A PULZUSMÉRÉS HASZNA

2022.01.24.
pulzusmérés

Az okos kütyük világában élünk, így aligha van olyan ember, aki ne hallott volna a pulzusmérő órákról. Igen ám, de vajon mindenki tisztában van-e a pulzusmérés jelentőségével és gyakorlati hasznával? Aligha.

Tegyük tisztába, miért is az egyik legfontosabb funkció az okos órák világában a pulzusmérés – aktuálisan bringázás közben!

Egy precízen végrehajtott terheléses teszttel pontosan meghatározhatóak az adott sportoló pulzuszónái, amelyek döntően befolyásolják az edzés hatékonyságát. Amatőr sportolókról lévén szó, a család, a munka és a sportolás szentháromságában ugyancsak körültekintően kell eljárnunk, törekednünk kell a kényes egyensúly fenntartására. Ehhez segít hozzá bennünket a jó pulzuszóna-meghatározás. 

A pulzuszónák

  • Regenerációs zóna. Rendszerint a maximális pulzus 50–60%-át értjük alatta. Az ebben a tartományban végzett edzés jelentősége a nevéből fakadóan a regeneráció elősegítésében van. Kemény és/vagy hosszú edzések utáni viszonylag rövidebb, félórás, 40 perces, de maximum egyórás időtartamban szokás ebben a zónában edzeni. 
  • Aerob extenzív zóna: a pulzus 60–70%, amely még mindig nem jelent komoly kihívást, hiszen az energianyerés döntően zsírégetésből áll, így hosszú-hosszú órákon át fenntartható optimális folyadék-, só- és minimális szénhidrátbevitel mellett.

SM-tipp

Habár nem látványos edzésekről beszélünk, ezek jelentősége felbecsülhetetlen, hiszen az aerob extenzív zónában az alacsony intenzitás miatt épülnek a legjobban a hajszálereink. Vagyis igaz a mondás: aki nem tud elég lassan (alacsony intenzitással) tekerni, az igazán gyorsan sem fog soha!

  • Aerob intenzív (vagy tempó-) zóna: a pulzus 70–80%. Jelentős a szervezet szénhidrát-felhasználása, de még oxigénadósság nélkül. Vagyis okos frissítéssel, a testsúly-kilogrammonkénti 0,8 gramm szénhidrát bevitele mellett, kellő edzéssel a hátunk mögött hosszú órákig képesek lehetünk ezt az állapotot fenntartani. 
  • Aerob-anaerob átmeneti zóna: a pulzus 80–90%. Már oxigénadóssággal kell számolnunk, ám az edzéseink 10-15%-át ebben végezve komoly javulást érhetünk el. 
  • Anaerob, más néven maximális zóna: a legfelső pulzustartomány. Itt már olyan mértékű tejsav halmozódik fel a szervezetben, amelyet a szervezet meglehetősen hosszú idő alatt tud csak lebontani és újra „üzemanyaggá” formálni. Tartogassuk ezt a zónát a versenyeink végére, a hajrá utolsó perceire, amikor a cél közelsége már átlendít a fellépő nehézségeken!

Ez a cikk is érdekelhet >>> TÜRELMI ZÓNA – A HOSSZÚ FUTÁS

További cikkek

AMERIKAI NARANCSFORRADALOM 2022.04.15
Belefér egy zsúfolt napirendbe, az egész testet átmozgatja, energikus, fitt és szép leszel tőle – mi az? Úgy tűnik, az Egyesült Államokban megtalálták az amatőr sportolók és jobb alakra vágyó nők/férfiak álmát: ez a narancsforradalom –  Orangetheory Fitness.
Ésszel térj vissza a koronavírus után! 2022.02.23
Tudjuk, nagyon nehéz kivárni, hogy visszatérj a régi formádhoz és újra a megszokott erőben állj neki a mozgáshoz. Egy betegség, különösen Covid-19 (koronavírus) fertőzés után muszáj türelmesnek lenned, ha tartós jóllétre vágysz.
ZSÍRÉGETÉS 4 PERCBEN - HIIT A KÖBÖN 2022.02.15
Ha munka és család mellett nincs időd heti 3-4-szer 30–45–60 perc unalmas sétáláshoz, taposógéphez vagy szobabiciklizéshez, vagy futógépen futáshoz a konditeremben, akkor sem kell lemondanod a zsírégetésről! Négy perced ugyanis biztosan lesz…

Ajánló

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. ...
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.