A superfoodok, olyan élelmiszerek melyek természetes tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban hihetetlenül gazdagok így különösen jótékonyan hatnak az egészségünkre.
A superfood kifejezés hallatán sokaknak olyan nehezen elérhető különlegességek jutnak eszébe, mint a makréla vagy a mungó bab, valójában azonban a szuperélelmiszerek nagy része jól ismert számunkra. Ilyen élelmiszer például a brokkoli, az avokádó és a vadlazac. A szuperélelmiszerek fogyasztása fokozott egészségügyi előnyökkel jár, például csökkenti a cukorbetegség, a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázatát.
Mutatjuk a legjobb superfoodokat
Magok és diófélék
Ezek a rágcsálnivalók nemcsak ízletesek, de bőséges forrásai a fehérjéknek, olajoknak és rostoknak, továbbá gazdagok vitaminokban és ásványi-anyagokban. Ezenkívül antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek kulcsfontosságúak az oxidatív stressz és a szívbetegségek Bár rengeteg kalóriát tartalmaznak, egy kiegyensúlyozott étrend részeként segíthetik a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás megelőzését. A magvak rendszeres és mértékkel történő fogyasztásakor ügyeljünk arra, hogy azokat natúr változatban, sótlan és cukrozatlan formában fogyasszuk!
Tojás
Bizony, a tojás is szuperélelmiszer! Amellett, hogy tele van A-, B2-, B5-, B12-vitaminnal, valamint vassal, foszforral és szelénnel, a kolin egyik legfontosabb forrása is, ami az agy egészséges működéséhez fontos. Tartalmaz továbbá zeaxantint és luteint, mely antioxidánsok a szem megbetegedése ellen védenek. Mivel proteinben is gazdag, így segít fenntartani a jóllakottság érzését, így segítséget nyújt a fogyásban is.
Bogyós gyümölcsök
A rostokban, ásványi anyagokban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag bogyók segíthetnek minimalizálni a szívbetegségeket és más immun- és emésztési zavarokat. A természetes cukrok egészséges forrásai. Szuper választás a szeder, kökény, a málna és az eper is!
Étcsokoládé
Ismert tény, hogy a kakaóbab gazdag polifenolokban, azon belül is falvonoidokban, ami bizonyítottan számos betegség megelőzését segíti. Felmerül a kérdés, ha a kakaóbab ilyen egészséges, akkor vajon a csokoládé is az lehet? Itt is igaz, hogy minél kevésbé feldolgozott a mag, annál több értékes tápanyag marad meg benne. A csokoládé készítés technológiája mindenképpen csökkenti az értékes tápanyagok mennyiségét, de nem tünteti el azokat.
Superfoodok napi fogyasztásra
Mivel a fent említett élelmiszerek némelyike extra kalóriát is tartalmaz, így a lista folytatásában, olyan ételeket mutatunk, melyek egészséges mennyiségű energiát, esszenciális zsírsavakat, esszenciális aminosavakat és létfontosságú mikrotápanyagokat biztosítanak, és melyeket mindennap bátran fogyaszthatsz:
Zöld leveles zöldségek
A zöld leveles zöldségek kiváló vitamin-, rost-, folsav-, vas-, magnézium- és kalciumforrások. Ideális választások krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatának csökkentésére. Ezenkívül karotinoidokat tartalmaznak, amelyek gyulladásgátló vegyületeikről ismertek. A zöld leveles zöldségek legjobb példái a kelkáposzta, a spenót és a mángold.
Gyümölcsök
A gyümölcsök tele vannak A- és C-vitaminnal, rosttal, folsavval és káliummal. Ha fogyni szeretnél, vagy a cukorszintedre kell ügyelned, legyél óvatos melyik gyümölcsöt választod! Magas cukortartalmú gyümölcs például a licsi, mangó, füge, cseresznye és a szőlő. Citrusféléket, málnát, epret, avokádót, barackot és kiwit viszont bátran fogyaszthatsz.
Tea
Ha alacsony kalóriatartalmú, bőséges antioxidáns forrást és katechint tartalmazó italt szeretnél, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, nem járhatsz rosszul a teával. A fehér tea és a Matcha zöld tea kiváló, ízletes választás a stressz csökkentésére és a közérzet javítására is.
A superfoodok királya: az ÁFONYA
A fekete áfonya a mi régiónk egyik legmagasabb antioxidáns kapacitású gyümölcse, és szuperélelmiszere. Nem csak finom, de fantasztikus egészségügyi előnyei vannak. A rendszeres áfonya fogyasztás támogatja az egészséges öregedést, elősegíti a szív egészségét, javítja a memóriát. Mivel kalóriatartalma alacsony, az egyik legjobb választás, ha fogyókúráról, diétáról van szó. Közel 85%-a víz, ezáltal hozzájárul a kellő mértékű hidratációhoz és a jó emésztéshez is. Bármilyen étkezésbe könnyedén beilleszthető.
Egy fél csésze áfonya a következő tápanyagokat tartalmazza:
- 42 kalória
- 11 g szénhidrát
- 2 g rost
- 1 g fehérje
- 7 g cukor
- 4 mg kalcium
- 57 mg kálium
- 7 mg C-vitamin