FEGYENCEDZÉS VAGY ANTIGRAVITÁCIÓS JÓGA, EZ ITT A KÉRDÉS!

2022.01.21.
fegyencedzés

El kéne kezdeni, de mit? Fegyencedzés, funkcionális tréning, saját testsúlyos edzés, jóga… Gyakori kérdés ez az életmódváltók előtt. Számukra készítettünk egy összeállítást a különböző edzésmódszerekről.

Funkcionális tréning

Funkcionális tréning

Gyűjtőfogalom, több edzésforma tartozik ide. A lényege, hogy a testet egészében nézi, nem egy-egy izomcsoportot dolgoztat külön-külön, hanem mindig többet együtt. Teszi mindezt a hétköznapi életben is előforduló mozgásformákkal: guggolással, húzó és toló mozgásokkal, emelésekkel. Nem egy adott sportágban képez atlétákat, hanem a hétköznapi emberekből igyekszik edzett sportembert faragni. Az ötlet – és az elnevezés – onnan jött, hogy a testépítés által kidolgozott izomzat a hétköznapi életben kevéssé használható, inkább a látványra hajaz. Az edzések egyszerre növelik az erőt, állóképességet, koordinációt, hajlékonyságot és gyorsaságot. Bizonyos tekintetben a cross training is ide sorolható: az összes kondicionális képességet fejleszti több mozgásforma – saját testsúlyos gyakorlatok, keringésfokozó mozgások, súlyzós gyakorlatok és labdajátékok – ötvözésével.

Saját testsúlyos edzések

saját testsúlyos edzés

Habár a funkcionális edzés alapja is ez, mégis érdemes külön kategóriaként emlegetni a saját testsúlyos edzéseket (calisthenics). Ide tartozik a kommandós edzés, gladiátoredzés, de az egyik legnépszerűbb a fegyencedzés, amely a börtönviselt amerikai Paul Wade ötlete alapján valósult meg, a börtönévek alatt dolgozta ki a módszerét. A cél az egész test erősítése hat alapgyakorlat – fekvőtámasz, guggolás, húzódzkodás, híd, lábemelés, kézenállásban fekvőtámasz – segítségével, különböző nehézségi fokokkal. A street workout (más néven ghetto workout) is saját testsúllyal dolgozik, művelői leginkább játszótereken edzenek, mozgásuk alapja a húzódzkodás, tolódzkodás, fekvőtámasz.

Tánc- és zenealapú edzés

A dance aerobic, zumba, rúdtánc, capoeira mind-mind ebbe a kategóriába tartozik, zsírégető, alakformáló, izomfejlesztő hatással, a zenének köszönhetően a hangulatjavító funkciója is erőteljes. Ezt a mozgásformát leginkább annak ajánlom, akinek van tehetsége a koreográfiák memorizálására. Aki nem ilyen, az vélhetően a sokadik alkalommal is szenvedni fog, ahogy én tettem.

Mozgás modern sporteszközökkel

Funkcionális tréning 2

A sportipar ontja magából az újabbnál újabb sporteszközöket, a legismertebbeket mutatjuk be. A rezgő rúd, vagyis flexi-bar egy másfél méter hosszú, vékony, fémből készült rúd, amelynek rezegtetése szinte az egész testet megmozgatja, anélkül, hogy az ízületeket megterhelné a mozgás. Mivel a mozgásnak folyamatosnak kell lennie, felgyorsul a szívverés, a pulzus szinte az egész edzés idején zsírégető tartományban van, emellett jótékony hatást gyakorol a mélyizmokra. A thera-band, vagyis fokozatos ellenállású gumiszalag elsősorban az izmok erősítésére szolgál, kíméletes formában. A különböző fokozatú, egyébként kis helyen elférő, praktikus sporteszköz kezdőknek ajánlott. A gymstick is különböző fokozatokban kapható, ez az 1,3 méter hosszú, üvegszál alapú, teleszkópos eszköz sokoldalú edzést tesz lehetővé.

Ötletek a gyógytornából

Nem egy eszközt és ötletet átvett a gyógytorna és a rehabilitáció tudományából a fitnesz, ilyen a koordinációs félgömb vagy egyensúlyozó korong, amely a mélyizmok fejlesztésére alkalmas. A fittball korábban csak a gyógytorna-foglalkozásokon volt ismert, most már minden konditerem állandó kiegészítő eszköze, a rajta elvégzett feladatok az ízületeket tekintve kíméletesek, a mélyizmokat nézve viszont kőkemények. A gumikötél is „vendégeszköz”, de jól bevált, ahogy a másik kategóriában említett gumiszalag is.

Jól teljesít a jóga

Jóga

A több ezer éves jóga – amely Keleten messze nem csak mozgásforma, sokkal inkább spirituális tevékenység – számos fajtája ismert itthon is. A hatha az egyensúly megtalálására teszi a fő hangsúlyt, az astanga jóga dinamikusabb, jobban igénybe veszi a testet. A bikram jóga 26 ászanáját, mozdulatát 30-40 fokban végzik, az Iyengar jóga eszközöket használ, a pontos végrehajtásra helyezi a fő hangsúlyt. A kundalíni jóga egyszerűbb elemekből áll, az erőteljesebb légzőgyakorlatok viszont nagyon hatásosak. Két viszonylag modern jógafajtáról is érdemes beszélni, az egyik az antigravitációs jóga, amely leginkább a légtornászok tevékenységéhez hasonlít, a másik a SUP-jóga, amely egy szörfdeszkához hasonló eszközön zajlik.

További cikkek

Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé néző mellkassal, nyújtott karral egy húzódzkodó rúdban, vagy gyűrűben megkapaszkodva.
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a jógaszőnyegek választéka: szín, anyag, felület, vastagság és méret alapján is választhatsz. Van azonban néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt megveszel egy saját jógaszőnyeget.
Élet szétnyílt hasizommal 2022.04.13
Elsőre bizarrnak hangzik, de szétnyílt hasizommal nemcsak teljes értékű életet lehet élni,  hanem akár élsportolóvá is válhat az ember. Az egyenes hasizom túlnyúlása ráadásul nem is csak frissen szült nőket, hanem sokszor férfiakat is érinthet. Kezelésére speciális gyógytorna javasolt, ami mellé idővel a hagyományos hasizomerősítő gyakorlatok is beilleszthetők.

Ajánló

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. ...
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.