betöltés folyamatban...

Hidroterápia, a víz gyógyító ereje

2022.09.26.
Hidroterapia

Vajon miért van az, hogy az emberek annyira szeretnek víz közelében lenni? Ha nyaralást, vagy kikapcsolódást kell választani – legyen az aktív vagy pihentető – a legtöbben a strandolás, wellness, vagy gyógyfürdő mellett döntenek. Mindez persze természetes, hogy így vonzódunk a vizes közeghez. A hidroterápia: a víz gyógyító ereje!

Vizimajom-elmélet

A már nem is annyira újkeletű elmélet szerint az emberi evolúció visszavezethető egy olyan szakaszra, mikor a halakhoz hasonló vízi életmódot folytattak őseink. Az állítást egyre több érvvel támasztják alá, egyes körökben már teljesen elfogadott evolúciós elméletté alakult az évek során.
De ha csak arra gondolunk, hogy mindannyiunk első természetes közege is a magzatvízvíz, ez is elfogadható válasz arra, miért olyan otthonos számunkra víz. Van azonban egy ennél is egyszerűbb, kézzel foghatóbb magyarázat is a víz szeretetére. Ez pedig nem más, mint szervezetünkre gyakorolt kifejezetten jó, megfelelő körülmények között gyógyító hatása.

Hidroterápia

Ahogy a nevében is benne van, a hidroterápia a víz fizikai tulajdonságainak terápiás felhasználását jelenti. Alkalmazzák habilitációs, rehabilitációs célokra, egyéni vagy csoportos fejlesztés keretein belül, egészen csecsemőkortól a legidősebbekig. De miért is olyan népszerű gyógymód egy kis „vízitorna”?

A megváltozott fizikai adottságok miatt könnyebb lesz a járás, egyszerűbb egyensúlyozni (vízben mindenki gyönyörűen tudja a kézállást), a víz felhajtó ereje támaszként szolgál a nehezen mozgók számára is. Gyengébb izomzattal is könnyebb végrehajtani gyakorlatokat, aki pedig erősödni szeretne, az kihasználhatja a megnövekedett ellenállást.  
Hidroterápiás kezelést szakemberek tarthatnak, főleg sérült, fejlődésben lemaradt gyermekeknek, azonban ez nem azt jelenti, hogy ne lenne bárki számára elérhető.

A terápia célja

Az idegrendszer érésének elősegítése, az izomtónusok normalizálása, egyensúly és koordinációfejlesztés, a vízbiztonság, és megfelelő mozgásminták kialakítása, az izomerő növelése. Mindössze heti egy-egy alkalommal végzett fél órás mozgásról van szó vízben. Kifejezetten hidroterápiás kezelésre nincs mindenkinek szüksége, ám nincs olyan, akire ne lenne jó hatással.

Még ha nem is gyógyulás céljából csobbanunk, a víz egy olyan terápiás közeg, ami akaratlanul is hat a szervezetünkre.

Hideg vizes terápia

Ha az ember hideg vízbe megy, az emeli a vérnyomást, fokozza a vérkeringést. Hiszen mindenki jól tudja, milyen ébresztő és frissítő hatása van egy reggeli hideg zuhanynak. Aki viszont a meleg vízben érzi jól magát, annak kitágulnak az erei, csökken a vérnyomása, ellazulnak az izmai. Ezek az emberek inkább a nyugtató esti fürdőzést preferálják.

Bár Sebastian Kneipp kutatásai és módszerei kiterjednek mind a hideg, mind a melegvizes kezelésre, mégis a hideg vizes gyógykezelés viseli a Kneipp kúra nevet. Kneipp felismerte, hogy hatás szempontjából az elsődleges perspektíva, amit figyelembe kell vennünk, az a víz hőmérséklete. Hideg víz esetében 15 és 22 celsius fok közötti vízhőmérsékletről beszélünk, a 15 fok alatti hőmérséklet már a nagyon hideg kategóriába tartozik. Ezeket a kezeléseket legtöbb wellness fürdőben bárki igénybe is veheti. A legelterjedtebb szolgáltatások közé tartozik a Kneipp-taposó, melynek lényege, hogy körbe – körbe kell sétálni egy medencében, aminek az alja közepes méretű kövekkel van kirakva, és éppen csak annyi nagyon hideg víz van benne, hogy ellepje a köveket. Remek hatással van a vérkeringésre, az anyagcserére, emellett erősíti a tartó izmokat és talpmasszázsként is funkcionál.

Ezt is olvasd el!
Mi az a mozgástartomány beszűkülés? 2022.07.21
Mire gondolj, ha futóként vagy bringásként nehéznek érzed a lábaid vagy a csípőd, fáj a derekad és nehezebben melegszel be? Edzés után pedig, mint egy birodalmi lépegető úgy tudsz csak járni? Ezek bizony a mozgástartomány beszűkülés jelei.

A meleg vizes terápia

Biológiailag az ellenkezőjét váltja ki, mint a hidegvizes – ellazít, megnyugtat. Mikor meleg vízről beszélünk, az 36 – 40 fokos vízhőmérsékletet jelent. A legapróbb páciensekkel, a gyerekekkeláltalában 36 fokos vízben foglalkoznak. Olyanoknak kifejezetten ajánlott a kezelés, akik valamilyen születési rendellenesség, vagy baleset miatt izom, ízületi problémában szenvednek. A meleg víz segítségével egyszerű mozdulatsorokkal – mint például az úszógumi fel és levétele –  könnyebben ellazítható, mozgatható egy feszes izom, ízület.

Míg a hidroterápiát első sorban gyerekeken alkalmazzák, az idős korosztálynak főleg a gyógyfürdőt ajánlják. Persze sokszor az idősek számára is a rehabilitációs kezelés része a vízitorna, ez nem összekeverendő a hidroterápiával, ami sokkal specifikusabb átmozgatást jelent. Nem véletlen tehát, hogy az orvosok gyakran inkább egy pár napos hévízi fürdőzésre küldik pácienseiket, vérhigító gyógyszer felírása helyett.

Szöveg: Várnagy Dorka

További cikkek

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális mozgásokat, a guggolást, a kitörést, az ugrást, a kardiót és a húzómozdulatokat egészíti ki olimpiai rúd emelésével, erőemeléssel és robbanékonyságot fejlesztő mozdulatokkal – nem véletlen, hogy az idősebb korosztály körében is egyre népszerűbb. Innen a senior crossfitter kifejezés is.
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok sokfélesége meglepő lehet. A középkorban az emberek különböző fizikai tevékenységeket űztek, legyen az hagyományos sport, lovagi gyakorlat vagy egyszerű szabadidős testmozgás.
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ultrafutás és az egészség összefüggéseiről a szakértők.

Ajánló

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...
Nagy levegőt! A légzés szerepe 2024.04.13
Bármennyire is úgy tűnik, hogy a helyes légzés csak a futók vagy a jógázók sajátja, valójában mindenkinek, aki él, helyesen kellene lélegeznie – különösen ...
Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.