Plank: hasra gyúrunk?

2022.02.12.
Plank

A felülések helyett az elmúlt években a hídtartás, azaz a plank (jelentése: palló) vált a has- és törzsizmok edzésének talán legmenőbb gyakorlatává.

Plank örület van

Az interneten időről időre felbukkannak a 30 napos plank edzésprogramok, amelyek azt ígérik, hogy egy hónap alatt lapos és kockás hasunk lesz a napi pár perc hídtartásnak köszönhetően.Nos, órákig plankolhatunk, lefogyni akkor sem fogunk. De van egy jó hírünk is: a hídtartás tényleg remekül erősíti a törzsizmokat – de csak abban az esetben, ha szabályosan végezzük a gyakorlatot!

Fontos a fokozatosság

Mint minden edzés során, itt is nagyon fontos a fokozatosság és a személyre szabott terv! Eleinte ne az óra legyen az ellenfél, inkább azt gyakoroljuk, hogy szabályosan hajtsuk végre a hídtartást. Azzal, ha 10-15 másodpercig helyesen, a hasunkra megfelelően feszítve végezzük a feladatot, többet érünk, mintha 1 percig lógó derékkal tartjuk magunkat, és így túlterheljük a vállunkat, valamint a deréktájéki csigolyákat.  Amint azt érezzük, hogy fáj a derekunk, azonnal hagyjuk abba a gyakorlatot!  Ha már ráéreztünk a helyes kivitelezésre, hétről hétre emeljük néhány másodperccel a teljesítendő célt. Fontos megjegyezni, hogy semmi értelme négy-, öt- vagy még több perces plankrekordokat felállítani, mert ebben az esetben csak abban lehetünk biztosak, hogy helytelenül végezzük a gyakorlatot…

És ha fogyni akarunk?

Ha a pluszkilóktól akarunk megszabadulni, a plank önmagában nem elég hozzá… Nincs olyan, hogy helyi zsírégetés, azaz csinálhatunk akár több ezer felülést vagy naponta percekig befeszülhetünk hídtartásba, nem tudjuk célzottan leégetni a zsírt. Ellenben a hasfalunk erősödik – a zsírréteg alatt.  

Összegezve:

egy 30 napos plank kihívás nem elég a kockás hashoz! Hogyan tüntethetjük el a felesleges zsírréteget? A kockás has a konyhában készül. Kerülni kell a cukros, lisztes, finomított szénhidrátokat tartalmazó ételeket. A megfelelődiéta mellett az anyagcserét felpörgető, teljes testet megmozgató edzés javasolt. Jó megoldás a súlyzós edzés kardióval, intervallumos kardióval kiegészítve, vagy valamilyen köredzés jellegű csoportos óra, például Hot Iron, TRX, CrossFit, kettlebell – és így tovább. Helyes étrend és metabolikus edzés mellett viszont a plank igazán erős törzs-, továbbá látványos hasizmokat eredményez.

Ezt a cikket is olvasd el >>> CSAK FELÜLÜNK A FELÜLÉSNEK? KELL A KOCKÁS HAS!

Szöveg: Fast Fitt Attila

További cikkek

HÚZD KI MAGAD! A HANYAGTARTÁS ELLENSÚLYOZÁSA 2022.03.17
Rengeteg helyen olvashatjuk, hallhatjuk: az ülés a gerinc egyik legnagyobb ellensége. Mit tegyünk, ha munkánk miatt mégis sokat ülünk? Ezért fontos speciális gyakorlatokkal a hanyagtartás ellensúlyozása, a Sport&Move a gerincvédelem hazai nagykövetéhez, Almásy Csilla gerincterapeuta gyógytornászhoz, TripleX-trénerhez fordult.
A TÖRZSIZOM ERŐSÍTÉSE - NEM SZERETEM, DE MUSZÁJ! 2022.03.06
Aligha árulunk el titkot azzal, ha elmondjuk, hogy az amatőr bringások nagy része – bár hallott már róla – minimum ódzkodik a törzsizom erősítésétől. Holott a jó kerékpárosok törzsizmai erősek, a fejlett törzsizom tudja uralni és segíteni, hogy a legnagyobb hatékonysággal tudja hajtani a kerékpárját.
CSAK FELÜLÜNK A FELÜLÉSNEK? KELL A KOCKÁS HAS! 2021.06.24
Kockák a hason Napi több száz felülés, és a kockás has garantált – véli a legtöbb konditerembe járó, és évek óta nyomja a szetteket. A siker azonban többnyire napi ezer, kétezer, sőt háromezer felülés után is elmarad.

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.