betöltés folyamatban...

5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert

2024.03.16.

Beköszöntött a jóidő, a rengeteg finom és egészséges tavaszi zöldség szezonja. Ez a tökéletes időszak arra, hogy kísérletezzünk a különböző zöldségfajtákkal, és talán újakat fedezzünk fel! Az alábbiakban megmutatjuk kedvenc tavaszi zöldségeinket, és elmagyarázzuk, hogyan támogathatják az egészségedet.

Minden zöldség egészséges, de minden típus más-más tápanyagkombinációt tartalmaz. Ha váltogatod a különböző zöldségfajtákat, biztosíthatod, hogy megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz juss. Szezonális zöldségek választásával tovább erősítheted azok pozitív élettani hatását. Ráadásul a szezonális zöldségek gyakran fenntarthatóbbak és olcsóbbak, mint más zöldségek. Bónuszként pedig, az ízük is a legjobb!

1: Spárga

A spárga a tavasz kincse. Ennek az egyedülálló zöldségnek, amit “fehér aranynak” is neveznek, lágy, különleges íze van. Mivel a fehér spárga a föld alatt, sötétben nő, megőrzi gyönyörű fehér színét. A zöld fajtánál ez éppen fordítva működik. Ezek a föld felett nőnek, és színüket a napfénynek köszönhetik. A zöld spárga íze kissé erősebb, mint a fehér spárgáé, és nem kell hámozni sem. Mindkettő gazdag C-vitaminban, ami pozitív hatással van az immunrendszerre, és hozzájárul a kollagén képződéséhez is. Ez a csontok és a bőr számára fontos. A zöld spárga kiváló forrása a B1-vitaminnak is, ami jót tesz a szívnek és az idegrendszernek.

Így válaszd ki a legjobbat: Az igazán jó spárga feszes, nem túl vastag (maximum egy ujjnyi vastag, de abból is egy kecsesebb), nem hajlik a kezünkben, ha az ujjunkkal finoman megnyomjuk (ne tegyünk kárt senki portékájában!), akkor nem szivacsos. A zöldek végét körülbelül az egyharmaduknál le kell törni (ez ugyanis az alsó, fás része, ezt nem lehet megspórolni), aminek ha a törési felülete szép fényes, nedves, csillogó, ilyen a friss spárga.

2: Rebarbara

A rebarbara is igazi tavaszi zöldség. Szezonja március végétől júliusig tart. A rebarbara növény gyönyörű látványt nyújt lenyűgöző zöld-piros szárával és nagy sötétzöld leveleivel. Íze fanyar és mivel gyakran használják édes ételekhez, sokan tévesen gyümölcsnek tekintik. A rebarbara kiváló rostforrás, emellett tele van K-vitaminnal és Káliummal. A K-vitamin fontos az erős csontok fenntartásához, és segíti a vér normális alvadását. A Kálium jótékonyan hat a vérnyomásra, és támogatja az izmok és az idegrendszer normális működését.

5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert
5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert

Arra azonban ügyelni kell, hogy a rebarbarának csak a szára ehető. A levelek oxálsavat tartalmaznak, ami mérgező az emberre.

3: Újhagyma

Az újhagyma neve is beszédes, mivel ezt a fiatal, éretlen hagymát a szezon elején szedik le. Enyhe íze a póréhagymára emlékeztet. Újhagymát mindenki könnyen termeszthet, elég az újhagyma alját a gyökerével együtt levágni (kb. 5 cm), majd függőlegesen egy vizes edénybe helyezni. Napos helyen hagyva, néhány napon belül egy új csokor ropogós újhagyma fog kihajtani! Az újhagyma gazdag K-vitaminban. Már 36 grammal is teljesíthető az ajánlott napi 70 µg K-vitamin bevitel.

Tudtad? Az újhagymát savanyíthatod is.

Vágd le a hagymák gyökerét és a már teljesen zöld szárát. Forralj fél liter vizet, amit ízesíts két teáskanál sóval, egy evőkanál cukorral és nagyjából 200 milliliter almaecettel vagy 10%-os ecettel (ha 20%-ost használsz, több vízre lesz szükséged). Egy tiszta befőttesüvegben helyezd el a hagymákat, és öntsd le a még forró páccal, majd zár le az üveget, és hagyd, hogy teljesen kihűljön. A hűtőben tárolva hosszú hetekig eláll majd ez az ízletes finomság!

4: Brokkoli

A brokkoli a káposztafélék egyik fajtája. Tele van egészséges tápanyagokkal, sok rostot tartalmaz, és gazdag B11-vitaminban (folsav) valamint C- és K-vitaminban. A B11-vitamin többek között hozzájárul az extra energiához és segít az immunrendszer normális működésében. Emellett a B11-vitamin különösen fontos a terhesség alatt, mert támogatja a születendő gyermek növekedését.

5: Zeller

A zellernek május közepétől van szezonja. A népszerű tavaszi zöldség ropogós szárának friss, fűszeres íze van. A zeller rengeteg béta-karotinnal lát el, ami a szervezetedben A-vitaminná alakítható. Ez egy fontos tápanyag, ami jót tesz a látásodnak, az immunrendszerednek és a bőrödnek. Emellett a zeller gazdag C- és K-vitaminban, és előnyös mennyiségben tartalmaz káliumot.

5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert
5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert

+1: Spenót

Áprilisban friss színfolt a spenót. A „zöldségek királya” vitaminokban, antioxidánsokban, különösen a K-, az A-, B2-, B6-, E- és C-vitaminokban, valamint mangánban, folsavban, vasban és magnéziumban gazdag. Gyakorlatilag az egyetlen természetes folsav- és vasforrás!

Egyik kedvenc spenótos receptünk:

Fokhagymás paraj fenyőmaggal
hozzávalók / 4 adaghoz: 25 dkg spenót (friss paraj), 2 ek olívaolaj, 3 ek fenyőmag, 2 g fokhagyma,só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat és a fenyőmagot 1-2 perc alatt megpirítjuk benne.
  2. Kivesszük a fenyőmagot és a maradék olajban az összezúzott fokhagymát megdinszteljük szintén 1-2 perc alatt.
  3. A megmosott, megtisztított parajleveleket hozzáadjuk, és 1-2 perc alatt megforgatjuk. Majd levesszük a tűzről, és fedő alatt tartjuk még ugyanennyi ideig.
  4. Hozzáadjuk a fenyőmagot, sózzuk, borsozzuk és rögtön megesszük.

További cikkek

A sütőtök 8 áldásos egészségügyi hatása 2024.10.30
Miért érdemes sütőtököt fogyasztani? A sütőtök nemcsak az őszi szezon kedvence, hanem valódi tápanyagforrás is, ami támogatja egészségünket. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amik jótékony hatással vannak az immunrendszerre, a látásra és a szív- és érrendszerre is. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen egészségügyi előnyei vannak a sütőtök fogyasztásának, és mutatunk egy könnyű, diétás receptet is.
Kávé helyett MATÉ! A maté tea fogyasztásának rendkívüli előnyei 2024.10.03
A kávé szerelmesei számára mindig izgalmas új alternatívák után kutatni, és ha valami igazán különlegesre vágysz, érdemes megismerkedned a maté teával. Ez a dél-amerikai ital nemcsak frissítő és energizáló hatású, de rengeteg jótékony egészségügyi előnnyel is bír. De vajon honnan származik a maté, és miért van ekkora rajongótábora?
Egészséges életmód görög módra! 2024.08.24
A görögök évszázadok óta a hosszú és egészséges élet titkát rejtegetik – a tányérjukon. A mediterrán étrend, különösen a görög konyha, a világ egyik legkiegyensúlyozottabb és legváltozatosabb étkezési kultúrája, amely nemcsak az ízek kavalkádját, hanem az egészség megőrzését is biztosítja. De vajon mi is áll ennek az étrendnek a középpontjában? Hogyan segítheti elő a mindennapjaidban a testi-lelki jóllétet?

Ajánló

Túrázás és a jóga 2025.02.16
Habár elsőre talán elég távolinak tűnik, valójában nagyon is közel van egymáshoz a túrázás és a jóga. Tanulmányok kimutatták, hogy a jógázás és a túrázás ...
Mire jó a laborlelet? 2025.02.10
A legtöbb ember számára a laborvizsgálatok eredményei nem mondanak túl sokat. Azontúl, hogy amit megcsillagoznak a laborlelet íven, azok az értékek valószínűleg ...
Egy szimpatikus szuperhős: Courtney Dauwalter ultrafutó 2025.02.09
Courtney Dauwalter 2023-ban három ikonikus versenyt, a Western States 100-at, a Hardrock 100-at és az Ultra-Trail du Mont Blanc-t is megnyerte. Ez rajta kívül eddig még ...
Mi is az a Zwift? 2025.02.07
A kerékpársportot követők már megszokhatták, hogy egy-egy kerékpárverseny közvetítése előtt a reklámblokkban egy bizonyos „Zwift” nevű programot promózik a ...
Múlt. Jelen. Jövő. Bemutatjuk a PUMA magyar bajnok atlétáit 2024.12.19
Ismerjétek meg a magyar PUMA csapatot Kerekes Grétát, Kozák Lucát és Tóth Annát, a PUMA magyar bajnok atlétáit. Mindannyian eredményes PUMA atléták, akik most ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.