betöltés folyamatban...

Két új kilátótorony épül a Tisza-tó területére

2020.12.16.
Tiszato_kilato3

A Tisza-tó és környékén szinte mindenhol csak gyönyörű helyeket találunk, felülről eddig csak drónnal lehetett megcsodálni a tájat. 2021-ben két új tisza-tavi kilátótorony is épül a vízen járó evezősöknek és motorcsónakosoknak. Drónfelvétel több is készült. Aki rendszeresen SUP-ozik, az is többet lát a Tisza-tóból a kenusoknál, de ebbe a magasságba a tó közepén még senki nem jutott. A két új kilátótorony ugyanis nem a parton, hanem bent az ártérben, a nádasban épül fel. Megközelítése csak evezős vagy motoros hajókkal lesz lehetséges – vagy úszva….

Aki sokat evez, jó ötlete támad…

Van néhány kilátó a Tisza-tó körül, talán a legismertebb a közel 10 éve a tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkban álló, amelyet azonban elhanyagolt állapota miatt balesetveszélyessé nyilvánítottak és lezártak (talán hamarosan újra megnyitják). Hasonlóan, a kétezres években épült több, vízen elérhető tisza-tavi kilátótorony is közkedvelt vízitúrás célpont volt, de mára kivétel nélkül az enyészetté váltak, gyakran megközelíthetetlenek. Az elmúlt években épült helyettük néhány kisebb-nagyobb kilátó, de a lokációk nem ideálisak, például nem esnek a leggyakoribb vízitúra útvonalakba. Márpedig a Tisza, ileltve a Tisza-tó adottságai  miatt a hivatalos strandokon és kikötőkön kívül nagyon kevés helyen tudnak kikötni, pihenni a vízen járók (a horgászhelyek erre szintén alkalmatlanok, illetve konfliktusokat szülnek)

Szerencsére megint volt egy “messziről jött ember” aki meglátta és megszerette a tavat, majd a tettek mezejére lépet: a Békatutaj Egyesület – aki maga is evezős vízitúrákat szervez felismerte a problémát és megoldást is talált rá. A kajak-, kenu és SUPtúrák esetén nagy szükség van kikötési pontokra, mert sok órán keresztül könnyen elgémberedik a túrázó minden tagja. A koncepció része, hogy a két tisza-tavi kilátótorony egymástól kellően megfelelő táratávolságban legyen. Felfűzhetők legyenek több túraútvonalra, ha valaki csak egyiket vagy másikat akarja meglátogatni. A jó ötletet támogatta a KÖTIVIZIG és a Hortobágy Nemzeti Park is. A szakemberekkel együttműködve olyan helyszíneket választottak, amikre kellemes túrákat lehet felfűzni, és ahol változatos panoráma várja a látogatókat.

Szuper helyek, vadregényes területek, csodás panorámával

Mindkét kilátó a Tisza-tó Heves megyei részén, Poroszló és Sarud vonzáskörzetében valósul meg. Az egyik a Csapói Holt-Tisza partján található szigeten épül, melyen korábban is volt egy népszerű madármegfigyelő torony. Az új kilátó a fáktól kicsit távolabb, a nádasban kap helyet, így láthatóvá válik majd az egész Poroszlói-medence és a Csapói Holt-Tisza. A Békatutaj Egyesület, a tisza-tavi kilátótorony projekt megvalósítója, ezen a szigeten már el is készítette az új stéget, ami lehetővé teszi a kulturált kikötést.

A másik kilátó az újlőrincfalvi Neptun kikötőhöz és a Ravasz-háthoz közel egy hínárral benőtt kis öbölben található. A kilátó különlegessége lesz, hogy nem szárazföldön áll, a vízi járművekkel közvetlenül a kilátó alatt lehet majd kikötni.

A kilátók

Mindkét kilátó kilenc méter magas lesz. A tervező, Komáromi Tas a modern, de tájba illeszkedő megjelenés mellett nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a szerkezet minél tartósabb legyen. A kilátók alapját ezért négy méter hosszú horganyzott acél talajcsavarok képezik, a felépítmény pedig vörösfenyőből készül. A csomópontokban is horganyzott acél szerkezetek biztosítják a kilátók stabilitását.

Tiszato_kilato2

A két tisza-tavi kilátótorony, a két palló és a pihenőpadok építésére a Révész Máriusz által vezetett Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 35 millió forint költségvetési támogatást biztosít.

Békatutaj Egyesület

Elkötelezettek amellett, hogy a kilátók minél tovább szolgálhassák a túrázókat. Az időjárásnak erősen kitett építmények állagának megóvása költséges vállalkozás. Az egyesület olyan helyi szolgáltatókból álló közösséget szervez, akik szeretnének hozzájárulni a tornyok fenntartásához. Jónéhány szolgáltató már alá is írt együttműködési megállapodástt, de a Békatutaj Egyesületnél tárt karokkal várnak mindenkit, aki szívesen vállal áldozatot azért, hogy a kilátók minél tovább szép környezetben, és kifogástalan állapotban üzemelhessenek.

A tervek szerint a kivitelezésre télen és kora tavasszal kerül sor. A 2021-es szezonban már üzemelni fognak a kilátók, melyek ingyenesen elérhetőek lesznek mindenki számára.

 

Forrás: welovetiszato.hu

További cikkek

Vándortábor extra: új programsorozat iskolásoknak 2023.03.03
Már várják a jelentkezéseket az Aktív Osztálykirándulás Program eseményeire!

Ajánló

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a ...
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például ...
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és ...
Magas Tátra – ahol mindenki jól érzi magát 2023.06.05
Bár a Magas Tátra több pontján még havazik, lassan beköszönt az igazi túraszezon. Ahogy kúszunk a tavasz dereka felé, a síelőket felváltják a kirándulni vágyók. ...
Pilinszkázás, vitorlázás, hajózás, Kékszalag 2023.06.03
Vitorlázni nagyon sokféleképpen lehet. Lehet fejben, online, partról vágyakozva, vagy sehogy, a hajót a kikötőben lakásként vagy státusz szimbólumként tartva. A ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.