TELJESÍTMÉNYDIAGNOSZTIKA PROFIKNAK ÉS AMATŐRÖKNEK

2022.05.31.
teljesitménydiagnosztika

A teljesítménydiagnosztikától tudományos hangzása miatt sokan megrettennek. Mi ez a „titokzatos” szolgáltatás, amit egyre több sportoló vesz igénybe az országban? Hogyan szolgálja a teljesítménydiagnosztika az amatőrök és a profik sportcéljait?

A teljesítménydiagnosztika lényegében az emberi szervezet teljesítőképességének számszaki leképezése. A számokból lehet objektíven felállítani a személyre szabott edzéstervet. A diagnosztika éppen azért tud segítséget nyújtani a hobbi- és az élsportolóknak, mert az eredményeket mindig az egyénhez mérik.

Mi történik a teljesítménydiagnosztikán?

Maga a diagnosztika egy komplex állapotfelmérő folyamat. 

1. A mérés menete egy általános testösszetétel-vizsgálattal kezdődik, majd megnézik a légzésfunkciót, a vérnyomást, a vér oxigénszintjét, valamint az idegrendszeri működést, a nyugalmi pulzust és a laktátot. Ezeket követően jön a diagnosztika lényege, a terheléses mérés.

2. A terheléses mérés a sportági követelmények függvényében történhet 

  • kerékpáros ergométeren
  • futópadon

Lépcsőzetesen emelt terhelés mellett nézik a pulzust és a vér laktátszintjét. A terhelés addig nő, amíg a vizsgált sportoló eléri szervezetének maximális teljesítőképességét. Ez egyénenként különböző. 

3. A diagnosztika zárófázisában a pulzusmegnyugvás mérése (regenerációs értékek), illetve egy kontroll vérnyomás- és véroxigénszint-mérés történik. Ezt követi a részletes kiértékelés, amikor a mérést végző szakember összefüggésbe helyezi az adatokat és grafikonokat, ami a sportoló aktuális állapotát tükrözi jegyzőkönyv formájában.

Mi a célja és haszna a teljesítménydiagnosztikának?

Minden teljesítménydiagnosztikai vizsgálatnak a pulzuszónák feltérképezése az alapja, hiszen ebből lehet olyan objektív értékeken alapuló, személyre szabott edzéstervet kialakítani, melynek segítségével mérhető módon fejlődik a sportoló. 

Az adatok alapján lesz látható, mennyire kipihent, ezáltal mennyire terhelhető a sportoló, hol vannak a határai, és milyen edzésmunkát kell végeznie a későbbiekben, ami pedig időeredményben és leadott teljesítményben mérhető. 

A teljesítménydiagnosztika mindenkinek hasznos, bármilyen szinten is sportol. A kezdőket megóvja a nem hatékony edzésektől, a túlterheléstől és a sérüléstől. A haladóknak irányt mutat a továbbfejlődéshez, a profi pedig a legapróbb finomhangolásokat is el tudja végezni az edzésében, hogy toperedményt érjen el. 

Ezt is olvasd el!
WATTMÉRÉS - AZ AMATŐR SPORTOLÓ LEGNAGYOBB KINCSE: AZ IDŐ 2020.10.22
Vincenzo Nibali, Peter Sagan, Joao Almeida, Valter Attila. Elég jó névsor? Az országúti kerékpározást figyelemmel kísérők számára mindenképpen, hiszen a Giro d’Italia sztárjairól van szó. De hogy jön ez a Sport&Move magazinba, amely bevallottan nem az élsportról szól?

A részletekben az ördög

A teljesítménydiagnosztika eszköz a tudatosabb és tervezettebb edzésmunka elkezdéséhez/folytatásához. Itt is a részletekben rejlik az ördög: a mennyiségi vagy a minőségi munka a hatékonyabb? Ezt honnan tudná eldönteni egy hozzá nem értő? Ezért fontos egy szakemberrel való állandó kapcsolat. A sportolók folyamatos visszajelzéseket kapnak az edzésmunkájukról, amelyek a pulzusóra által szolgáltatott adatokon alapulnak.

Sportolói visszajelzés nélkül egy edző is „csak” számokat lát az elemző szoftverben, melyek alapján ugyan lehet tervezni, de nem minden esetben működik hatékonyan. Gondoljunk bele, hogy egy hétköznapi embert mennyi idegi és fizikai terhelés ér az edzésen kívül (munka, család stb.), amelyek hatással vannak az edzéseire. Ha ezek mellett túl nagy mennyiségű vagy túl intenzív edzést kell végeznie, az kontraproduktív lesz. Ezért fontos a folyamatos kommunikáció.

A sportoló akkor lesz elégedett, ha megtérülni látja a befektetett edzésmunkát. Ha az autóját az ember autószerelőhöz viszi, vajon a legfontosabb értékét, a szervezetét miért ne bízná szakemberekre?! 

A pulzuszónák

  • Regenerációs zóna: a maximális pulzus 50–60%-a. Kemény és/vagy hosszú edzések után viszonylag rövidebb, 30–40 perces, maximum egyórás időtartamban szokás ebben a zónában edzeni. 
  • Extenzív zóna: a pulzus 60–70%, az energianyerés döntően zsírégetésből áll, így órákon át fenntartható optimális folyadék-, só- és minimális szénhidrátbevitel mellett.
  • Intenzív (vagy tempó-) zóna: a pulzus 70–80%. Jelentős a szervezet szénhidrát-felhasználása, de még oxigénadósság nélkül. Okos frissítéssel, a testsúly-kilogrammonkénti 0,8 gramm szénhidrát bevitele mellett, kellő edzéssel a hátunk mögött órákig képesek lehetünk ezt az állapotot fenntartani. 
  • Aerob-anaerob átmeneti zóna: a pulzus 80–90%. Már oxigénadóssággal kell számolnunk, az edzéseink 10-15%-át ebben végezve komoly javulást érhetünk el. 
  • Aerob (maximális) zóna: a legfelső pulzustartomány. Olyan mértékű tejsav halmozódik fel a szervezetben, amelyet hosszú idő alatt tud csak lebontani és újra „üzemanyaggá” formálni. Tartogassuk a versenyeink végére, a hajrá utolsó perceire. 
Ezt is olvasd el!
A PULZUS ZÓNÁK MÉRÉSE A CSODAFEGYVER 2020.09.30
Belevágnál a futásba, de fogalmad sincs róla, hogyan kezdj neki? Mindenekelőtt végy egy pulzusmérő órát! Lehet high end vagy olcsó, letisztultan fekete, esetleg csajosan rózsaszín, amely passzol a futócipődhöz és a teljes szettedhez. A lényeg, hogy tisztában légy vele, mennyit ver a szíved percenként. Ha ez megvan, már „csak” a pulzuszónáid meghatározása van hátra.

Szöveg: Berkes Gábor

Fotó: ENSPORT

 

További cikkek

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából indul útjára egy rövid, 13 kilométeres egyenkéntivel, majd további két szakasz erejéig marad Dánia országútjain.
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – bár a felület más, a geolokáció és az interaktivitás pedig hatalmas plusz – nem is különböznek olyan nagyon a régiektől…
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb csapata vett részt, izgalmas és szemet gyönyörködtető mérkőzésekkel cáfoltak rá a régi mondásra, hogy „Kis pénz, kis foci, nagy pénz nagy foci”.

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.