Mi újság Boronkay Péter?

2020.10.17.
a kiváló sokszoros világbajnok paratriatlonista Boronkay Péter

10 kérdés 10 válasz rovatunkban ezúttal a kiváló sokszoros világbajnok paratriatlonistát, Boronkay Péter kérdeztük edzésről, versenyzésről, tervekről!

1. Hogy vagy kedves Péter? (család, magánélet, egészség)

Köszönjük szépen, már minden rendben. Kb egy hónapja buktam edzés közben kerékpáron, így megbeszéltük az edzőimmel (úszás: Bálint Zoltán, Kerékpár: Szöllőssy István, Futás: Németh Gyula), hogy az őszi szezon végi pihenőt hamarabb iktatjuk be. Így bő 3 hét aktív pihenő után megkezdtük az alapozást a 2021-es szezonra. Ilyenkor több idő van a családra is, be is ruháztunk egy futó babakocsiba, hogy a lazább napokon együtt tudjunk mozogni a 11 hónapos kisfiúnkkal.

2. Mit csináltál másképp a karantén alatt?

Kecskeméten élünk, a karantén ideje alatt nálunk is zárva voltak az uszodák, így maradt a kerékpározás és futás, állandó kontaktban az edzőkkel. Magánéleti szempontból örültem annak, hogy nem voltak versenyek, nem kellett a fél életemet reptereken és stresszben töltenem. 

3. Változtatott-e valamit a karatén és a koronavírus a napi rutinodban illetve az edzéseidben?

Sokat edzettem egyedül, ilyenkor van ideje az embernek átgondolni a dolgokat. Igazi önismereti tréning. Maradt ugyanúgy a heti 10-11 edzés, az uszodát szárazföldi edzésekkel tudtuk pótolni.ű

 sokszoros világbajnok paratriatlonista Boronkay Péter

4. Mi a következő megcélzott verseny amire készülsz? A tokiói Olimpia?

Idénre már vége a szezonnak, a jövő évi versenynaptárt még nem látjuk. Gondolom, erősen befolyásolja majd az aktuális Covid-helyzet.  A célom változatlan, továbbra is kijutni Tokióba. Napra pontosan egy évvel tolták el az ötkarikás játékokat, és ott akarok lenni Japánban. Jelenleg a 16. helyen állok a világranglistán, ami azt jelenti, hogy szabadkártyás helyen állok. Nagyon kevesen indulhatnak egyenes ágon Tokióban, és az, hogy ki kap szabadkártyát, az nagyon sok mindentől függ: például hány ország vesz részt, az adott országokból hányan kvalifikálták már magukat, stb. Szabadkártyára van sanszom, de nem görcsölök rajta. Úgy vagyok vele, ha kijutok, akkor örülünk, de ha nem, akkor sem szomorkodunk. Olimpián túl is van élet. Ha netalántán ez mégsem jönne össze, nem sikerülne a kvalifikáció, akkor van B tervem is; ez esetben a hosszú távú világbajnokságon tervezek  rajthoz állni jövő szeptemberben Hollandiában, ahol szeretnék világbajnoki címet nyerni, valamint duatlon és tereptriatlon VB is fent van a bakancslistán.

5. Meddig tudod/akarod a profi versenyzést magas szinten folytatni?

Az idő ellenem dolgozik, mert jövőre belépek a negyvenesek közé, a mezőnyben rajtam kívül csak egy-két sportoló van hasonló korban. Bár a sprinttáv nekem gyors, de nem hagyom magam és még fel tudom venni a versenyt a többiekkel. Mindenkinek fel kell kötnie a gatyát, ha le akarnak taszítani engem a világranglista top 20 helyezésének valamelyikéről.  A triatlonban az a jó, hogy több szakágban, mindenféle távon van lehetőség megmérettetni magunkat. Távlati célom pl., hogy megdöntsem a nem hivatalos Ironman (IM) táv legjobb idejét, amit valaha egy karral teljesítettek. Ez jelenleg 9óra 56perc (Oliver Dreier, Roth 2009), de van egy meghívásom is a World Xtri sorozat Canada Man Extrém triatlonra, ahol még soha nem indult parasportoló. Szóval van terv bőven.

6. Szabadidődben sportolsz-e? Esetleg a családdal milyen aktív, testmozgással járó időtöltésetek van? Kirándulás? Bringa?

Szeretünk túrázni, kirándulni. A téli időszakban néha a görgőt kinti MTB helyettesíti, amit szintén nagyon szeretek. Az úszás- bringa- futás edzések mellett a jógának tulajdonítok nagy szerepet.

7. Egy amatőr (értsd. szabadidősportoló) triatlonistának mi lenne az egyetlen tanácsod, ajánlásod amit mindenképp elmondanál?

Ne spóroljon a minőségi táplálék kiegészítőkkel való frissítésen, és nem árt az sem, ha egy szakképzett edző segítségével készülünk egy-egy megmérettetésre.

8. Kedvenc ételed? Kedvenc italod?

Feleségem borsófőzeléke, édesanyám halászleve

Almafröccs

9. Hallgatsz zenét edzés, sport közben?

Többnyire a természetben futok, jobban szeretem annak a hangját. Kerékpáron pedig nagyon balesetveszélyesnek tartom a zenével való tekerést.

10. Részt veszel-e aktívan közösségi munkában?

2017 óta vagyok az Auchan Magyarország Jószolgálati Nagykövete, célunk, hogy minél több megváltozott munkaképességű ember integráljunk a munkaerőpiacra.  E mellett érzékenyítő-szemléletformáló előadásokat tartok gyerekeknek, de aktív társadalmi szerepvállalás is utolér különböző jótékonysági rendezvényeken, valamint edzőként is dolgozom, ahol több embernek akarok segíteni abban, hogy valóra tudják váltani az álmaikat és elérjék a kitűzött céljaikat.

 

BORONKAY BIO

Életkor: 39

Családi állapot: nős, egy gyermek édesapja

Lakhely (város): Kecskemét

Eredmény amire a legbüszkébb: 2010 Budapest VB címvédés, összesen  7x VB és 9x EB győzelem

Honlap: www.peterboronkay.com 

Fotó: Boronkay Péter

További cikkek

Apa-lánya páros szerepelhet magyar színekben az olimpián 2020.12.08
1928. évi Olimpiai Játékok után újra apa-lánya páros szerepelhet magyar színekben idén Tokióban. Gurisatti Gréta, Európa-bajnoki bronzérmes, magyar válogatott ...
Újra Szekeres Pált választották az IWAS elnökének 2020.12.03
Első alkalommal rendezett online tisztújítást az IWAS (Kerekesszékes és Amputált Sportolók Nemzetközi Szövetsége) kerekesszékes vívóbizottsága, melynek vezetője a ...
Így tudtok sportolni a korlátozások alatt 2020.11.11
Életbe lépett a kormányrendelet, amely alapján a versenyzők folytathatják az edzéseket és megrendezhetők a versenyek és a bajnokságok, ha a versenyszerű sport a cél. ...

Ajánló

MENNYIRE BIZTONSÁGOS A BRINGÁS KULACSOD? 2021.01.19
Ha kerékpározni indulsz, az egyik legfontosabb felszerelés a kulacs, amit bármekkora is a tervezett táv, érdemes magaddal vinned. Ám közel sem mindegy, milyen műanyagból ...
Groove Trails - Instant közösségépítés 2021.01.13
Groove. Főnév és ige. Jelentése: barázda, ismételt gyakorlással tökéletesíteni, nagy élvezetet lelni (valamiben). Get into the groove. Kifejezés: szenvedéllyel, ...
HIDEG SZÁGULDÁS - JÉGVITORLÁZÁS 2021.01.11
Amikor a vízi vitorlások már a dokkban pihennek, akkor jön el a jégvitorlázás ideje, ha az időjárás is úgy gondolja. A hídon korcsolyák, a kapitányon bukósisak, egy ...
100 éves Keleti Ágnes 2021.01.10
2021. január 9-én, töltötte be 100. életévét Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója, ötszörös tornász olimpiai bajnok, a világ legidősebb olimpiai aranyérmese.
NYÚJTÁS FUTÁS UTÁN! 2021.01.08
Az edzés végén a nyújtás nem maradhat el, mely nem csak rugalmasabbá, lazábbá teszi izmaidat, hosszútávon javítva a teljesítményed, de a sérülések kockázatát és ...