betöltés folyamatban...

Kerékpárosok helyezkedésére vonatkozó szabályok

2022.11.16.
Kerékpáros helyezkedés

Az elmúlt tizenöt évben Budapesten minimum megkétszereződött a naponta bringázók száma, és országos szinten is Európa harmadik legnagyobb bringás nemzete vagyunk. Ezért nem árt, ha minden közlekedő számára összefoglaljuk a kerékpárosok helyezkedésére vonatkozó szabályokat – gyakorlati példákkal illusztrálva azokat.

Elöljáróban leszögezném: ha van bringaút az úttest mellett, akkor azt használd! De mi van, ha nincs?

Pár éve, amikor Londonban kerékpáros-oktatói végzettséget (National Standard Cycling Instructor) szereztem, a legnagyobb meglepetés azzal kapcsolatban ért, hogy az oktatások és a mindennapi kerékpározás során mennyire komolyan veszik az ottani KRESZ adta lehetőséget a sávon belüli helyezkedésre. Az ún. primary és secondary position, azaz a kerékpáros elsődleges és másodlagos helyzete a sávon belül az egyik legfontosabb gyakorlati ismeret, amit a városi kerékpározás során kamatoztathat egy bringás – itthon mégis kevesen tudnak róla, és még kevesebben használják jól. 

Bringás helyzetek

Elsődleges pozíció

Bizonyos út- és forgalmi viszonyok esetén a kerékpárosnak lehetősége van, sőt biztonsága érdekében javasolt is a járdaszegélytől beljebb haladni (min. 50–70 cm-re a járdaszegélytől).

Másodlagos pozíció

A járdaszegélyhez közelebbi nyomvonal (min. 30–50 cm-re a járdaszegélytől).

Mit mond a KRESZ?

A KRESZ szerint minden járművel az úttest jobb oldalán kell haladni (jobbra tartási kötelezettség). Kerékpárral „a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz-forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg – ha az út- és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik – a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.” 

Lakott területen kívül, főútvonalként megjelölt útszakaszon tehát szoros jobbra tartásra kötelezik a kerékpárosokat, ám más esetben nem kötelesek az úttest szélén haladni. Ez egy 2010-es KRESZ-módosításból következik: az „úttest jobb széléhez húzódva kell haladni” felsorolásból ugyanis kikerült a kerékpár, így a szabályozás is igazodott a nyugat-európai trendekhez, és eltörölte a bringások szoros jobbra tartását. Mindkét paragrafusban szerepel azonban egy közbevetés: minden járművel „az út- és forgalmi viszonyoknak megfelelő mértékben” kell jobbra tartani. Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Gondolatok a centikről

Aki az elmúlt negyven évben szerezte jogosítványát, az vélhetően úgy tanulta, hogy álló (parkoló) járművek mellett ajtónyitásnyi távolságra haladjon el járművével. Ez fokozottan igaz kerékpáron ülve is, tehát a budapesti utcák nagy részében fogadjuk el, ha a kerékpáros is legalább 60–80 cm-re halad el a parkoló gépjárművek mellett (pl. a budapesti Nagykörúton).

Sok esetben mégis azt látjuk, hogy a kerékpáros ennél is beljebb, néha a sáv közepén halad (azaz: „sávot foglal”), lehetetlenné téve az előzését. Ennek oka, hogy az adott forgalmi sáv nem elég széles ahhoz, hogy a bringás előzésekor megtartható lenne a biztonságos oldaltávolság (50–100 cm), így a kerékpáros a „lecentizése” ellen, saját biztonsága érdekében foglal sávot. Ez gyakran olyan nagy forgalmú utakon is előfordulhat, ahol, bár parkoló autók nincsenek a jobbján, úgy tapasztalja, hogy a nagy sebességgel közlekedő gépjárművek sávon belül vagy túl közel haladva előzik (pl. Váci út, Rákóczi út, Üllői út stb.).

Ezt is olvasd el!
Bringázz okosan - 10 hiba, amit ne kövess el! 2022.07.31
Akár kezdő, akár haladó bringás vagy mindig bringázz okosan, és az alábbi tíz hibát ne kövesd el… Szubjektív gyűjtemény, amelyet oktatásaim és a városbeli kerékpározás során szerzett tapasztalataim alapján állítottam össze. Okulunk és tanulunk.

Lámpák, jobbos utcák

Mi a helyzet forgalmi lámpánál való várakozáskor? 

Az átlagos kerékpáros az úttest jobb szélénél várakozik, gyakran jobb lábával a járdaszegélyen támaszkodva, a mögötte érkező gépjárműnek „elegendő helyet” hagyva arra, hogy mellé álljon. A lámpa zöldre vált, s egyszerre indulnak el: a kerékpáros a legsérülékenyebb helyzetében van – kígyózó mozgással, lassan, kissé imbolyogva indul el a tőle 15–20 cm-re kigyorsító járműtől, s kerül annak holtterébe. Kerékpárosként ezért biztonságosabb a lámpáknál is sávot foglalni, jól látható helyen, a gépjárművek elől indulva felgyorsulni, s csak utána jobban kihúzódni a járdaszegély felé. 

A jobbról betorkolló utcákból érkező járművek vagy lelépő gyalogosok elleni defenzív technika, ha a kerékpáros nem az úttest legszélén halad, és kiszámíthatóbb a haladása váltakozó útszélesség (pl. útszűkületek) esetén is. 

Előzés és balkanyar előtt is kénytelen sávot foglalni a kerékpáros, hogy a balra történő manővert jól láthatóan, biztonságban tudja elkezdeni, s ne – a sajnos gyakran látható módon – az úttest jobb széléről vágjon át balra a mögötte haladók előtt. 

 

Autósszemmel

Kezdő kerékpárosnak furcsa paradoxon: minél inkább beljebb teker valaki, annál nagyobb biztonságban van! Gépjárművezetőként meglepő, s a leírt érvek hiányában megmagyarázhatatlannak tűnik a sáv közepén bringázó közlekedő – de legyünk türelmesek. Ha ilyen kerékpárossal találkozunk, próbáljuk meg kitalálni, miért nem szorosan az úttest jobb szélén halad. Mire végigzongorázzuk magunkban az érveket, vagy áthelyezkedik másodlagos pozícióba, vagy lehetőségünk adódik biztonságos oldaltávval előzni őt. A profi kerékpáros közlekedő célja nem a mögötte haladók feltartása, sőt azon van, hogy ahol biztonságos, segítse mások közlekedését, folyamatosan igazítva sávon belüli helyzetét az út- és forgalmi viszonyokhoz.

„A profi kerékpáros közlekedő célja nem a mögötte haladók feltartása.”

Szöveg: Árva János

További cikkek

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják tele hulladékkal a természetet.
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, hogy azok végeznek jobb eredménnyel a világversenyeken nálam, akik bizony 10-15 centiméterrel alacsonyabbak és 10-15 kg-al könnyebbek, mint én. Ennek kiküszöbölésére már jó pár éve virágzik a súlycsoportos versenyeztetés a világversenyeken, mert szembetűnővé vált a fenti jelenség a szervezők számára is, de a kérdés ettől még nyitott, az menniy az ideális izomtömeg…?
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új szakaszához érkezett a háromszoros olimpiai bajnok úszónő. A nyár végén vagy az ősz elején ad életet gyermekének.

Ajánló

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják ...
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.