Beköszöntött a jóidő, a rengeteg finom és egészséges tavaszi zöldség szezonja. Ez a tökéletes időszak arra, hogy kísérletezzünk a különböző zöldségfajtákkal, és talán újakat fedezzünk fel! Az alábbiakban megmutatjuk kedvenc tavaszi zöldségeinket, és elmagyarázzuk, hogyan támogathatják az egészségedet.
Minden zöldség egészséges, de minden típus más-más tápanyagkombinációt tartalmaz. Ha váltogatod a különböző zöldségfajtákat, biztosíthatod, hogy megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz juss. Szezonális zöldségek választásával tovább erősítheted azok pozitív élettani hatását. Ráadásul a szezonális zöldségek gyakran fenntarthatóbbak és olcsóbbak, mint más zöldségek. Bónuszként pedig, az ízük is a legjobb!
1: Spárga
A spárga a tavasz kincse. Ennek az egyedülálló zöldségnek, amit “fehér aranynak” is neveznek, lágy, különleges íze van. Mivel a fehér spárga a föld alatt, sötétben nő, megőrzi gyönyörű fehér színét. A zöld fajtánál ez éppen fordítva működik. Ezek a föld felett nőnek, és színüket a napfénynek köszönhetik. A zöld spárga íze kissé erősebb, mint a fehér spárgáé, és nem kell hámozni sem. Mindkettő gazdag C-vitaminban, ami pozitív hatással van az immunrendszerre, és hozzájárul a kollagén képződéséhez is. Ez a csontok és a bőr számára fontos. A zöld spárga kiváló forrása a B1-vitaminnak is, ami jót tesz a szívnek és az idegrendszernek.
Így válaszd ki a legjobbat: Az igazán jó spárga feszes, nem túl vastag (maximum egy ujjnyi vastag, de abból is egy kecsesebb), nem hajlik a kezünkben, ha az ujjunkkal finoman megnyomjuk (ne tegyünk kárt senki portékájában!), akkor nem szivacsos. A zöldek végét körülbelül az egyharmaduknál le kell törni (ez ugyanis az alsó, fás része, ezt nem lehet megspórolni), aminek ha a törési felülete szép fényes, nedves, csillogó, ilyen a friss spárga.
2: Rebarbara
A rebarbara is igazi tavaszi zöldség. Szezonja március végétől júliusig tart. A rebarbara növény gyönyörű látványt nyújt lenyűgöző zöld-piros szárával és nagy sötétzöld leveleivel. Íze fanyar és mivel gyakran használják édes ételekhez, sokan tévesen gyümölcsnek tekintik. A rebarbara kiváló rostforrás, emellett tele van K-vitaminnal és Káliummal. A K-vitamin fontos az erős csontok fenntartásához, és segíti a vér normális alvadását. A Kálium jótékonyan hat a vérnyomásra, és támogatja az izmok és az idegrendszer normális működését.

Arra azonban ügyelni kell, hogy a rebarbarának csak a szára ehető. A levelek oxálsavat tartalmaznak, ami mérgező az emberre.
3: Újhagyma
Az újhagyma neve is beszédes, mivel ezt a fiatal, éretlen hagymát a szezon elején szedik le. Enyhe íze a póréhagymára emlékeztet. Újhagymát mindenki könnyen termeszthet, elég az újhagyma alját a gyökerével együtt levágni (kb. 5 cm), majd függőlegesen egy vizes edénybe helyezni. Napos helyen hagyva, néhány napon belül egy új csokor ropogós újhagyma fog kihajtani! Az újhagyma gazdag K-vitaminban. Már 36 grammal is teljesíthető az ajánlott napi 70 µg K-vitamin bevitel.
Tudtad? Az újhagymát savanyíthatod is.
Vágd le a hagymák gyökerét és a már teljesen zöld szárát. Forralj fél liter vizet, amit ízesíts két teáskanál sóval, egy evőkanál cukorral és nagyjából 200 milliliter almaecettel vagy 10%-os ecettel (ha 20%-ost használsz, több vízre lesz szükséged). Egy tiszta befőttesüvegben helyezd el a hagymákat, és öntsd le a még forró páccal, majd zár le az üveget, és hagyd, hogy teljesen kihűljön. A hűtőben tárolva hosszú hetekig eláll majd ez az ízletes finomság!
4: Brokkoli
A brokkoli a káposztafélék egyik fajtája. Tele van egészséges tápanyagokkal, sok rostot tartalmaz, és gazdag B11-vitaminban (folsav) valamint C- és K-vitaminban. A B11-vitamin többek között hozzájárul az extra energiához és segít az immunrendszer normális működésében. Emellett a B11-vitamin különösen fontos a terhesség alatt, mert támogatja a születendő gyermek növekedését.
5: Zeller
A zellernek május közepétől van szezonja. A népszerű tavaszi zöldség ropogós szárának friss, fűszeres íze van. A zeller rengeteg béta-karotinnal lát el, ami a szervezetedben A-vitaminná alakítható. Ez egy fontos tápanyag, ami jót tesz a látásodnak, az immunrendszerednek és a bőrödnek. Emellett a zeller gazdag C- és K-vitaminban, és előnyös mennyiségben tartalmaz káliumot.

+1: Spenót
Áprilisban friss színfolt a spenót. A „zöldségek királya” vitaminokban, antioxidánsokban, különösen a K-, az A-, B2-, B6-, E- és C-vitaminokban, valamint mangánban, folsavban, vasban és magnéziumban gazdag. Gyakorlatilag az egyetlen természetes folsav- és vasforrás!
Egyik kedvenc spenótos receptünk:
Fokhagymás paraj fenyőmaggal
hozzávalók / 4 adaghoz: 25 dkg spenót (friss paraj), 2 ek olívaolaj, 3 ek fenyőmag, 2 g fokhagyma,só, bors ízlés szerint
Elkészítés
- Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat és a fenyőmagot 1-2 perc alatt megpirítjuk benne.
- Kivesszük a fenyőmagot és a maradék olajban az összezúzott fokhagymát megdinszteljük szintén 1-2 perc alatt.
- A megmosott, megtisztított parajleveleket hozzáadjuk, és 1-2 perc alatt megforgatjuk. Majd levesszük a tűzről, és fedő alatt tartjuk még ugyanennyi ideig.
- Hozzáadjuk a fenyőmagot, sózzuk, borsozzuk és rögtön megesszük.