A JÓGA ÚJ MEGVILÁGÍTÁSA!

2020.12.23.
Jóga új megvilágítása

Jógatanár, személyi edző majd’ 20 éve. Emellett életmódtáborokat, böjttáborokat és rekreációs programokat szervez. Gyermekes apaként lehetősége nyílik megfigyelni, megélni az emberré válás különböző szakaszait. Orbán Gábor gondolatai következnek a jógáról.

A jóga új megvilágítása

Az ezredfordulón bukkantam rá B. K. S. Iyengar: Jóga új megvilágításban című könyvére. Éreztem, 22 évesen olyasmire találtam rá, amit jobban meg kell ismernem. Az azóta eltelt két évtizedet a jóga és a hozzá kapcsolódó rendszer tanulmányozásával és annak tanításával töltöttem. Akkor még nem sejtettem, hogy nem csak egy mozgásformát és filozófiát ismerek meg. Lehetőséget kaptam arra, hogy önmagamat és a világot is egyre tisztábban értsem, érezzem, tapasztaljam.  

„Egy igazi mester, Dr. Dicsőfi Endre jógi segített abban, hogy a létezés, jelenlét mind magasabb szintjére emelkedjek.” 

A jóga szó a judzs gyökből származik

Annyit tesz: összekötni, egyesíteni, megkötni és igába fogni, a figyelmünket valamire irányítani és összpontosítani. Ahhoz, hogy tovább boncolgathassuk a kérdést, el kell fogadnunk néhány tényt önmagunkkal és a világgal kapcsolatban. A XXI. században egy olyan világot „élünk” és építünk – tisztelet a kivételeknek –, amely rengeteg hamisságot, hazugságot, illúziót hordoz magában. Hála a teremtőnek, a másik oldalon ott van a tisztán látás, a törekvés a finomabb magaslatokba. Elszomorító, hogy minden felelőtlen ember az összes betegségével, önismerethiányával vagy annak túlzásával csak a hamis illuzorikus világot táplálja. Színpadot épít nap mint nap a saját egójának, hogy a hamis önképe tombolhasson, sértődhessen, gyűlölhessen, nyavalyoghasson, stresszelhessen és álérzelmeket csöpögtessen egy ehetetlen kenyérre, amellyel ráadásul a felnövekvő generációt táplálja. Mindezt azzal a téves elképzeléssel fűszerezi, hogy ő felnőtt, és jobban tud mindent a világról.  

„Először is belátom, hogy sajnos nem nőttem fel.” 

Mi ez, ha nem tökéletes ön- és világbecsapás?

Ez fenntartja és tovább eteti a nagy gépezetet, ami egyre éhesebb és erősebb. Mi akkor a megoldás? A felemelkedés, a felismerés, ami azzal kezdődik, hogy világosan, tisztán értem, érzem és tapasztalom saját magamat. Először is belátom, hogy sajnos nem nőttem fel. Belátom, hogy sok a hamis bennem. Elfogadom, hogy amiről úgy gondoltam: ÉN vagyok, az nagyrészt csak szerep. Ám ha elég kíváncsi vagyok magamra – a sejtektől az elmén át a lelkemig mindenre –, akkor van esélyem egy kiegyensúlyozott, békés, egészséges emberi életre. Szépen lassan felnövök, túlnövök a saját képzeletvilágomon, és elkezdek valóban élni.  

Itt térhetünk vissza a jógára, mint irányra és lehetőségre. Ma már sokan tudják és tapasztalják, hogy a jóga rendkívül jól hat a szervezetünkre, a sejtektől a bőrünkig és még azon is túl. Hatással van az elménkre és nem utolsósorban az érzelemvilágunkra is. Ez szépen hangzik, de hogyan tudjuk mindezt jól használni a hétköznapi életünkben? Képesek vagyunk-e továbbvinni azt az energiát, amit egy jógaórán megszereztünk?  

Igen!  

Ma rengeteg jógaiskola kínálja a jobbnál jobb tanárok által vezetett óráit. Igen, ma divattá vált a jóga. Ezzel nincs gond. De figyeljünk, hogy ne a divat mondja meg nekünk, kik vagyunk. Keressük magunkban azt az egomentes gyermeki tisztaságot, ragyogást, amellyel születésünkkor megérkeztünk ide.  

 „A jóga segíthet lefejteni az illúzió hagymahéját, és ha elég kitartóak vagyunk, visszatalálhatunk önmagunkhoz.” 

Az órákon a klasszikus jógagyakorlatok – tartások, légzőgyakorlatok, relaxáció, meditáció – mellett használunk imaginációt, vizualizációt. Központi szerepe van a belső gyakorlatoknak, más néven önmegfigyelési technikáknak is. 

A jógára ne úgy tekintsünk, mint cirkuszi akrobatikára.

A négy és fél ezer éve élő rendszert kell látnunk benne. Igyekezzünk a gyakorlás finom minőségét továbbvinni a termen kívülre, hogy tovább rezegjen bennünk és körülöttünk mindaz, amiért megdolgozunk az órákon. 

A jóga segíthet lefejteni az illúzió hagymahéját, és ha elég kitartóak vagyunk, visszatalálhatunk önmagunkhoz. Ehhez alázat, állhatatosság és bátorság kell. A testünk újra rugalmas és egészséges, elménk hűvös és csendes lesz, újra nyugalmat és békességet élhetünk meg. Vonjuk igába a testet a jógatartásokkal! Tapasztaljuk és szelídítsük légzésünkön keresztül az életenergiát, csendesítsük elménket, és figyeljünk befelé! A bátrak számára, akik elindulnak ezen az úton, ez egy hatalmas lehetőség és ajándék. 

Fotó: pixabay.com

További cikkek

Mindent kell tudnia egy jógaoktatónak ahhoz, hogy a legjobbat adja 2020.10.12
Vadász Ákos Tullió nevét mindenki ismeri, aki a jóga iránt érdeklődik. Funkcionális jóga óráival közelebb hozta ezt a különleges mozgásformát a nyugati ember ...

Ajánló

Djokovic vesztett a bíróságon 2022.01.16
Visszavonják Novak Djokovic vizumát az ausztrál szövetségi bíróság döntése alapján, így a világelső és címvédő szerb klasszis nem indulhat az Australian Openen, ...
TÍZEZER LÉPÉS - SINGAPORE-I MINTA 2022.01.15
Szingapúrban megszámlálhatatlan mennyiségű közösségi sporteseményt szerveznek kisebb-nagyobb csoportoknak, ingyenesen vagy fizetés fejében, a jókedvért vagy a verseny ...
CALISTHENIC - TESTSÚLYRA SZABOTTAN 2022.01.13
Izmos testet szeretnél, fogyni akarsz és fittebbé válni,de nem tudod elképzelni magad az edzőteremben? A saját testsúlyos edzés a megoldás! Íme a calisthenic alapjai.
SÍFUTÁS - MÁSHOL TÖBB… 2022.01.12
A kevés fektetett nyom és az ad hoc hóviszonyok miatt Magyarországon egyelőre nem tömegsport a sífutás, ezért többnyire a környező országokba járunk e sport ...
Djokovic maradhat Ausztráliában, egyelőre 2022.01.10
A bíróság döntése alapján Novak Djokovic elhagyhatja a kijelölt melburne-i karantén szállodát és az útlevelét is visszakapja UPDATE: A BBC szerint az ausztrál ...