Ésszel térj vissza a koronavírus után!

2022.02.23.
koronavírus

Tudjuk, nagyon nehéz kivárni, hogy visszatérj a régi formádhoz és újra a megszokott erőben állj neki a mozgáshoz. Egy betegség, különösen Covid-19 (koronavírus) fertőzés után muszáj türelmesnek lenned, ha tartós jóllétre vágysz.

Nemcsak egy súlyos vírusfertőzés, hanem bármilyen más betegség esetén létfontosságú, hogy csak akkor kezdd újra az edzést, ha már százszázalékos vagy. Addig ugyanis, amíg a legenyhébb tünetek is fennállnak, a szervezeted a kórokozók legyőzésével van elfoglalva. Minden energiájára szükség van ahhoz, hogy az eredeti, egészséges állapotot visszaállítsa.

Ahány ember, annyiféle betegség

Habár a vírus ugyanaz, nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ahányan vagyunk, annyiféleképpen reagálhatunk a fertőzésre. Ha átestél a Covidon, először is tudatosítsd magadban, hogy nem csak egy sima megfázást kaptál el, még akkor sem, ha látszólag könnyen és enyhe tünetekkel megúsztad. Minden esetben hatalmas körültekintést, fokozatosságot és óriási türelmet igényel, hogy visszatérj az aktivitáshoz. Legyen szó bármilyen mozgásformáról, a koronavírus ugyanis nemcsak a légzőszerveket támadja meg, hanem akár az egész szervezetet, a szívtől kezdve a veséken át az idegrendszerig. Ha elhúzódó köhögéssel küzdesz, vagy jó ideje nem múlik a légszomjad, a mellkasi panaszaid is megmaradtak, akkor mindenképp érdemes megejtened egy kivizsgálást, nehogy valamilyen életveszélyes szövődmény álljon a háttérben. Ez nem ijesztgetés, hanem óvatosságra intés!

Minél súlyosabb volt, annál lassabban haladj

Ha közepes vagy súlyos tünetekkel jelentkezett nálad a fertőzés, esetleg kórházba kerültél, akkor mindenképp konzultálj egy orvossal, mielőtt újra a futógépre állsz vagy megemeled a kettlebellt. A szakember előír majd neked egy személyre szabott menetrendet, amivel a lehető legnagyobb biztonságban leszel.

 

Enyhébb esetben is csak óvatosan

Ha enyhébb lefolyású (volt) nálad a koronavírus fertőzés, akkor nagyjából tíz napig érdemes pihenned, bármilyen nehezedre is esik az ágynyugalom. A tizedik nap után, ha negatív az újabb teszted, akkor már gondolkodhatsz az újbóli mozgáson, de csak abban az esetben, ha nincs lázad, elmúlt a köhögésed, szóval semmilyen tüneted nem maradt.

Innen jöhet aztán a fokozatosság: a megszokott intenzitás nagyjából feléig menj el, kényelmes tempójú séta, finom kocogás, lassú jóga, esetleg nordic walking. Válassz bármit is, arra ügyelj, hogy alacsony pulzuson ketyegj, és legalább két napig szoktasd magad az újabb terheléshez!

Ezután megpróbálhatod a könnyű edzést továbbra is alacsony pulzussal. Újabb 2-3 nap elteltével jöhet a közepes intenzitású mozgás, de az se legyen hosszabb egy óránál.

Körülbelül 15-20 nap múlva térj vissza a normál edzésintenzitáshoz, szigorúan figyelve a pulzusodat, a reakcióidat. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalsz, azonnal hagyd abba a terhelést, és menj el orvoshoz.

Ezt a cikket is olvasd el >>> A PULZUS ZÓNÁK MÉRÉSE A CSODAFEGYVER

Ne feledd, hogy a sport az egészséges szervezet jótékony terhelését és igénybevételét szolgálja. Ha betegen edzel, csak ártasz magadnak, nem lesz tőle erősebb az immunrendszered, maximum az egód lakik jól!

Szöveg: Kőváry Anett

Fotó: Gustavo Fring

További cikkek

A túlevés akár veszélyes is lehet! 2022.03.20
Csak egy kis édességet eszem, hogy jobb kedvem legyen. Nem akarom telezabálni magam, de ezt a csipszet muszáj megennem, annnyira nehéz napom volt. Olyan mérges vagyok, hogy most biztosan megeszem az egész pizzát, az se érdekel, ha bálnára hízom. Ismerős valamelyik mondat? Gondoltál, éreztél, tettél már hasonlót?  Attól még nem biztos, hogy a túlevés áldozata lettél, de ha kontrollálatlanul folytatod, könnyen te is ennek az evési rendellenességnek a rabjává válhatsz.
10 kérdés - 10 válasz: Szőnyi Feri 2022.02.22
10 kérdés 10 válasz rovatunkban ezúttal az ultra triatlonista Szőnyi Feri válaszolt a kérdéseinkre edzésről, versenyzésről, tervekről!
A TÚLEDZÉS ELKERÜLHETŐ - TÖBBET ÉSSZEL... 2022.02.09
„A kevesebb néha több!”– közhely, pedig a súlyzós edzésre is igaz a mondás! Bár a profi testépítők heti hat-hét napot is edzenek, s az önjelölt fitneszguruk azt harsogják a közösségi oldalakon, hogy minden edzésen ki kell lépni a komfortzónából és bukásig kell nyomni az ismétléseket, ha hobbisportolóként így teszel, könnyen és gyorsan túledzheted magad!

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.