betöltés folyamatban...

Saját testsúlyos edzés kislexikon 1.

2024.04.26.
Saját testsúlyos edzés kislexikon

Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon fogalmait.

Elkezdem az egyszerűbbekkel bemelegítésnek, aztán belemélyedünk majd olyanokba, amikről az sem tudni elsőre, hogy eszik-e vagy isszák.

Húzódzkodás

Hogy miért került a felsorolásba egyáltalán? Mert sokan összekeverik a felhúzással, ami egész más. A felhúzás az erőemelés egyik gyakorlata, más néven deadlift. Ez az a mozdulat, amivel igazán nagy súlyokat szoktak felemelni a talajról, persze szigorúan egyenes háttal. Na, de vissza a húzódzkodáshoz. A húzódzkodás során felhúzzuk magunkat függőlegesen egy vízszintes rúdon, úgy hogy a rúdba kapaszkodunk, lábunk pedig nem ér földet.

Zsugor helyzet

Ez az a testhelyzet, amikor például háton fekvő helyzetben teljesen behajlítjuk a térdünket és felhúzzuk a mellkasunkhoz. Tehát csípőnket is teljesen behajlítjuk. Zsugorodunk, mert rövidebbek leszünk. Általában könnyítésként alkalmazzuk, nehezebb változatai a bicskahelyzet, és végül a nyújtott helyzet.

Tolódzkodás

Annak ellenére, hogy ez a mozgás a gyakorlatban ritkább, mert a vállat nézve kényesebb, mégis többen vannak vele tisztában, mint a húzódzkodással. Vagy legalábbis kevésbé keverik össze másik szóval. Ez egy párhuzamos korláton végzett gyakorlat. Támaszkodunk két karunkkal a korlát 1-1 rúdján és lábunk, testünk lóg lefelé, úgy hogy nem érünk talajt. Ebből a kiinduló helyzetből engedjük le magunkat. Közben a könyökünket behajlítjuk, majd nyomjuk, toljuk – innen az elnevezés – vissza magunkat a nyújtott könyökkel támaszkodó helyzetbe. 

Bicskafekvőtámasz

Na de nyitott vagy csukott a bicska, amelyikhez hasonlítjuk a gyakorlatot? És bármelyik is, minek különbséget tenni? Ez esetben értelmetlen lenne különbséget tenni,  hisz egy csukott bicsak is egyenes, meg egy nyitott bicska is egyenes. Mindkét esetben párhuzamosan fut le a nyele és a pengéje, de a megoldás valahol félúton lesz. Ez egy félig nyitott bicska. Így rögtön beszédesebb a kép, amit lefest bennünk. bicskafekvőtámasz során lábunk a félig nyitott bicska nyele, felsőtestünk és karunk pedig a bicska pengéje. Tehát testünk egy derékszög szerű helyzetet ír le. A gyakorlat során lábunk lehet a talajon vagy emelvényen, de hátunkat minél függőlegesebben próbáljuk tartani. Hiszen ez egy felsőtesti, függőleges nyomó gyakorlatnak a saját testsúlyos variációja. A gyakorlat lényege, hogy ebből a testhelyzetből engedjük le felsőtestünket enyhén előre, fejünket a két kezünk elé leengedve, majd innen visszanyomva.

Macskanyúzás

Na kezdünk belemelegedni. Egy ilyen gyakorlatnév hallatán edző legyen a talpán, aki lemossa magáról a mészáros vagy szadista jelzőket. 🙂 Habár érzésben is van némi viszony a gyakorlat és annak neve között, de azért nem ilyen erős. Függőhelyzetben, tehát lógva helyezkedünk el a rúdon (mintha csak húzódzkodni akarnánk) ezután zsugorhelyzetben felhúzzuk a testünket és lábainkat átbújtatjuk a két karunk között, majd lelógatjuk azokat a törzsünkkel együtt hátul, amennyire csak tudjuk. Innen pedig, szintén zsugorhelyzeten keresztül, visszahúzzuk lábunkat és törzsünket visszabújtatva a karunk között majd lelógatva a kiinduló függőhelyzetbe. Ez egy remek váll alapozó gyakorlat a street workoutban, és egy macskát sem kell hozzá megnyúznunk. Ezen a ponton kicsit elhasal a szómagyarázat, ugyanis emögött a kifejezés mögött, hogy macskanyúzás (angolul is így hívják: skin the cat) ismeretlenek a történeti hátterek.

Ezt is olvasd el!
HÉT GYAKORLAT SÚLLYAL ÉS SAJÁT TESTSÚLLYAL 2020.08.20
Számos vita zajlik azzal kapcsolatban, hogy melyik a jobb, a súlyzós vagy a saját testsúllyal végzett edzés. Gyorsan lezárnám a kérdést: a középút az optimális. Mindenre sporteszközként kell tekinteni, a saját testünkre, a felfüggesztéses eszközökre, a kézi súlyokra és a súlyemelő, erőemelő rudakra is.

Szarka Ákos

A Tight Hold mozgásrendszer vezetője, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző, világszövetségi koordinátor, a világszövetség freestyle bírói testületének elnöke

info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu, közösségi média: @szarkaakosworkout

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.