betöltés folyamatban...

Önismereti zarándokút: El Camino

2022.09.19.

Az emberek sokféleképp tekinthetnek az El Caminora, a Szent Jakab-útra, ami az egyik leghíresebb zarándokút Európában. Sokaknak a vallásról, kalandról, a kihívásokról, másoknak a belső békéről szól az El Camino.

Történelmi múlt

A Szent Jakab-út története egészen régre nyúlik vissza, a 11. században már születtek róla feljegyzések. A hiedelmek szerint a célállomáson, Santiago de Compostela székesegyházában őrzik Szent Jakab apostol földi maradványait. Az útnak ekkoriban még erősen vallási jellege volt, a város Róma és Jeruzsálem után a harmadik legfontosabb célpont a keresztény zarándoklatokra vállalkozóknak. Az El Camino jelképe egy fésűkagyló, amely kialakulásról szintén több teória van. Egy legenda szerint amikor Szent Jakab maradványait elhozták Jeruzsálemből, a szállítóhajóról egy ló és lovasa a tengerbe zuhantak, ám egy fésűkagyló megmentette őket. A másik magyarázat a jelképre, hogy Galicia régió tengerpartjain rengeteg kagylót lehet látni, így forrott össze a szimbólum az útvonallal. 

Az eredeti útvonalak

Amikor a középkorban a vallási háborúk miatt keletre sokkal nehezebb volt eljutni, a Camino szerepe még jobban felértékelődött. Ekkortájt jelent meg az első részletesebb útikönyv a túráról, amit Aymeric Picaud francia pap írt 1140-ben, Codex Calixtinus címmel. Az írás alapján négy útvonalat különböztettek meg akkoriban, sok mai zarándoknak is ez még útmutatással szolgál. A ’Via Podiensis’ Le Puy-en-Velayból, a ’Via Lemovicensis’ Vézalayból a ’Via Turonensis’ pedig Toursból indul. A három út találkozik Ostabatban, a francia-spanyol határ közelében, innen indul a ’Francia út’ amit a klasszikus Caminoként ismerhetünk. Ennek a hossza 769 km, és összesen 29 szakaszra van osztva. Aki ezt követi, annak egy hónap kell a teljesítéshez.

 

Átalakuló jelentés

Mostanra a Szent Jakab-út több lett, mint egy vallási útvonal. Időközben az útkereső, kalandvágyó emberek szimbólumává is vált. Miközben a Caminon járunk, rengeteg lehetőségünk van megismerni saját magunkat. A mai rohanó világban nehéz időt szakítani arra, hogy kicsit visszatérjünk a hétköznapi dolgokhoz, és letegyük a telefont, meg minden technikai eszközt, ami körbevesz minket. Ugyanakkor ez a fejlődés mégis hatással volt az útvonalra is. A közösségi média terjedésének köszönhetően az elmúlt évtizedben ugrásszerűen nőtt a Camino iránt érdeklődők száma, a koronavírus előtti években már egyre zsúfoltabbak voltak a különböző szálláshelyek. 2019-ben nagyjából 350 ezren jártak végig legalább egy szakaszt a 29-ből. Ahhoz, hogy hivatalos oklevelet kapjunk, nem kötelező az egészet végigcsinálni, gyalogosan az utolsó 100 kilométert, kerékpárral az utolsó 200-at kell teljesíteni. A koronavírus ezt a növekedést is megállította, az elmúlt években visszaesett 60 ezerre a zarándokok száma. 

Európában egyre több zarándokútvonalat jelölnek ki, jelenleg több, mint 80 ezer kilométer van, így azoknak, akik már teljesítették az El Caminot, rengeteg alternatíva nyílik. Magyarországon a pár éve létrehozott Via Pannonia csatlakozik a Szent Jakab zarándokúthoz, Budapesttől a szlovén határig összesen 435 kilométeres szakaszon. 

További cikkek

Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott helyszín vár felfedezésre, miközben a lenyűgöző táj és a változatos látnivalók megnyugtatják a lelket és feltöltik a testet. Tekintsük át ezeket a kihagyhatatlan célpontokat a Balatonfelvidéken!
Kedvenc tavaszi kirándulóhelyeink 2023.05.19
Virágszőnyeg, „magyar gejzír”, növényritkaságok, medvehagymamezők – négy olyan kirándulóhelyre invitáljuk olvasóinkat, amelyek tavasszal a leglátványosabbak.
Mit kíván a túrakutya? 2023.01.25
Azt már megtanultuk, hogy autóban nem hagyjuk nyáron a kutyát, még tíz percre sem. Azt is tudjuk, hogy tűző napon és forró aszfalton nem szeretnek sétálni az ebeink. De mit érdemes még szem előtt tartani, ha az erdőbe indulunk kirándulni négylábú társunkkal? Túrakutya tippek.

Ajánló

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...
Nagy levegőt! A légzés szerepe 2024.04.13
Bármennyire is úgy tűnik, hogy a helyes légzés csak a futók vagy a jógázók sajátja, valójában mindenkinek, aki él, helyesen kellene lélegeznie – különösen ...
Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

EGÉSZSÉGES FALATOK TÚRÁZÁSHOZ

2020.08.25