betöltés folyamatban...

FEGYENCEDZÉS VAGY ANTIGRAVITÁCIÓS JÓGA, EZ ITT A KÉRDÉS!

2022.01.21.
fegyencedzés

El kéne kezdeni, de mit? Fegyencedzés, funkcionális tréning, saját testsúlyos edzés, jóga… Gyakori kérdés ez az életmódváltók előtt. Számukra készítettünk egy összeállítást a különböző edzésmódszerekről.

Funkcionális tréning

Funkcionális tréning

Gyűjtőfogalom, több edzésforma tartozik ide. A lényege, hogy a testet egészében nézi, nem egy-egy izomcsoportot dolgoztat külön-külön, hanem mindig többet együtt. Teszi mindezt a hétköznapi életben is előforduló mozgásformákkal: guggolással, húzó és toló mozgásokkal, emelésekkel. Nem egy adott sportágban képez atlétákat, hanem a hétköznapi emberekből igyekszik edzett sportembert faragni. Az ötlet – és az elnevezés – onnan jött, hogy a testépítés által kidolgozott izomzat a hétköznapi életben kevéssé használható, inkább a látványra hajaz. Az edzések egyszerre növelik az erőt, állóképességet, koordinációt, hajlékonyságot és gyorsaságot. Bizonyos tekintetben a cross training is ide sorolható: az összes kondicionális képességet fejleszti több mozgásforma – saját testsúlyos gyakorlatok, keringésfokozó mozgások, súlyzós gyakorlatok és labdajátékok – ötvözésével.

Saját testsúlyos edzések

saját testsúlyos edzés

Habár a funkcionális edzés alapja is ez, mégis érdemes külön kategóriaként emlegetni a saját testsúlyos edzéseket (calisthenics). Ide tartozik a kommandós edzés, gladiátoredzés, de az egyik legnépszerűbb a fegyencedzés, amely a börtönviselt amerikai Paul Wade ötlete alapján valósult meg, a börtönévek alatt dolgozta ki a módszerét. A cél az egész test erősítése hat alapgyakorlat – fekvőtámasz, guggolás, húzódzkodás, híd, lábemelés, kézenállásban fekvőtámasz – segítségével, különböző nehézségi fokokkal. A street workout (más néven ghetto workout) is saját testsúllyal dolgozik, művelői leginkább játszótereken edzenek, mozgásuk alapja a húzódzkodás, tolódzkodás, fekvőtámasz.

Tánc- és zenealapú edzés

A dance aerobic, zumba, rúdtánc, capoeira mind-mind ebbe a kategóriába tartozik, zsírégető, alakformáló, izomfejlesztő hatással, a zenének köszönhetően a hangulatjavító funkciója is erőteljes. Ezt a mozgásformát leginkább annak ajánlom, akinek van tehetsége a koreográfiák memorizálására. Aki nem ilyen, az vélhetően a sokadik alkalommal is szenvedni fog, ahogy én tettem.

Mozgás modern sporteszközökkel

Funkcionális tréning 2

A sportipar ontja magából az újabbnál újabb sporteszközöket, a legismertebbeket mutatjuk be. A rezgő rúd, vagyis flexi-bar egy másfél méter hosszú, vékony, fémből készült rúd, amelynek rezegtetése szinte az egész testet megmozgatja, anélkül, hogy az ízületeket megterhelné a mozgás. Mivel a mozgásnak folyamatosnak kell lennie, felgyorsul a szívverés, a pulzus szinte az egész edzés idején zsírégető tartományban van, emellett jótékony hatást gyakorol a mélyizmokra. A thera-band, vagyis fokozatos ellenállású gumiszalag elsősorban az izmok erősítésére szolgál, kíméletes formában. A különböző fokozatú, egyébként kis helyen elférő, praktikus sporteszköz kezdőknek ajánlott. A gymstick is különböző fokozatokban kapható, ez az 1,3 méter hosszú, üvegszál alapú, teleszkópos eszköz sokoldalú edzést tesz lehetővé.

Ötletek a gyógytornából

Nem egy eszközt és ötletet átvett a gyógytorna és a rehabilitáció tudományából a fitnesz, ilyen a koordinációs félgömb vagy egyensúlyozó korong, amely a mélyizmok fejlesztésére alkalmas. A fittball korábban csak a gyógytorna-foglalkozásokon volt ismert, most már minden konditerem állandó kiegészítő eszköze, a rajta elvégzett feladatok az ízületeket tekintve kíméletesek, a mélyizmokat nézve viszont kőkemények. A gumikötél is „vendégeszköz”, de jól bevált, ahogy a másik kategóriában említett gumiszalag is.

Jól teljesít a jóga

Jóga

A több ezer éves jóga – amely Keleten messze nem csak mozgásforma, sokkal inkább spirituális tevékenység – számos fajtája ismert itthon is. A hatha az egyensúly megtalálására teszi a fő hangsúlyt, az astanga jóga dinamikusabb, jobban igénybe veszi a testet. A bikram jóga 26 ászanáját, mozdulatát 30-40 fokban végzik, az Iyengar jóga eszközöket használ, a pontos végrehajtásra helyezi a fő hangsúlyt. A kundalíni jóga egyszerűbb elemekből áll, az erőteljesebb légzőgyakorlatok viszont nagyon hatásosak. Két viszonylag modern jógafajtáról is érdemes beszélni, az egyik az antigravitációs jóga, amely leginkább a légtornászok tevékenységéhez hasonlít, a másik a SUP-jóga, amely egy szörfdeszkához hasonló eszközön zajlik.

További cikkek

5 dolog, amit tudnod kell a Zumbáról 2022.10.14
Izzadt tömeg, hangos latin zene és szórványos ujjongás – nem, ez nem egy Pitbull-koncert, hanem a népszerű Zumba. Az 1990-es években kezdődött fitneszőrület még mindig erősen tart, miközben világszerte emberek milliói táncolnak a fogyás felé.
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé néző mellkassal, nyújtott karral egy húzódzkodó rúdban, vagy gyűrűben megkapaszkodva.
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a jógaszőnyegek választéka: szín, anyag, felület, vastagság és méret alapján is választhatsz. Van azonban néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt megveszel egy saját jógaszőnyeget.

Ajánló

Elérhetetlen? A húzódzkodás iskolája  2023.01.27
Amikor a street workoutról, általánosabban a saját testsúlyos edzésről érdeklődnek nálam, gyakran félve kérdeznek rá, mi történik egy ilyen edzésen. Sokszor ...
Hidegben vagy melegben jobb edzeni? 2023.01.26
A nagyon hideg vagy rendkívül meleg hőmérsékleten végzett edzés biztonsági kockázatot jelent a sportolók számára. Míg az edzési hőmérséklet preferenciája ...
Mit kíván a túrakutya? 2023.01.25
Azt már megtanultuk, hogy autóban nem hagyjuk nyáron a kutyát, még tíz percre sem. Azt is tudjuk, hogy tűző napon és forró aszfalton nem szeretnek sétálni az ebeink. ...
A futás élvezet is lehet! 2023.01.23
A maratoni futásnak nincs tíz olyan törvénye, amelyet ha betartasz, biztosan beérsz, sérülés nélkül és a kívánt idővel. Viszont olyan szabályai akadnak, amelyeket ...
Törölköző diéta?? 2023.01.22
Tíz évvel ezelőtt egy japán orvos, Fukutsudzi rájött, hogy az elhízás hátterében sok esetben a rossz testtartás áll. Fukutsudzi szerint, a medence és a ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.