betöltés folyamatban...

1hosszBalaton – júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás

2024.05.15.
1hosszBalaton

Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így mindezt hosszában, a keleti oldal felé haladva teszik majd meg az 1hosszBalaton kihívás keretében.

Balaton átúszások

A legtöbb embernek valószínűleg sok szép és kellemes emlék jut eszébe az ország legnagyobb taváról, a Balatonról. A ’magyar tenger’ partjai minden nyáron turistákkal telnek meg, fürdőzők élvezik a napsütést és a különböző programokat, és sokszínű sportprogramokat is. Ezek egyike a Balaton-átúszás, amit 1983 óta évente megrendeznek. A Révfülöp és Balatonboglár közötti táv kicsivel több, mint öt kilométer (5,2 km), ami már a profi úszók számára komoly táv. Ennek ellenére mégis szinte mindig teltház van, és már az előzetes nevezések alatt betelik a nevezési lista. Azok, akik kevésbé gyakorlottak, vállalhatnak féltávot is.

Kis-Pingvin Sportegyesület

Az biztos, hogy a Kis-Pingvin Sportegyesület szereti magasra tenni a lécet, így a csapat vízilabdázóira vár a feladat, hogy a tavat hosszában ússzák le. Ez egy 80 kilométeres táv, amit egy hétvége alatt szeretnének teljesíteni. Ahhoz, hogy a Pingvinek történetét megismerjük, kicsit vissza kell ugrani az időben. 2011-ben Menczinger Melinda indította el a projektet, azért, hogy a tehetséges fiatalok képességeit és lehetőségeit fejleszthesse. Négy évvel később az alapító úgy döntött, hogy átússza a Balatont, de a hagyományos keresztben-úszás helyett inkább hosszában teljesíti az átúszást.

1hosszBalaton 2
A projekt elindulása óta több hasonló esemény is volt, és mára elmondható, hogy sikerült egy 500 fős közösséget létrehozni, ahol a gyerekeknek van lehetőségük élvezni az úszás és a vízilabdázás örömeit.

1hosszBalaton

2024-ben a fő programpont egy kihívás lesz, hiszen idén 24 fiatalt választottak ki segíteni. Az ’Egy hossz Balaton’ egy 80 kilométeres távot jelent. Az pedig még fontosabb, hogy az egész esemény egy jótékonysági akció is lesz.

Az 1hosszBalaton különlegessége idén, hogy ezúttal csak gyerekek vesznek rajta részt. Az egyesület növendékei 2009 és 2012 között születtek, és a sporteredmények mellett a jótékonykodási kezdeményezést is fontos megemlíteni.

1hosszBalaton 3

A cél idén az, hogy a WonderFlora & CMT Alapítványnak minél nagyobb összeget gyűjtsenek össze. A 24 vállalkozó kedvű fiatalnak biztos, hogy életre szóló élmény lesz, hiszen egy különleges kihívást teljesíthetnek. A befolyt pénz pedig azt az alapítványt támogatja majd, amit Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázó hozott létre a kislánya megsegítésére.

Charot-Marie-Tooth – genetikai rendellenesség

Flóra ugyanis egy örökletes neurológiai betegséggel, a Charot-Marie-Toothtal küzd. A CMT a mozgásszervi izomzatot támadja meg, és súlyosabb változataiban akár a végtagok teljesen érzéketlenné is válhatnak. A világon nagyjából hárommillióan küzdhetnek ezzel a problémával, míg itthon 4000 körül tippelik az érintettek számát.

A kihívás

Jó idő esetén június 14-én Keszthelyen kezdetét veszi majd az idei ’egy hossz Balaton’, ahol tehát a 24 kiválasztott fiatal vízilabdázó készülhet arra, hogy egymást váltva, nappal vagy akár éjszaka ússzanak a Balatonban. A kalkulációk szerint egy hétvége elég lehet ennyi embernek a táv teljesítésére. Az alapítvány számra online is lehet utalni, és minden bevételt Drávucz Rita alapítványa kezel majd.

Azok, akik szeretnék követni a kihívás aktuális állapotát, az esemény hivatalos oldalán és a közösségi médiás felületein megtehetik majd.

Ezt is olvasd el!
10 kérdés - 10 válasz: Drávucz Rita 2022.03.15
10 kérdés 10 válasz rovatunkban a világ- és Európa-bajnok vizilabdázó Drávucz Rita válaszolt a kérdéseinkre a sportról, a mindennapokról, munkáról és a tervekről!

Írta: Kreisz Bálint

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Kékszalag 2022 Farkas Áron interjú

2022.09.12
##kékszalag2022
Farkas Áronnal készült az interjú a befutó után a Bajnokok vacsoráján. Összesen 516 hajó és több mint 2500 vitorlázó vágott augusztus 14-én csütörtök reggel az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj légvonalban több mint 150 kilométeres távjának.