betöltés folyamatban...

Krav Maga

2022.11.14.
Krav maga

„Jobb adni, mint kapni.” Mindenkinek előnyére válik, ha képes megvédeni magát, és esetleg másokat is a veszélyes helyzetekben. Napjainkban talán még fontosabb, hogy időt és energiát szánjunk egy önvédelmi sport elsajátítására, erre pedig a legalkalmasabb a Krav Maga

„Csak szeretném tudni megvédeni magam.”

Egész biztos, hogy sokunk szájából hangzott már el ez a mondat. Viszont azt eldönteni, hogy milyen módon tanulunk önvédelmet, már nem olyan egyszerű. Számos lehetőség van különböző küzdősportok, harcművészetek rendszeres gyakorlására, azonban hozzá nem értő szemmel könnyen választhatunk a célnak nem éppen megfelelő sportot. Mert bár nagyon szép a Kung Fu például, és kétség kívül megtanít harcolni, viszont ha valaki emellett dönt, ahhoz sok-sok évnyi eltökéltségre van szükség, ha pedig mondjuk birkózni megy az ember minden bizonnyal nagyon jó fizikumra és küzdő képességekre tesz szert, de szabályok szerint tanul harcolni, így bizonyos szempontból korlátozva van. Ha valaki hétköznapi helyzetekben, utcai támadások, szórakozóhelyen előforduló balhék esetén szeretne helyt állni, és épségben távozni, azok számára egész biztos, hogy a Krav Maga a legmegfelelőbb.

Mi a Krav Maga?

Szó szerinti jelentése héber nyelvről fordítva: közelharc. Nehéz lenne meghatározni, hogy a küzdősport, vagy a harcművészet kategóriájába sorolnánk inkább, a legegyszerűbb úgy fogalmazni, hogy önvédelmi sport.
A magyar gyökerekkel rendelkező közelharci technika napjainkban izraeli katonai önvédelemként a legelterjedtebb.
Alapítója Imi Lichtenfeld Budapesten született 1910-ben. Imi maga is tornával, birkózással, ökölvívással kezdte sportolói pályafutását. Később azonban édesapja hatására és a háborús körülmények között kialakult saját küzdő stílusa, kifejlesztette egyéni technikáit, ebből jött létre a Krav Maga. Mindez persze több évtizednyi formálásba, finomítgatásba telt, mire a technika elérte a kívánt szintet. Eleinte csak katonák kiképzésére használták, azon belül is főleg az izraeli hadseregben.
A mindenki számára elérhető civil Krav Magáról 1964 óta beszélhetünk, mikor Imi több mint 20 év katonai szolgálat után leszerelt. Úgy döntött, hogy hatalmas elméleti és gyakorlati tudását olyan rendszerré formálja, amely civil önvédelemként is megállja a helyét. Miközben számos tanítványt és instruktort képezett ki, folyamatosan finomította módszereit, és eltökélt szándéka volt, hogy a Krav Maga mind a hétköznapi emberek, mind a rendőrök, katonák és különleges alakulatok számára is egyre hatékonyabb közelharci rendszerré váljon.

Képzési szintjei

Ma már a Krav Maga katonai, SWAT, személyvédelmi, rendvédelmi, civil, női, és gyermek ágáról is beszélhetünk. A legmagasabb elérhető képzési szint az Expert 8 vagyis a Master 3-as szint. Ahhoz, hogy valaki idáig eljusson, számos képzést és vizsgát kell teljesítenie. Instruktorrá (oktató edzővé) pedig csak a legtehetségesebbek és legképzettebbek válhatnak több szakember jóváhagyásával.

Módszerei

A Krav Maga nem igényel semmilyen jellegű előképzettséget, hatékonysága egyszerűségében rejlik. Könnyűszerrel elsajátítható, ugyanis minden jellegű támadás – legyen szó késről, pisztolyról, egy egyszerű botról, vagy esetleg gépfegyverről – elhárítására ugyanazokat a reflexekre épülő, könnyen rögzülő mozdulatsorokat alkalmazza.
Mivel nem tartalmaz bonyolult mozgásformákat, nem igényel különleges hajlékonyságot, sem pedig átlag feletti fizikumot, bármely korosztály számára megfelelő, sosem túl korai, vagy túl késő belevágni. Természetesen az edzések során megerősödik az ember, fejlődik az állóképessége, élesednek a reflexei. Mindemellett kifejezetten jó hatással van az elmére, ugyanis a gyakorlatok végrehajtása közben elengedhetetlen az összpontosítás. Csak úgy, mint a legtöbb küzdősport, segít megtanulni, hogyan kezeljük kitörő érzelmeinket, és tartsuk meg tisztánlátásunkat a legzűrösebb helyzetekben is.

Ezt is olvasd el!
5 dolog, amit tudnod kell a Zumbáról 2022.10.14
Izzadt tömeg, hangos latin zene és szórványos ujjongás – nem, ez nem egy Pitbull-koncert, hanem a népszerű Zumba. Az 1990-es években kezdődött fitneszőrület még mindig erősen tart, miközben világszerte emberek milliói táncolnak a fogyás felé.

A Krav Maga ma már az Izraeli Védelmi Erők hivatalos közelharc rendszere, amelyet képzési programjába felvett az FBI, a CIA, a DEA, a Svéd Hadsereg, a Lengyel Hadsereg, illetve számos ország speciális rendőri és katonai egységei.
Ennek ellenére azonban, hogy a legeredményesebb különleges erők elsődleges kiképzési formájáról beszélünk, bárki számára elérhetők a Krav Maga edzések hazánkban is.

„Az emberek tisztelik az erőt, és ennek sokféle formája van, a Krav Maga erő, és az emberek tisztelni fognak téged, amiért birtoklod azt.”  /Imi Lichtenfeld/

 

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.