betöltés folyamatban...

A túlevés akár veszélyes is lehet!

2022.03.20.
túlevés

Csak egy kis édességet eszem, hogy jobb kedvem legyen. Nem akarom telezabálni magam, de ezt a csipszet muszáj megennem, annnyira nehéz napom volt. Olyan mérges vagyok, hogy most biztosan megeszem az egész pizzát, az se érdekel, ha bálnára hízom. Ismerős valamelyik mondat? Gondoltál, éreztél, tettél már hasonlót?  Attól még nem biztos, hogy a túlevés áldozata lettél, de ha kontrollálatlanul folytatod, könnyen te is ennek az evési rendellenességnek a rabjává válhatsz.

A legismertebb étkezési zavarok, a bulimia és az anorexia már súlyos, klinikai esetek, komoly hatással lehetnek az egészségre. A túlevés napjainkban feltételezhetően a legelterjedtebb evési rendellenesség, előfordulhat, hogy az érintett nem is tudja, hogy ezzel küzd. Az elmúlt évek kiszámíthatatlan eseményei, a koronavírus világjárvány, majd a háború miatti bizonytalanság pedig sokaknál alattomos módon felerősítheti a jelenséget. Lehet önállóan értékelhető fogalom, de képezheti a bulimia nervosa részét is, amikor a túlevést koplalás vagy intenzív testmozgás, esetleg hánytatás és/vagy hashajtó bevétele követi, hogy a súlygyarapodást megelőzze az érintett.

Hogyan ismerhető fel a túlevés?

Amikor az evést egy kellemetlen lelki állapotra használja valaki megoldásként. Legegyértelműbb, legnyilvánvalóbb jele az elhízás, de ez nem törvényszerűen áll fel. Lehet valaki túlevő úgy is, hogy ingadozik a testsúlya. A túlevés mindenkori ismérve a kontrollvesztés. Vagyis a féktelen vagy a gyakori zabalás, a gondolkodás nélküli, érzelemszabályozásra használt étkezés. Ha azt érzed, hogy nem tudsz uralkodni magadon, többet és/vagy gyakrabban eszel, mint ahogyan azt eredetileg eltervezted, és ez már a külsődre, a súlyodra is hatással van, akkor érdemes közelebbről megvizsgálnod a problémát.

Miért veszélyes a túlevés?

Elsőre nem tűnhet komolynak, hiszen mindannyian ismerjük a vállunkon ülő kisördög felmentését, aki rendszerint akkor szólal meg, mikor a hűtő vagy a nasis szekrény előtt állva nézelődünk. Pedig a bánatra, stresszre, dühre válaszként használt evés tényleg veszélyes lehet, főleg az egészségügyi kockázatok miatt. Az elhízást kísérő egészségügyi kockázatok, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterin szint, a cukorbetegség mellett elhúzódó túlevés esetén jelentkezhetnek panaszok az epehólyagban, sőg, szívbetegségek is előfordulhatnak. És ezek csak a testi tünetek voltak! Nem beszéltünk még a lelki problémákról, amik a túlevést kísérhetik: erős szorongás, domináló szégyenérzet, akár súlyos depresszió is jelentkezhet. A külső megváltozásából, a túlsúlyból fakadóan csökken az önbizalom, romlik az énkép, a szociális kapcsolatok is kárt szenvedhetnek, amik már egyértelműen egyfajta addikció jelei lehetnek. És a legfontosabbról, a túlevést kiváltó okokról, valamint azok vizsgálatáról még nem is említettük.

Milyen ételekkel kapcsolatban jelentkezhet?

A túlevés nem feltétlenül csak édességekre korlátozódhat, hanem elsősorban a feldolgozott élelmiszerekre. Elsődlegesen a cukor, a zsír és a só helyettesíthető be a legvonzóbb ingernek, ha a stressz csillapításáról van szó. Rövid időtartamokban jelentkezhet a stresszevés, de ez még nem feltétlenül egyenlő a betegség szinten megmutatkozó túlevéssel. Betegségről akkor beszélhetünk, ha tartósan fennál ez a specifikus étkezési mintázat.

Ezta cikket is olvasd el >>> A TÚLEDZÉS ELKERÜLHETŐ – TÖBBET ÉSSZEL…

Le lehet szokni a túlevésről önállóan?

Azt már tudjuk egy ideje, hogy a vállalt fogyókúrák, az étkezési szokások átmeneti változtatásai legtöbbször csúfos kudarccal érnek véget, ráadásul a problémának csupán egyetlen szegmensére reagálnak. Ezért is tartják hatékonyabbnak a szakértők a teljes életmódváltást, mint az ideig-óráig tartó fogyókúrát. Ráadásul mivel a túlevést gyakran kiváltó érzések között található a szomorúság, a harag és a stressz, ebben az esetben a tüneti kezelés mellett a lelki problémák feltárása és az alternatív válaszreakciók kidolgozása ugyanolyan, vagy még fontosabb feladat, mint az étkezési szokás megváltoztatása.

 

Athena fotója a Pexels oldaláról

További cikkek

„Ép testben ép lélek” 2022.07.09
Az ember már a latinok idejében felismerte, hogy az általános jó közérzet eléréséhez elengedhetetlen a helyes táplálkozás és a megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás. Hogy mit értünk helyes és megfelelő alatt? Ennek meghatározásához, ismernünk kell saját fizikai határainkat, képességeinket. Ha ez megvan már könnyen választhatjuk ki a számunkra legideálisabb sportot, étrendet és alakíthatjuk ki napi rutinunkat, melynek középpontjában az „ép testben ép lélek” filozófia áll.  Motivációként lássuk milyen konkrét előnyei vannak a sportnak az egészségünkre nézve.
Ésszel térj vissza a koronavírus után! 2022.02.23
Tudjuk, nagyon nehéz kivárni, hogy visszatérj a régi formádhoz és újra a megszokott erőben állj neki a mozgáshoz. Egy betegség, különösen Covid-19 (koronavírus) fertőzés után muszáj türelmesnek lenned, ha tartós jóllétre vágysz.
10 kérdés - 10 válasz: Szőnyi Feri 2022.02.22
10 kérdés 10 válasz rovatunkban ezúttal az ultra triatlonista Szőnyi Feri válaszolt a kérdéseinkre edzésről, versenyzésről, tervekről!

Ajánló

Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...
Triál- játszótér a világ 2023.03.15
Az elmúlt évtizedekben új technológiák jelentek meg a kerékpáriparban, a szakágak bringái minden eddiginél jobban specializálódtak, hiszen a legtöbb versenyszám ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.