CSAK FELÜLÜNK A FELÜLÉSNEK? KELL A KOCKÁS HAS!

2021.06.24.
kocka has

Kockák a hason Napi több száz felülés, és a kockás has garantált – véli a legtöbb konditerembe járó, és évek óta nyomja a szetteket. A siker azonban többnyire napi ezer, kétezer, sőt háromezer felülés után is elmarad.

Hány felülést kell csinálni, ha valaki kockás hasat szeretne? Van két rossz, no és egy jó hírünk! Önmagában a felülésektől senkinek sem lett még kockás a hasa, ráadásul ez a gyakorlat túlzottan megterheli a gerincet. Jó hír viszont, hogy eláruljuk, mit tegyél, ha kockás hasat szeretnél!

Cél a testzsírod csökkentése

Hiába kínzod a hasad (és a gerinced) felülésekkel, a kockák csak akkor látszanak, ha eltünteted az azokat fedőzsírréteget. Általánosságban elmondható, hogy a férfiaknál 12-14 (nőknél 18-19) százalék körüli testzsírnál már kezdenek kirajzolódni az áhított kockák. A cél tehát a testzsírod csökkentése!

Nincs helyi zsírégetés!

Csakhogy a hasadról a zsírt nem a hasizomgyakorlatokkal tudod leégetni. Nincs helyi zsírégetés, azaz hiába végzel több ezer felülést (vagy más gyakorlatot), azzal legfeljebb az izmokat erősíted a zsírréteg alatt! Ha láthatóvá szeretnéd tenni a kockákat, az alábbi három tevékenységre kell figyelned: megfelelő diéta, az anyagcserét felpörgető metabolikus tréning és a törzsizmok komplex edzése!

Pörgesd fel az anyagcseréd!

A megfelelő étrend mellett fontos a metabolikus edzés. Ha a zsírt el akarod tüntetni a hasfaladról, akkor az anyagcserét felpörgető, teljes testet megmozgató edzés javasolt. A súlyzós edzéseket egészítsd ki intervallumos kardióval vagy válassz valamilyen köredzés jellegű csoportos órát (például Hot Iron, CrossFit, TRX, kettlebell).

Felülések helyett törzserősítés

A törzs izmait, azaz a core izmokat egységesen kell erősíteni, nemcsak az „első kockákat” felülésekkel, hanem az oldalsó hasizmokat, a gerinc melletti izmokat, a hasi és háti mélyizmokat is. A törzs izmai együtt adják a test stabilitását, ezért rendkívül fontos ezek erősítése. Felülések mellett/helyett ezért érdemes statikus tartásokat (plank, oldalsó tartás), fitballal és TRX-szel végzett gyakorlatokat is csinálni, amelyek ezeket a stabilizáló izmokat dolgoztatják meg.

A kockás has a konyhában készül

A kockás has alapvetően a konyhában készül, a lapos has titka a megfelelő étrend. Kerülni kell a cukros, lisztes, finomított szénhidrátokat tartalmazó ételeket. Sőt a lassan felszívódó szénhidrátok (burgonya, teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely, hüvelyesek, olajos magvak, stb.) mennyiségét is fokozatosan csökkentened kell. Mindenkinek más az anyagcseréje, de testsúlykilónként 1,5 g körüli szénhidrátbevitellel számolj.

Szöveg: Achillesfitt

További cikkek

Nincs kardio súlyzók nélkül! 2022.05.11
A tudatos és mozgásgazdag életmód terjedésével egyre többen tisztában vannak azzal, hogy nem lehet bizonyos testrészekkel foglalkozni, csak az egész testtel. De még így is sokszor hallani, hogy valaki szálkásítani szeretne és mondjuk hasból fogyni.
ZSÍRÉGETÉS 4 PERCBEN - HIIT A KÖBÖN 2022.02.15
Ha munka és család mellett nincs időd heti 3-4-szer 30–45–60 perc unalmas sétáláshoz, taposógéphez vagy szobabiciklizéshez, vagy futógépen futáshoz a konditeremben, akkor sem kell lemondanod a zsírégetésről! Négy perced ugyanis biztosan lesz…
Plank: hasra gyúrunk? 2022.02.12
A felülések helyett az elmúlt években a hídtartás, azaz a plank (jelentése: palló) vált a has- és törzsizmok edzésének talán legmenőbb gyakorlatává.

Ajánló

Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.