betöltés folyamatban...

Saját testsúlyos edzés kislexikon 3.

2024.05.07.
Saját testsúlyos edzés kislexikon 3

Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon (3) fogalmait!

Madárfogás

Arra utal, hogy bárhogy is fogjuk a szert, akár alulról, vagy kalapács/semleges, esetleg singfogásban, hüvelykujjunk szemből fog rá az adott szerre. Ez jellemzően egy húzódzkodó rúdnál lesz jelentős. De a korábban említett felhúzásnál is fontos lesz, hogy négy ujjunkkal szemben fogjunk rá a hüvelykujjunkkal a rúdra, különben könnyedén kicsúszhat, hacsak nem vagyunk gyakorlottak. Támaszhelyzeteknél is fontos lesz, hogy lehetőleg szembeforduló hüvelykujjal támaszkodjunk a rúdon, mert pl egy muscle upból felérve sokkal biztonságosabban érkezünk, elkerülve a lecsúszás kockázatát.

Orosz tolódzkodás

Hát ez sem a logikája miatt lesz érthető. Egyszerűen csak az orosz testkultúrában volt közkedvelt, így áramlott be egyéb területekre. Ennél a tolódzkodás típusnál nem csak a könyökünket hajlítjuk be, hanem csuklónkkal is nagyobb hajlítást engedünk így lerakva alkarunkat a tolódzkodó rúdra. Nagy lépés ez a tolódzkodáshoz képest, és nem is akármihez, a muscle uphoz szoktuk előveni rávezető gyakorlatként. Tehát ismét egy haladó mozdulatról beszélünk.

Bölcső hinta

Ez viszont jól tükrözi a gyakorlat miben létét. Háton fekve helyezkedünk el, lábunkat először zsugorhelyzetben tartva, így alsóhátunkkal minél ívesebb helyzetet felvéve, hogy aztán minél egyenletesebben tudjunk azon gördülni előre hátra. Így ringatózva erősítjük hasunkat, mintha élő bölcsők lennénk. A későbbiekben létezik ebből aztán egy lábbal és két lábbal kinyújtott változat is, nyilván mint nehezítés.

Renegát evezés

Sajnos homályos az etimológiája, ellenben nagyon szeretjük. Fekvőtámaszban kell elhelyezkedni a gyakorlat során, karunkkal egy egy kézisúlyzón támaszkodva. Lehetőleg olyan kézisúlyzókat válassz, amelyek nem tudnak elgurulni, úgynevezett hatszögletű, hexa dumbbell-ek például. A gyakorlat közben nem testünket engedjük le, hanem egyik karunkkal nyújtva megtámasztva magunkat, a másik karunkban lévő súlyt felhúzzuk a törzsünk mellé, így evező erőkifejtést végrehajtva. E pillanatban testünket mintha felkapná egy forgószél, úgy akar elcsavarodni, borulni. Itt jön a képbe a törzsizmunk, amit előre megfeszítve stabilizáljuk a medencénket, így formálva egy teljes törzs és hát gyakorlattá, ezt az fekvőtámasz álcát.

Ezt is olvasd el!
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon fogalmait.

Hefesto

Az elnevezés Héphaisztosz a fémművesek és a vulkán istenének nevéből ered. Nagyobb logikát nem találunk a gyakorlat elnevezésben, mint, hogy valaki, aki erős. A hefesto ugyanis az egyik legnehezebb street workout gyakorlat. A fejjebb említett macskanyúzás hátsó pozíciójából indul, tehát mikor karunk között átbújtatva lábunkat, egész törzsünket és lábunkat lelógatjuk, majd innen húzzuk fel magunkat úgy, hogy könyökünket hajlítjuk be teljesen. A gyakorlat végéhez érve megérkezünk a koreai tolódzkodás alsó szakaszába, ahonnan még várhat ránk egy koreai tolódzkodás levezetésnek felérve ülőhelyzetbe, mint a mozdulatból következő kötési lehetőség.

Shrimp flip

Avagy rákszaltó. Ez egy ízig vérig haladó street workout, ügyességi, akrobatikus gyakorlat. Ered abból, hogy a rákhoz hasonló mozdulattal kell visszanyúlni a rúdra. A gyakorlat kezdetén függésben hintázunk előre hátra a rúdon. A hinta mozgás elülső pontján felhúzzuk lábunkat és átvisszük karunk között, majd mire hátra érünk, a hintamozgás hátulsó pontjára, felfelé kirúgunk a lábunkkal plusz húzunk egyet karunkkal így felfelé repítve fejjel lefelé hintázó felsőtestünket. Ez utóbbi rúgás plusz húzás utal a rák mozgására. E két mozdulat végeztével elengedjük a rudat és visszafogunk rá miután testünk átfordult normál helyzetbe lábbal lefelé.

 

Ezt is olvasd el!
Saját testsúlyos edzés kislexikon 2. 2024.04.30
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon (2) fogalmait!

Szerző: Szarka Ákos

A Tight Hold mozgásrendszer vezetője, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző, világszövetségi koordinátor, a világszövetség freestyle bírói testületének elnöke

info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu, közösségi média: @szarkaakosworkout

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.