betöltés folyamatban...

HIDEG SZÁGULDÁS – JÉGVITORLÁZÁS

2021.01.11.
jégvitorlázás

Amikor a vízi vitorlások már a dokkban pihennek, akkor jön el a jégvitorlázás ideje, ha az időjárás is úgy gondolja. A hídon korcsolyák, a kapitányon bukósisak, egy menet 45 perc. A „hideg száguldásról” Sarang Lajossal, a FüredYacht Charter és Oktatóközpont alapítójával és oktatójával beszélgettünk nemrég.

A vitorlázás megítélése a sportteljesítmény szempontjából nem egyértelmű. Fizikai felkészülést és/vagy komoly edzettséget igényel? 

Sarang Lajos: A választott hajótípus és a természeti körülmények – a szélerősség és a hullámzás mértéke – jelentősen befolyásolják az igénybevétel nagyságát. Vitorlázni és vízen lenni 6 éves kortól 90 éves korig lehet. Persze minél jobban tolódsz a vitorlázás extrém vonulatai felé, annál inkább lesz szükséged testre és hajótípusra szabott felkészítésre és erős fizikumra.

Ezek szerint a vitorlázás elsősorban technikai sport? 

S. L.: Teljes egészében. Minden hajótípus állítási, úgynevezett trimmelési lehetőségek tömkelegével rendelkezik, amelyekkel a hajó sebességét és a szélirányra tartás szögét állíthatod. A versenyhajókon lényegesen több az állítási lehetőség, mint a túrahajókon. Az előbbieken külön állíthatod a hajó úszóképességét, az árbocot és a vitorlákat, miközben magadat, mint legfőbb súlyállító berendezést, ide-oda „pakolod” a hajóban – adott szélerőben a sebességre koncentrálva.

A hideg és a tél beköszöntével a vitorlások dokkba költöznek, de a Balatonon láthatunk jégvitorlásokat. Ezek hagyományos hajók korcsolyával felszerelve vagy speciális eszközök? 

S. L.: A téli, jégen történő vitorlázás külön sport. Abban hasonlít vízen űzött rokonára, hogy a szerkezetet a szél és a vitorla energiái hajtják, de az eszköz felépítése teljesen más, mint egy vízi járműé. Van egy hosszúkás test, ez alatt keresztirányban egy úgynevezett hidat helyeznek el, amelynek a két végén egy-egy korcsolya található. Az irányíthatóságot a test elejére vagy végére felszerelt kormánykorcsolya biztosítja. Általában egy vitorlával rendelkező, egyszemélyes szerkezetről beszélünk, de világszerte természetesen több típus van használatban. A Balatonon leginkább az egyszemélyes DN-típus terjedt el, de van egy múlt század elejéről megőrzött MONOTYP, azaz kétszemélyes típus is. Európa-szerte – leginkább tőlünk északabbra – ideálisabbak a természeti körülmények a jégvitorlázáshoz, így Lengyelországban, Finnországban, Fehéroroszországban például jóval elterjedtebb ez a téli sportolási forma. 

A vitorlázás technikája eltér a vizes rokonétól?

S. L.: Jégvitorlást vezetni különleges élmény. A vízi vitorlás hajótól eltérően mindig behúzott vitorlával halad, és a valódi szél sebességének három-ötszörösét képes elérni, ami, figyelembe véve a terület „bizonytalanságát” is, hamisítatlan extrém sporttá teszi a jégvitorlázást. A jármű egyik legfontosabb alapállítása a korcsolyák és az azokat tartó eszközök – a híd és a korcsolyapofák – beállítása, amelyeket a sportoló súlyához kell hangolni. Hetven-száz km/órás átlagos sebességnél felettébb fontos a jól beállított szerkezet.

A hajón kívül szükségünk van egyedi, különleges felszerelésre, vagy elég, ha jól felöltözünk?

S. L.: Az extremitást tovább növeli az a tény, hogy ez valóban hideg sport. A jó minőségű technikai öltözet elengedhetetlen, amely akár a vizet is bírja, de elsősorban könnyed mozgást enged, és védelmet nyújt a hideggel szemben. A külső hőmérséklet a nagy sebességgel párosítva dermesztően hat a teljes testre. A szemüveg, a maszk, a meleg és strapabíró kesztyű mellett a ruházat része a speciális csúszásgátló cipő, a bukósisak, a gerincvédő és a meleget biztosító öltözet. Előnyös, ha egy esetleges beszakadásnál a ruházat nem gátolja viselőjét a lékből történő kievickélés közben.

Van időlimit? Hány órát lehet jégvitorlázni egyhuzamban? 

S. L.: Egy nekifutásra általában maximum 45 percet lehet kényelmesen jégvitorlázni, ennyi idő alatt akár 70 km-t is megtehetünk… De van egy örök szabály: jégvitorlázni akkor és annyit tudsz, amikor és amennyit a természet lehetővé tesz. Ha megfelelőek a körülmények, akkor mindent bele! Reggel hét órától délután ötig mindennap jégen leszel, vagy oda vágysz, ha egyszer kipróbáltad!

Versenyezni is lehet ebben a sportágban – akár itthon is?

S. L.: Világszerte – ezen belül pedig a Balatonon – rendkívül komoly, jól szervezett versenyeket rendeznek. 2017 februárjában Balatonfüred volt a házigazdája a DN-jégvitorlás-Európa-bajnokságnak – jó jég és jó szél várta a versenyzőket és a több száz jégvitorlást. A nemzetközi versenyek már komoly logisztikával járnak, ráadásul előfordul, hogy nem ott és úgy van verseny, ahogyan azt előzetesen meghirdették. A természeti körülmények, a jég, a hó és a szél könnyedén átírhatja az elképzeléseket. Ha minden összeesküdött ellenünk, a verseny az Egyesült Államokból például a Balatonra költözhet, amit két nappal az esemény előtt hirdetnek ki. 

Magyarországon hol lehet jégvitorlázni? 

S. L.: Van egy aktív DN jégvitorlás szövetség Balatonfüred központtal, de ha biztonságos a jég, gyakorlatilag mindegyik állóvizünkön lehetséges. Mi a FüredYachtnál – szintén Balatonfüreden – egy- és kétszemélyes jégvitorlásokkal is rendelkezünk, amelyekkel oktatást és túrát is szervezünk. 

IMG-1288

kép 1 / 2

■ Info és jelentkezés: furedyacht.hu

■ Fotó: Furedyacht/Sarang Lajos

SM-tipp

Jégvitorlázásra alkalmas az időjárás, ha a Balaton jege eléri a legalább 10 cm-es vastagságot, és a Balatoni Vízirendészet alkalmasnak nyilvánítja a tó jegét a sportolásra.

További cikkek

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a szervezett túrához, amely keretében Budapesttől egészen a Balatonig tekerhetsz. A Balatonra érve pedig lehetőség nyílik egy nagyobb csobbanásra is a tóban, amely akkor már akár 24 °C  fok is lehet. 
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például – a Balaton vagy a Velencei-tó körüli tömegért. Esetleg hűvösebbre vágyik. Mondjuk olyan helyekre, ahol tó és erdő együtt van, „természetes klímát” és meghittebb környezetet kínálva. Cikkünkben négy olyan tavat ajánlunk nektek, ahol békében élvezhetitek a temészet adta lehetőségeket.
Pilinszkázás, vitorlázás, hajózás, Kékszalag 2023.06.03
Vitorlázni nagyon sokféleképpen lehet. Lehet fejben, online, partról vágyakozva, vagy sehogy, a hajót a kikötőben lakásként vagy státusz szimbólumként tartva. A Sport&Move és a Kékszalag Hősei megpróvbálják bemutatni a vitorlázás mindenki számára elérhető sportértékét, a Kékszalag emberi arcát – tehát beszéljünk arról, mi van akkor, ha elhagytuk a kikötőt.  

Ajánló

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a ...
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például ...
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és ...
Magas Tátra – ahol mindenki jól érzi magát 2023.06.05
Bár a Magas Tátra több pontján még havazik, lassan beköszönt az igazi túraszezon. Ahogy kúszunk a tavasz dereka felé, a síelőket felváltják a kirándulni vágyók. ...
Pilinszkázás, vitorlázás, hajózás, Kékszalag 2023.06.03
Vitorlázni nagyon sokféleképpen lehet. Lehet fejben, online, partról vágyakozva, vagy sehogy, a hajót a kikötőben lakásként vagy státusz szimbólumként tartva. A ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Kékszalag 2022 Farkas Áron interjú

2022.09.12
##kékszalag2022
Farkas Áronnal készült az interjú a befutó után a Bajnokok vacsoráján. Összesen 516 hajó és több mint 2500 vitorlázó vágott augusztus 14-én csütörtök reggel az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj légvonalban több mint 150 kilométeres távjának.