Az egészséges táplálkozással kapcsolatos információk tengerében rengeteg pontatlanságot találunk. Cikkünkben megcáfolunk 10 gyakori táplálkozási mítoszt, hogy magabiztosabban dönthessünk az ételválasztásainkkal kapcsolatban.
1. „Az egészséges táplálkozás túl drága”
Lehet, hogy kicsivel több tervezést és időt igényel a konyhában, de az egészséges táplálkozás kis költségvetésből is megoldható.
Néhány hasznos tanács:
- Alakítsd a menüsorod a bolti akciókhoz.
- Vásárolj szezonálisan, különösen a gyümölcsök és zöldségek esetében.
- Készíts bevásárlólistát, és tartsd magát hozzá.
- Ha akciós, vásárolj többet az alapélelmiszerekből, például barna rizsből, teljes kiőrlésű tésztából, szárított babból és lencséből.
Fontold meg a fagyasztott vagy konzervált gyümölcsök és zöldségek vásárlását a friss termékek alternatívájaként. Mindenképpen ellenőrizd az összetevők listáját, hogy elkerüld a hozzáadott cukrot vagy sót tartalmazó termékeket.
2. „Mindenkinek gluténmentes étrendet kell követnie”
Hacsak nincs cöliákiád vagy gluténérzékenységed, nem kell kerülnöd a glutént, ami a búzában, árpában és rozsban található fehérje. A teljes kiőrlésű termékeknek nagyszerű táplálkozási előnyei vannak, beleértve az alapvető B-vitaminokat és rostokat.
Legyél óvatos, ugyanis amikor a gyártók eltávolítják termékeikből a glutént, helyette gyakran további cukrot, sót vagy finomított keményítőt adnak hozzá. Így pótolják a különbséget az ízben és az állagban. Ha egészségügyi okokból gluténmentes diétát követsz, ellenőrizd az összetevők listáját és a tápérték adatokat, hogy megbizonyosodj arról, hogy biztosan egészséges terméket választasz.
3. „Használj finomítatlan cukrot, például mézet, juharszirupot vagy kókusz cukrot a fehér asztali cukor helyett”
A cukor az cukor. Bár a finomítatlan cukorfajták tartalmazhatnak kevés vitamint és ásványi anyagot, előnyük minimális, mivel ezek még mindig hozzáadott cukornak számítanak.
4. „Teljes zsírtartalmú termékek = súlygyarapodás ”
A zsírmentes és zsírszegény diétás trend a múlté – pontosabban a 80-as és 90-es éveké. Mégis, egyesek még mindig félnek a zsírtól. Ennek nem kellene így lennie, hiszen a zsírnak olyan jótékony hatásai vannak, mint a szerveink védelme, a sejtmembránok fenntartása, a növekedés és fejlődés elősegítése, valamint az alapvető vitaminok felszívódásásának segítése.
Vitaminok felszívódása: A zsírokkal együtt oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódása és hasznosulása a szervezetben nagymértékben függ a megfelelő zsírbeviteltől. Ezek a vitaminok elengedhetetlenek számos biokémiai folyamatban és a szervezet egészségének fenntartásában.
Legyünk tisztában azzal, hogy a zsírok nem egyformák. Válassz szívbarát telítetlen zsírokat, például az olíva- és repceolajat, dióféléket, dióvajat és avokádót a magas telített és transzzsírtartalmú zsírokkal szemben, beleértve a zsíros húsokat és a magas zsírtartalmú tejtermékeket.
5. „Ha fogyni szeretnél- kerüld a szénhidrátokat”
Az alacsony szénhidráttartalmú diéta egy divatos étrend mely évek óta őrzi népszerűségét. Ez a diéta „száműzi” a szénhidrátokat – beleértve a gyümölcsöket és a teljes kiőrlésű gabonákat is. Azok az emberek, akik ezt a diétát követték, valóban sikerrel fogytak. Ennek ellenére a teljes élelmiszercsoportok kiiktatásával járó étrendek továbbra sem ajánlottak, hiszen követőiknek létfontosságú tápanyagokról kell hogy lemondaniuk.
6. „A méregtelenítő diéta kitisztítja a méreganyagokat a szervezetből”
Kevés bizonyíték van arra, hogy a diétás tisztítókúrák bármit is megtesznek abból, amit ígérnek. Jó hír, hogy nem kell spéci terméket vásárolnod ahhoz, hogy megtisztítsd a tested. A májad, a veséd és a gyomor-bélrendszered ugyanis minden nap jó munkát végez a méregtelenítéssel. Ha meg akarod fiatalítani a tested, összpontosíts arra, hogy több teljes értékű élelmiszert fogyassz, igyál elég vizet, és távolítsd el az étrendedből az erősen feldolgozott élelmiszereket.
7. „Este 7 óra után ne egyél semmit”
Bár a késő esti nassolás súlygyarapodáshoz vezethet, vagy megakadályozhatja a fogyást, ez nem az órán mutatott idő miatt van. Ehelyett arról van szó, hogy megtudd „miért eszel”, ugyanis gyakori, hogy este a fizikai éhségtől eltérő okokból nyúlunk étel után, legyen az megszokás, unalom vagy sóvárgás.
8. „Bizonyos ételek, például a grapefruit, a cayenne bors vagy az ecet, zsírt égetnek”
Sajnos egyetlen étel sem éget zsírt, nem teszi gyorsabbá a fogyást, és nem fokozza az anyagcserét annyira, hogy az hatással legyen a fogyásra. Az olyan diéták, amik egyetlen élelmiszerre összpontosítanak, -lásd a fent említettek- korlátozóak, és hiányoznak belőlük a szervezet számára szükséges tápanyagok. Emellett fenntarthatatlanok is. Az esetlegesen bekövetkező fogyás a kalóriacsökkentés eredménye, és a leadott kilók általában visszatérnek, amint abbahagyod a diéta követését.
9. „A nátriumbevitel csökkentésének legjobb módja, ha abbahagyod a sószóró használatát”
A 2020-2025-ös étrendi irányelvek az amerikaiak számára azt javasolják, hogy naponta legfeljebb 2300 milligramm nátriumot fogyasszanak. (Egy átlagos amerikai naponta 3400 milligramm nátriumot fogyaszt.) A probléma nem olyan egyszerű, mint a sószóró eltüntetése az asztalról. Az amerikaiak által az étrendjükből elfogyasztott nátriumtöbblet nagy része a feldolgozott, fogyasztásra kész ételekhez és az éttermi ételekhez hozzáadott sókból származik. A megoldás a feldolgozott ételek fogyasztásának csökkentése, és helyette több, házi készítésű, friss étel beiktatása az étrendbe.
10. „Az alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes termékek egészségesebb választások”
Sok zsírszegény vagy zsírmentes címkével ellátott termék hozzáadott cukrot vagy nátriumot tartalmaz, hogy segítsen pótolni a zsír eltávolításakor vagy csökkentésekor bekövetkező ízveszteséget. Ezenkívül a zsír segít a jóllakottság érzet elérésében- így tovább érzed magát jóllakottnak. Ha a kalóriák csökkentése érdekében zsírmentes terméket választasz, az visszafelé sülhet el, mivel hamarosan nassolni támadhat kedved. Fontos, hogy mindig nézd meg a tápértékjelölést, amikor a zsírmentes, az alacsony zsírtartalmú és a hagyományos termék között választasz. Különösen figyelj a cukor- és nátriumtartalomra.
Végezetül, ne feledd, hogy a táplálkozási igényeid egyediek, és ami bevált másoknak, az nem biztos, hogy neked is megfelelő lesz. A legjobb, amit tehetsz, az, hogy figyeled a saját tested jelzéseit, és megfelelően reagálsz rájuk, hogy biztosan azt kapja, amire szüksége van.