betöltés folyamatban...

Hidroterápia, a víz gyógyító ereje

2022.09.26.
Hidroterapia

Vajon miért van az, hogy az emberek annyira szeretnek víz közelében lenni? Ha nyaralást, vagy kikapcsolódást kell választani – legyen az aktív vagy pihentető – a legtöbben a strandolás, wellness, vagy gyógyfürdő mellett döntenek. Mindez persze természetes, hogy így vonzódunk a vizes közeghez. A hidroterápia: a víz gyógyító ereje!

Vizimajom-elmélet

A már nem is annyira újkeletű elmélet szerint az emberi evolúció visszavezethető egy olyan szakaszra, mikor a halakhoz hasonló vízi életmódot folytattak őseink. Az állítást egyre több érvvel támasztják alá, egyes körökben már teljesen elfogadott evolúciós elméletté alakult az évek során.
De ha csak arra gondolunk, hogy mindannyiunk első természetes közege is a magzatvízvíz, ez is elfogadható válasz arra, miért olyan otthonos számunkra víz. Van azonban egy ennél is egyszerűbb, kézzel foghatóbb magyarázat is a víz szeretetére. Ez pedig nem más, mint szervezetünkre gyakorolt kifejezetten jó, megfelelő körülmények között gyógyító hatása.

Hidroterápia

Ahogy a nevében is benne van, a hidroterápia a víz fizikai tulajdonságainak terápiás felhasználását jelenti. Alkalmazzák habilitációs, rehabilitációs célokra, egyéni vagy csoportos fejlesztés keretein belül, egészen csecsemőkortól a legidősebbekig. De miért is olyan népszerű gyógymód egy kis „vízitorna”?

A megváltozott fizikai adottságok miatt könnyebb lesz a járás, egyszerűbb egyensúlyozni (vízben mindenki gyönyörűen tudja a kézállást), a víz felhajtó ereje támaszként szolgál a nehezen mozgók számára is. Gyengébb izomzattal is könnyebb végrehajtani gyakorlatokat, aki pedig erősödni szeretne, az kihasználhatja a megnövekedett ellenállást.  
Hidroterápiás kezelést szakemberek tarthatnak, főleg sérült, fejlődésben lemaradt gyermekeknek, azonban ez nem azt jelenti, hogy ne lenne bárki számára elérhető.

A terápia célja

Az idegrendszer érésének elősegítése, az izomtónusok normalizálása, egyensúly és koordinációfejlesztés, a vízbiztonság, és megfelelő mozgásminták kialakítása, az izomerő növelése. Mindössze heti egy-egy alkalommal végzett fél órás mozgásról van szó vízben. Kifejezetten hidroterápiás kezelésre nincs mindenkinek szüksége, ám nincs olyan, akire ne lenne jó hatással.

Még ha nem is gyógyulás céljából csobbanunk, a víz egy olyan terápiás közeg, ami akaratlanul is hat a szervezetünkre.

Hideg vizes terápia

Ha az ember hideg vízbe megy, az emeli a vérnyomást, fokozza a vérkeringést. Hiszen mindenki jól tudja, milyen ébresztő és frissítő hatása van egy reggeli hideg zuhanynak. Aki viszont a meleg vízben érzi jól magát, annak kitágulnak az erei, csökken a vérnyomása, ellazulnak az izmai. Ezek az emberek inkább a nyugtató esti fürdőzést preferálják.

Bár Sebastian Kneipp kutatásai és módszerei kiterjednek mind a hideg, mind a melegvizes kezelésre, mégis a hideg vizes gyógykezelés viseli a Kneipp kúra nevet. Kneipp felismerte, hogy hatás szempontjából az elsődleges perspektíva, amit figyelembe kell vennünk, az a víz hőmérséklete. Hideg víz esetében 15 és 22 celsius fok közötti vízhőmérsékletről beszélünk, a 15 fok alatti hőmérséklet már a nagyon hideg kategóriába tartozik. Ezeket a kezeléseket legtöbb wellness fürdőben bárki igénybe is veheti. A legelterjedtebb szolgáltatások közé tartozik a Kneipp-taposó, melynek lényege, hogy körbe – körbe kell sétálni egy medencében, aminek az alja közepes méretű kövekkel van kirakva, és éppen csak annyi nagyon hideg víz van benne, hogy ellepje a köveket. Remek hatással van a vérkeringésre, az anyagcserére, emellett erősíti a tartó izmokat és talpmasszázsként is funkcionál.

Ezt is olvasd el!
Mi az a mozgástartomány beszűkülés? 2022.07.21
Mire gondolj, ha futóként vagy bringásként nehéznek érzed a lábaid vagy a csípőd, fáj a derekad és nehezebben melegszel be? Edzés után pedig, mint egy birodalmi lépegető úgy tudsz csak járni? Ezek bizony a mozgástartomány beszűkülés jelei.

A meleg vizes terápia

Biológiailag az ellenkezőjét váltja ki, mint a hidegvizes – ellazít, megnyugtat. Mikor meleg vízről beszélünk, az 36 – 40 fokos vízhőmérsékletet jelent. A legapróbb páciensekkel, a gyerekekkeláltalában 36 fokos vízben foglalkoznak. Olyanoknak kifejezetten ajánlott a kezelés, akik valamilyen születési rendellenesség, vagy baleset miatt izom, ízületi problémában szenvednek. A meleg víz segítségével egyszerű mozdulatsorokkal – mint például az úszógumi fel és levétele –  könnyebben ellazítható, mozgatható egy feszes izom, ízület.

Míg a hidroterápiát első sorban gyerekeken alkalmazzák, az idős korosztálynak főleg a gyógyfürdőt ajánlják. Persze sokszor az idősek számára is a rehabilitációs kezelés része a vízitorna, ez nem összekeverendő a hidroterápiával, ami sokkal specifikusabb átmozgatást jelent. Nem véletlen tehát, hogy az orvosok gyakran inkább egy pár napos hévízi fürdőzésre küldik pácienseiket, vérhigító gyógyszer felírása helyett.

Szöveg: Várnagy Dorka

További cikkek

Szezonális táplálkozás -TÉL 2022.11.25
Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal, tehát a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen azokat, amelyek könnyen tartósíthatók és tárolhatók. Extra előny, hogy a szezonális élelmiszerek általában finomabbak is. Ez a fajta tudatos étkezés, a szezonalitás figyelembevétele nagyon változatossá teheti étrendünket. Ha télen is paradicsomot, paprikát és uborkát vásárolunk (megszokásból, vagy mert ott van a boltok kínálatában) könnyebben megfeledkezünk arról, hogy a sütőtök, a vörös káposzta, a cékla vagy a fejes káposzta is ideális választás lehetne. Bár ezek sem télen teremnek, de jól tárolhatók.  
Városligeti műjégpálya: tömeg nincs, jó hangulat van! 2022.11.22
Csütörtök óta ismét impozáns környezetben korcsolyázhatnak a téli jeges sportág rajongói a város szívében, mivel ismét megnyitotta kapuit a Városligeti Műjégpálya. Mi vasárnap kora délután látogattunk ki: gyermekes családok, fiatalok egyaránt kihasználták az első hétvégi lehetőségeket, hogy a friss levegőn csúszkáljanak néhány órát
Őszi impregnálás 2022.11.22
Most vetted az eső- vagy softshelldzsekidet, és máris beázik? Vagy a Gore-Tex cipőd állítólag lélegzik, mégis beleizzad a lábad? Semmi nincs veszve: impregnálás okosan és új életre keltheted a technikai öltözéked. A szellőző és vízálló ruha jelentősen növeli a komfortérzetedet az őszi, néha vizes túrákon.

Ajánló

Szezonális táplálkozás -TÉL 2022.11.25
Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal, tehát a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen ...
Városligeti műjégpálya: tömeg nincs, jó hangulat van! 2022.11.22
Csütörtök óta ismét impozáns környezetben korcsolyázhatnak a téli jeges sportág rajongói a város szívében, mivel ismét megnyitotta kapuit a Városligeti ...
Őszi impregnálás 2022.11.22
Most vetted az eső- vagy softshelldzsekidet, és máris beázik? Vagy a Gore-Tex cipőd állítólag lélegzik, mégis beleizzad a lábad? Semmi nincs veszve: impregnálás ...
Együtt minden sikerül! 2022.11.20
2022. november 12-én második alkalommal került sor az Esély Sportnap sportprogram megrendezésére Budapest II. kerületében, amely a fogyatékossággal élők ... (X)
A méz 6 egyedülálló, jótékony tulajdonsága 2022.11.17
Itt a hidegebb idő, ilyenkor az ember jóval több időt tölt a négy fal között, előkerülnek a teafőzők és természetesen a méz. Megfázás, nátha, köhögés…az ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.