betöltés folyamatban...

5+1 inspiráló senior crossfitter

2024.04.19.

Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális mozgásokat, a guggolást, a kitörést, az ugrást, a kardiót és a húzómozdulatokat egészíti ki olimpiai rúd emelésével, erőemeléssel és robbanékonyságot fejlesztő mozdulatokkal – nem véletlen, hogy az idősebb korosztály körében is egyre népszerűbb. Innen a senior crossfitter kifejezés is.

„Szeretnék 90 évesen is egyedül kimenni a fürdőszobába”

Ráadásul a crossfitközösség kiemelkedően támogató, nem véletlen, hogy a különféle sportágon belüli tornák legyen szó egy termen belüli vagy nemzetközi megmérettetésről minden korosztályban népszerűek. 

Összegyűjtöttünk 5+1 olyan inspiráló sportolót, akik ötvenen túl is megállíthatatlan dinamikával űzik a crossfitet. 

Jarka Giangulio

Jarka Giangulio senior crossfitter

Élete első felét Szlovákiában töltötte, majd az Egyesült Államokba települt, ahol elképesztő tempóban hajtja az edzéseket. Hatvavesen, 2011-ben kezdte a crossfitet, miután kinőtte az aerobik-, spinning- és bootcamrákat. 2020-ban hetedik lett a 60 fölötti nők között, ma már 130 kilót is simán emel. Arról, hogy mi hajtja őt a versenyzésben, ezt mondta: 

„Nehéz megmagyarázni, de valahogy rabul ejt az elképesztő teljesítés a verseny közben, majd az azutáni megnyugvás. Mindenki támogató, mindenki szurkol, elképesztő élmény. A crossfittel ráadásul mindig van hova fejlődni, mindig van valami, amin dolgozhatsz. Imádom, hogy akár hét perc alatt letudhatsz egy kemény edzést.”

https://www.instagram.com/jarkag/?hl=hu

Patricia McGill

Patricia McGill senior crossfitter

A most 65 éves sportoló 2013 óta crossfitezik, nem sokkal később, 2019-ben máris megszerezte a második helyet a Reebok CrossFit® Games 60+-os korosztályában, és még ugyanabban az évben harmadik lett a CrossFit® Games Age Group Online Qualifier versenyen. Heti hat napot edz, és még háza hátsó udvarában is végez edzéseket.

Ezt is olvasd el!
Ismeretlen izgalom: a crossfit titkai 2023.08.04
Ha a crossfit szót halljuk, laikusként zsúfolt edzőtermek, káoszra emlékeztető eszközállomány, hatalmasra gyúrt izmok és egy sajátos világ jut eszünkbe értelmezhetetlen mozaikszavakkal és állandóan pörgő órával kísérve. Pedig a crossfit a gimnasztika, az olimpiai súlyemelés és a kettlebell elemeinek vegyítésével olyan lehetőségeket kínál, amelyekben edzettségi szinttől függően mindenki talál kihívást.

Volt, hogy megkérte a férjét, betonozzon be egy rudat egy általa ásott gödörbe, hogy ott is gyakorolhasson. Pincéjében kettlebellek, súlyzók, evezőgépek és természetesen az olimpiai súlyemeléshez szükséges felszerelések találhatók. A hátsó udvara fel van szerelve egy kötéllel a mászásokhoz, egy lépcsővel a fallabdákhoz és a fent említett rúddal, amely gyűrűket támaszt, hogy lehetővé tegye a felhúzást és az izomnövelést.

A kérdésre, hogy mi motiválja, azt mondta:

„Egyszerűen csak szeretnék képes lenni rá, hogy életem hátralévő részében is azt csinálhassam, amit szeretek.”

Laura Bruzzone

Laura Bruzzone senior crossfitter

A 76 éves Laura nyolc éve kezdte a crossfitet, miután egy barátja ajánlotta neki a sportágat. Vallja, hogy senkinek sem szabad hagynia, hogy az életkor vagy bármi más visszatartsa. „Mindaddig, amíg nem adod fel, és folyamatosan cselekszel, egészen biztosan visszakapod a befektetett energiát.” Nem versenyez, de így is mindennap reggel 6-kor edz, és csak akkor tart pihenőnapot, ha már nagyon indokoltnak érzi. 

„Az motivál, hogy látom, ahogy a nálam fiatalabbak egyre nagyobb súlyokkal dolgoznak, és én is ezt akarom elérni. A hosszú távú tervem pedig az, hogy 90 éves koromban is egyedül tudjak kimenni a fürdőszobába.”

https://www.instagram.com/p/BtoKiobg9rM/embed/?cr=1&v=12&wp=540&rd=https%3A%2F%2Fbarbend.com&rp=%2Fwhy-people-over-60-do-crossfit%2F#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A2566%7D

Shannon Aiken

Shannon Aiken senior crossfitter

A világ legfittebb embere címet is elnyert amerikai Shannon Aiken a harmincas éveiben kezdett crossfitezni, egy barátja inspirálta. Idén tölti be a 61. életévét, és elképesztő formában van. A kezdetektől versenyzésre készült. A versenyek előtti hónapokban dupla edzésekkel erősítette magát, délelőtt úszott és futott, délután pedig két-három órás crossfitedzést iktatott be. Négvnyi versenyzés után jutott ki a Reebok CrossFit World Gamesre, és rögtön meg is nyerte, akkor az 5559 év közötti korosztályban. Arról, hogy hogyan sikerült megszereznie a címet, szűkszavúan válaszolt: „Nem tudom. Ez csak gondolkodásmód és időráfordítás.”

https://www.instagram.com/shannonbaiken/

Tom Fameree

Tom Fameree senior crossfitter

A pályafutását amerikai futballistaként kezdő Tom Fameree csak az ötvenes éveiben találkozott a crossfittel, és bár a sportág nem való mindenkinek, neki tökéletes volt. 2018-ban részt vett a CrossFit Gamesen, és egész jó eredménnyel zárt, így 2021-ben újra próbálkozott, de teljesen utolsóként végzett az 5559 éves korosztályban. Ahelyett azonban, hogy feladta volna, rájött, hogy még keményebben kell edzenie. Reggel háromnegyed hatkor kezd az edzőteremben, és két-három órán keresztül tréningezik. Egy kategóriával feljebb lépett, ahol már a legfiatalabbak közé tartozott, és tervei szerint így 61 évesen abbahagyja a versenyzést, de a sportolást nem. 

https://www.instagram.com/tfameree/

+1 senior cross fitter

Annie Holmes 

Annie Holmes senior crossfitter

A 94 éves Annie 89 évesen kezdett crossfitezni úgy, hogy előtte soha semmit nem sportolt. Az edzője egyszerűen csak Super Annie-nek nevezi, és elmondhatatlanul büszke rá. 

https://www.instagram.com/reel/CoJ12wUqO1O/?igshid=MDJmNzVkMjY%3D

Ezt is olvasd el!
CrossKids - crossfit 2022.08.11
A CrossFit változatos, magas intenzitású, funkcionális edzésforma, amely egyszerre fejleszti az erőt, az állóképességet és az ügyességet. A Magyarországon is egyre népszerűbb sportot nemcsak felnőttek, hanem gyerekek is űzhetik. A Sport&Move bemutatja, milyen egy jó CrossKids óra!

További cikkek

8 módszer a tüdőkapacitás növelésére 2024.05.21
Állandó kérdés hogyan növelhető a tüdőkapacitás a fizikai teljesítményedet növelése érdekében vagy ha egészséges életmódra törekszel. Mára a tudomány is bizonyítja, hogy a tüdőnk az egyik legfontosabb szervünk, kulcsszerepe van az egészségünk és jobb életminőségünk szempontjából, ám a sportban kiemelten fontos szerepet tölt be – a sejtjeinket oxigénnel látja el, így a hatékony regenerációnk is ezen múlik.
Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs világbajnokság. De mi is ez?
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, hogy milyen szinten sportol az illető.

Ajánló

8 módszer a tüdőkapacitás növelésére 2024.05.21
Állandó kérdés hogyan növelhető a tüdőkapacitás a fizikai teljesítményedet növelése érdekében vagy ha egészséges életmódra törekszel. Mára a tudomány is ...
Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs ...
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, ...
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így ...
A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Sport Forum Hungary 2022

2022.12.10
2022. október 20-án lezajlott az első Sport Forum Hungary konferencia a Puskás Arénában, elmondhatjuk a kitűzött céljainkat elértük, a szakmai nap a programok mellett fórumot teremtett a sport diszciplinái között. A Sport Forum Hungary egésznapos programja három teremben párhuzamosan zajlott, közel 100 előadó és panelbeszélgetés résztvevő 70 előadása gazdagította a napot és 646 résztvevő látogatta meg az eseményt. Az Expo részen 17 kiállító kitelepüléssel jelent meg a rendezvényünkön. #sportforumhungary #egyuttasportert