betöltés folyamatban...

5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert

2024.03.16.

Beköszöntött a jóidő, a rengeteg finom és egészséges tavaszi zöldség szezonja. Ez a tökéletes időszak arra, hogy kísérletezzünk a különböző zöldségfajtákkal, és talán újakat fedezzünk fel! Az alábbiakban megmutatjuk kedvenc tavaszi zöldségeinket, és elmagyarázzuk, hogyan támogathatják az egészségedet.

Minden zöldség egészséges, de minden típus más-más tápanyagkombinációt tartalmaz. Ha váltogatod a különböző zöldségfajtákat, biztosíthatod, hogy megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz juss. Szezonális zöldségek választásával tovább erősítheted azok pozitív élettani hatását. Ráadásul a szezonális zöldségek gyakran fenntarthatóbbak és olcsóbbak, mint más zöldségek. Bónuszként pedig, az ízük is a legjobb!

1: Spárga

A spárga a tavasz kincse. Ennek az egyedülálló zöldségnek, amit “fehér aranynak” is neveznek, lágy, különleges íze van. Mivel a fehér spárga a föld alatt, sötétben nő, megőrzi gyönyörű fehér színét. A zöld fajtánál ez éppen fordítva működik. Ezek a föld felett nőnek, és színüket a napfénynek köszönhetik. A zöld spárga íze kissé erősebb, mint a fehér spárgáé, és nem kell hámozni sem. Mindkettő gazdag C-vitaminban, ami pozitív hatással van az immunrendszerre, és hozzájárul a kollagén képződéséhez is. Ez a csontok és a bőr számára fontos. A zöld spárga kiváló forrása a B1-vitaminnak is, ami jót tesz a szívnek és az idegrendszernek.

Így válaszd ki a legjobbat: Az igazán jó spárga feszes, nem túl vastag (maximum egy ujjnyi vastag, de abból is egy kecsesebb), nem hajlik a kezünkben, ha az ujjunkkal finoman megnyomjuk (ne tegyünk kárt senki portékájában!), akkor nem szivacsos. A zöldek végét körülbelül az egyharmaduknál le kell törni (ez ugyanis az alsó, fás része, ezt nem lehet megspórolni), aminek ha a törési felülete szép fényes, nedves, csillogó, ilyen a friss spárga.

2: Rebarbara

A rebarbara is igazi tavaszi zöldség. Szezonja március végétől júliusig tart. A rebarbara növény gyönyörű látványt nyújt lenyűgöző zöld-piros szárával és nagy sötétzöld leveleivel. Íze fanyar és mivel gyakran használják édes ételekhez, sokan tévesen gyümölcsnek tekintik. A rebarbara kiváló rostforrás, emellett tele van K-vitaminnal és Káliummal. A K-vitamin fontos az erős csontok fenntartásához, és segíti a vér normális alvadását. A Kálium jótékonyan hat a vérnyomásra, és támogatja az izmok és az idegrendszer normális működését.

5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert
5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert

Arra azonban ügyelni kell, hogy a rebarbarának csak a szára ehető. A levelek oxálsavat tartalmaznak, ami mérgező az emberre.

3: Újhagyma

Az újhagyma neve is beszédes, mivel ezt a fiatal, éretlen hagymát a szezon elején szedik le. Enyhe íze a póréhagymára emlékeztet. Újhagymát mindenki könnyen termeszthet, elég az újhagyma alját a gyökerével együtt levágni (kb. 5 cm), majd függőlegesen egy vizes edénybe helyezni. Napos helyen hagyva, néhány napon belül egy új csokor ropogós újhagyma fog kihajtani! Az újhagyma gazdag K-vitaminban. Már 36 grammal is teljesíthető az ajánlott napi 70 µg K-vitamin bevitel.

Tudtad? Az újhagymát savanyíthatod is.

Vágd le a hagymák gyökerét és a már teljesen zöld szárát. Forralj fél liter vizet, amit ízesíts két teáskanál sóval, egy evőkanál cukorral és nagyjából 200 milliliter almaecettel vagy 10%-os ecettel (ha 20%-ost használsz, több vízre lesz szükséged). Egy tiszta befőttesüvegben helyezd el a hagymákat, és öntsd le a még forró páccal, majd zár le az üveget, és hagyd, hogy teljesen kihűljön. A hűtőben tárolva hosszú hetekig eláll majd ez az ízletes finomság!

4: Brokkoli

A brokkoli a káposztafélék egyik fajtája. Tele van egészséges tápanyagokkal, sok rostot tartalmaz, és gazdag B11-vitaminban (folsav) valamint C- és K-vitaminban. A B11-vitamin többek között hozzájárul az extra energiához és segít az immunrendszer normális működésében. Emellett a B11-vitamin különösen fontos a terhesség alatt, mert támogatja a születendő gyermek növekedését.

5: Zeller

A zellernek május közepétől van szezonja. A népszerű tavaszi zöldség ropogós szárának friss, fűszeres íze van. A zeller rengeteg béta-karotinnal lát el, ami a szervezetedben A-vitaminná alakítható. Ez egy fontos tápanyag, ami jót tesz a látásodnak, az immunrendszerednek és a bőrödnek. Emellett a zeller gazdag C- és K-vitaminban, és előnyös mennyiségben tartalmaz káliumot.

5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert
5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert

+1: Spenót

Áprilisban friss színfolt a spenót. A „zöldségek királya” vitaminokban, antioxidánsokban, különösen a K-, az A-, B2-, B6-, E- és C-vitaminokban, valamint mangánban, folsavban, vasban és magnéziumban gazdag. Gyakorlatilag az egyetlen természetes folsav- és vasforrás!

Egyik kedvenc spenótos receptünk:

Fokhagymás paraj fenyőmaggal
hozzávalók / 4 adaghoz: 25 dkg spenót (friss paraj), 2 ek olívaolaj, 3 ek fenyőmag, 2 g fokhagyma,só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat és a fenyőmagot 1-2 perc alatt megpirítjuk benne.
  2. Kivesszük a fenyőmagot és a maradék olajban az összezúzott fokhagymát megdinszteljük szintén 1-2 perc alatt.
  3. A megmosott, megtisztított parajleveleket hozzáadjuk, és 1-2 perc alatt megforgatjuk. Majd levesszük a tűzről, és fedő alatt tartjuk még ugyanennyi ideig.
  4. Hozzáadjuk a fenyőmagot, sózzuk, borsozzuk és rögtön megesszük.

További cikkek

A 3 leggyakoribb tavaszi sérülés 2024.04.05
A tavasz beköszönte a friss levegő, a napsütés és a mozgás örömét hozza magával. Azonban a hirtelen aktivitás meglepheti a testet, sőt, akár sérülésekhez is vezethet. Rehabilitációs szakemberként rengeteg sérültet látok tavasszal, akiknek a lelkesedését beárnyékolja egy ficam, rándulás vagy izomhúzódás. Pedig egy kis odafigyeléssel sok esetben megelőzhető nemkívánt tavaszi sérülés.
Arborétumok - télen is érdemes ellátogatni 2024.03.01
A természet még csak éledezik, de ez nem jelenti azt, hogy ilyenkor ne lenne érdemes felkerekedni egy sétára. Arborétumok, ahová még akkor is érdemes elmenni, ha még épp csak véget ért a tél. 
10 táplálkozási mítosz – megcáfolva 2024.02.28
Az egészséges táplálkozással kapcsolatos információk tengerében rengeteg pontatlanságot találunk. Cikkünkben megcáfolunk 10 gyakori táplálkozási mítoszt, hogy magabiztosabban dönthessünk az ételválasztásainkkal kapcsolatban.

Ajánló

Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
A jégfürdőzés jótékony hatása 2024.04.22
A jégfürdőzés, azaz hideg vízbe merülés, évezredek óta része az emberek életének, legyen az finn szauna vagy orosz “bánya” (orosz gőzfürdő) része. ...
5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.