betöltés folyamatban...

Marik Balázs blogja – Spirit of ‘78

2023.05.15.

Miért, Béláim, miért? Miért kell ez Bruckner Szigfridnek, a kiérdemesült cirkuszi oroszlánnak? Miért van szüksége hősünknek, Bélának egy újabb ájronmenre?

Amikor azt gondolta, hogy elég volt, már megtalálta élete nőjét, élete állását, amivel a lassan, de biztosan közelgő nyugdíjáig békében, közmegelégedésre tevékenykedik. Aztán az élet belehajított egy jóóó nagy kavicsot – mit kavicsot, egy brutális méretű betontömböt – ebbe a lágyan fodrozódó idilli kis kerti tóba egy házfelújítás képében. Erre előbb az edzései mentek rá, majd az edzések hiányától Béla, az endorfin-junkie nyugalma, ennek folyományaként kis híján élete nőjével a kapcsolata, végül a tuti melója. Ekkor fedezte föl a fácsén a www.spiritof78.com versenyét a Sub10 Ironman csoportban. Béláim, hősünk fénykorában, kilenc évvel és sokkal kevesebb testi-lelki nyűggel is 17 perc 48 másodpercre volt a sub10 ájronmentől, de javíthatatlan idealista.

“A hetedik” Spirit of ’78

Szerencsére a Spirit of ‘78 nem erről szól. És nem is arról, hogy a szervezők annyi pénzzel húzzák le az ájronmen brand bűvöletében élőket, amennyivel csak tudják. Nem, Béláim! A Spirit of ‘78 a hőskornak, az első, 1978. február 18-án megrendezett első Vasember-versenynek állít emléket évről-évre. Az idén éppen hetedik alkalommal.

Portugál barátaink ingyenes, nagyon korlátozott létszámú baráti összejövetelt álmodtak meg és váltanak valóra az idén immár hetedik alkalommal. A kor szellemét idéző bajusz kötelező indulási feltétel a férfiaknál, a fecske fürdőgyatya erősen ajánlott top-pal együtt. A bringa acél-, vagy alumínium vázas kell, hogy legyen, könyöklő és elektromos váltás nélkül. Röviden: a résztvevők a verseny napján megpróbálják felidézni, hogyan, milyen körülmények, technikai feltételek között született meg a triatlon sport 1978. február 18-án, Hawaiin. Bélát sokszor temette már maga alá az élet, de egy biztos pont mindig volt az életében az elmúlt 20 évben: az Ironman. A kario edzés, főként hosszan, alacsony pulzuson igazi endorfimlöket. Jobb minden pszichológusnál.

Részvétel: csak kemény csávóknak!

Béláim, a vasemberek kemény csávók! Rendszerint akkor is igyekeznek jó képet vágni a dolgokhoz, amikor a kamion kerekei alatt fekszenek. De legalábbis ilyenkor is elmondanak egy viccet az öreg székelyről, aki elmegy a fiával fát vágni az erdőre, s mikor a fiú egy óvatlan mozdulattal levágja a lábát, kérdőn ránéz: – fiam, ez most komoly? – Az, az édesapám – feleli a gyerek megszeppenve. – Na azér’, mer’ viccnek erős lett volna! Szóval Béla, a székely favágó itt áll fél lábbal, ha nem is a sírban, de legalábbis a tönk szélén, lelki szemeivel pontosan öt hónapnyira előre tekintve. Hiszen a megméretés 2023. október 14-én lesz. Helyi idő szerint reggel 7-kor belegázol majd az Adega do Vigário fogadónál a Douro-folyóba, hogy 4.2 km-t ússzon lefelé az árral, majd a ’78-as korszellemnek megfelelően könyöklő nélküli országúti bringával nekivágjon a folyó melletti hat darab 30 km-es körnek a közúti forgalomban, majd lefussa a 42.195 km-t a végén. Ha az időjárás lehetővé teszi, akkor természetesen fecskében és topban. Aztán ha ezt a hosszúra nyúlt kardio edzést sikerülne 11 óra 46 perc 58 másodperc alatt véghezvinnie, az lenne az igazi korszellem-idézés! Hogy miért? A helyes választ beküldők között Fecskeman fürdőnadrágokat, esetleg női úszódresszeket sorsolunk ki!

De legyünk reálisak, egyelőre nem túl fényes a helyzet. Béla az elmúlt három évben nem bringázott egyben 80 km-nél hosszabbat, vagyis nem volt semmilyen komolyabb kerékpár edzés terítéken. Nem futott egyhuzamban 14 km-nél többet, és jelen állás szerint biztosan nem tudna leúszni egyben 3.8 km-t.

Innen szép nyerni! Lássuk, milyen úszás, kerékpározás és futás edzésterv mentén sikerül, ha sikerül a nagy kaland! Tartsatok velünk, hogy kiderüljön az igazság 153 nap múlva!