A hűtőszekrényed tartalma pontos képet mutat arról, mennyire tartod szem előtt az egészséged. Van-e időd főzni vagy inkább rendeled az ételeket, jársz-e rendszeresen bevásárolni. Akár kajarendelés, akár főzés, van néhány egészséges alapvető élelmiszer, amely nem hiányozhat egy egészségtudatos felnőtt fridzsideréből sem!
Joghurt
Sokféle módon használható fel, minden háztartásban alapvető fontosságú, sajnos nem mindenkinél! Gyümölcsökkel, turmixként, szószok, szirupok alapjaként is nagyszerű hasznát vehetjük. Divatos mostanában a zsírszegény vagy csökkentett zsírtartalmú fajták fogyasztása, azonban a teljes értékű tejből készült típusok is remek tápanyagforrásnak mutatkoznak és számos egészséget támogató tulajdonsággal rendelkeznek. Védenek a szívbetegségek ellen, amelyek kialakulása számos más olyan állapotot is eredményezhet, mint például a cukorbetegség. A legtöbb joghurt 3 hétig őrzi meg a minőségét, ám a jelzett időpont után is fogyasztható mindaddig, amíg a külsején, az ízében vagy a illatában nem jön létre változás.
Fagyasztott gyümölcs és zöldség
A legtöbb friss gyümölcs és zöldség, mint például a bogyós gyümölcsök vagy a zöld leveles zöldségek renkívül hamar romlanak, fagyasztott megfelelőjük vásárlásával mindig lesz otthon hasznos tápanyagokat tartalmazó élelmiszer. A tévhitekkel ellentétben a fagyasztott gyümölcs és zöldség nem veszít jelentősen tápértékéből. A legérettebb állapotukban szedik le őket (ellentétben a friss társaikkal), gyorsfagyasztással hűtik, melynek során csak egészen apró jégkristályok keletkeznek, melyek nem roncsolják a növényi szöveteket.
Fermentált élelmiszerek
A savanyú káposzta és a savanyú uborka amellett, hogy finom, sok pozitív élettani hatással bír. Számos kutatás bizonyítja, hogy javítják a bélrendszer egészségét, csökkentik a gyulladásokat a szervezeten belül és a vércukorszintünkre is pozitív hatással vannak. Ezek az élelmiszerek ráadásul jó hosszú ideig megőrzik szavatosságukat, így betárazhatunk belőlük anélkül, hogy a pazarlás gondolata felmerülne. A savanyú káposzta és az uborka szobahőmérsékleten is megőrzi a minőségét 18 hónapon keresztül.
Tojás
A nap bármely szakaszában fogyasztható, magas fehérjetartalmú élelmiszer, amely az összes vitamint és ásványi anyagot tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége van. Bár romlandó alapanyagnak számít, akár 5 hétig is eltartható a hűtőszekrényben. Amennyiben lehetséges, válasszuk a szabadon tartott tyúkok tojását, táplálóbbak, mint az ólban nevelt társaiké.
Vöröshagyma, fokhagyma
A vöröshagyma és a fokhagyma a legtöbb ételrecept alapjául szolgál és hálistennek sokáig eltartható. A jó íz mellett az egészségre gyakorolt hatásuk is jelentős – rákmegelőző, immunerősítő, szív-és érrendszeri működést támogató, öregedésgátló hatásúak. Antioxidáns komponenseiknek köszönhetően fogyasztásukkal sikeresen vehetjük fel a harcot a káros szabad gyökökkel.
Az említett élelmiszerek az otthonunkban segíthetnek bennünket az egészséges életmód, az optimális tàplàlkozás kialakításában. Innen már csak rajtunk múlik, hogyan használjuk őket. Az egészséghez való jog alapvető emberi jog, éljünk vele!
Szerző: Rákóczi Gabi Msc