediterrán diéta 2023.11.15
A Mediterrán diéta egy olyan étrend, amely a Földközi-tenger térségéből ered, és hosszú élet, jó egészség és kiváló ízvilág összefüggésével vívta ki népszerűségét. Nemcsak egy egyszerű étrend, hanem egy életmód, ahol az egészséges táplálkozás és az élvezetek összehangolása fontos szerepet játszik. Ebben a cikkben bemutatjuk a Mediterrán diéta alapelveit és egészségügyi előnyeit.
A hasi zsír eltüntetése 2023.10.31
Az elhízás és a súlyfelesleg egyre nagyobb problémát jelent. Az elhízás különböző típusai közül a hasi zsír lerakódása különösen aggasztó, mivel nemcsak esztétikai problémát okoz, hanem súlyos egészségügyi kockázatokat is hordoz. Cikkünkben bemutatjuk a hasi zsírlerakódás okait és azt, hogy hogyan lehet hatékonyan megszabadulni tőle sporttal és megfelelő étrenddel.

Ajánló

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto ...
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ...
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a ...
Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni ...
Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport 2023.11.29
A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.