betöltés folyamatban...

A futás élvezet is lehet!

2023.01.23.

A maratoni futásnak nincs tíz olyan törvénye, amelyet ha betartasz, biztosan beérsz, sérülés nélkül és a kívánt idővel. Viszont olyan szabályai akadnak, amelyeket megszegve majdnem biztos, hogy nem sikerül majd célba érned. A futás alapszabályai!

Kapcsolj ki!

Élvezd a futást! Sok szellemi munka nehézsége, hogy nincs egyetlen elérhető és elért cél, amelynek örülhetnél. Az egyik projektet befejezed, de közben másik kettő elindul. A futásba azért is lehet beleszeretni, mert egyértelmű és világos: elindulsz, futsz, megállsz, örülsz. Épp ezért könnyű túlzásba esni – a futás ugyanis függőséget okoz. Azaz: óvakodj a túlerőltetéstől! Inkább végezz erősítést, ha mozogni akarsz, még inkább kapcsolj ki, nézz sorozatot vagy olvass! 

Eleget fuss!

Azaz ne fuss túl sokat. Egy olyan eseményre is lehet túl sokat készülni, mint a maraton – például pszichés szempontból. A futók hajlamosak mindent alárendelni a mozgásnak, naponta kétszer edzeni, az edzésterv másfélszeresét nyomni, akár kisebb sérülés mellett is. Ha te is így csinálod, gondolkozz el rajta, mit jelent számodra a futás. Edzettségtől és tervtől függően hónapokig egyenletesen kell fejlődnöd, hogy teljesítsd a távot, és legyen kedved a maraton utáni napokban is futni. Inkább legyél elhivatott és kicsit aluledzett, mint túlhajszolt, esetleg sérült. Nem tudod, mennyi az elég? Ha mindenben pörögsz, és éjszaka is dolgozol, lehet, hogy a futásban is túlhajszolod magad, ezért lassítanod kell. Kicsit lassabb, megfontoltabb vagy, gyakran halogatsz? Talán fokoznod kellene a tempót a futásban (is).

Tervezd meg!

Gondold át, hogyan alakul az életed a következő négy–hat hónapban. Előléptettek, munkahelyet váltottál, gyereked született, kutyát veszel, könyvet írsz? Beleférhet, de valószínűleg nem a legjobb az időzítés. Egyszerre csak egy helyen lehetsz fantasztikus, ezért alaposan fontold meg a döntésed. Beszéld meg a családdal: ha mindenkit meghallgatsz, ők is könnyebben viselik el, hogy a kevéske szabadidődből hetente órákat töltesz mással. 

Fokozatosan!

A maratonhoz szükséges edzéstervben legfeljebb heti 10 százalékkal emeld az adagodat. Nem hozhatod be a lemaradásokat azzal, ha az egyik héten 35 kilométert futottál, majd ezt hirtelen felviszed 50-re. Időnként tarts pihenőt, három-négy hetente kevesebbet és kevesebbszer fuss. A tested hálás lesz!

Heti három-négy alkalom

A mindennapos edzés nem segít a teljesítményeden, legfeljebb örülsz, hogy mindennap kapsz egy óra szabadságot a világtól. A kutatások szerint a heti négy napot futó, valamint a heti hat napot és 20 százalékkal több kilométert futó maratonisták csoportja ugyanúgy teljesített a versenyen. 

Hosszan fuss, ne gyorsan!

Rengeteg lassú futásra lesz szükséged, vagyis gyűjteni kell a kilométereket, mert ez erősíti a testet és a lelket. Egyes edzéstervek időben és nem távban számolnak, pont azért, hogy ne letudd a kilométereket, hanem annyi időt tölts a felkészüléssel, amennyit kell. A felkészülés vége felé nemritkán 3 órát kell futni, ami bemelegítéssel és levezetéssel 4 óra is lehet. 

Gyakorold a versenytempót!

Fokozatosan vezesd be azt a sebességet, amivel a maratont szeretnéd futni, tudd, milyen tempóban gyűröd le a távot! A célba érés múlhat rajta, ha például 21 kilométernél azt hiszed, túl vagy a felén, és kicsit gyorsítasz. Lődd be magadnak a célsebességet, és ha jól megy az edzésterv, akkor annál biztosan gyorsabb leszel. Teszteld néha magad, a verseny előtti hónapban már látod, mit bírsz.

Állj meg, ha sérült vagy!

Ezzel a legtöbben nem foglalkozunk. Egyszerűen kikapcsoljuk ezt a részét a testünknek, a fájdalmat a futás árának tekintjük. Pedig a ki nem pihent sérülés sok gond forrása lehet. Állj le néhány napra, erősíts, szaunázz, vagy menj sportmasszőrhöz. 

A ki nem pihent sérülés sok gond forrása lehet
A ki nem pihent sérülés sok gond forrása lehet

Felszerelés – időben

Ha nem sokkal a felkészülés kezdete előtt vettél új cipőt, könnyen lehet, hogy a maratoni hónapok végére fog elkopni és kiöregedni. Ártól, anyagtól és céltól függően az átlagos cipők 800 és 1200 kilométerig tudják biztosítani a megfelelő csillapítást és tartást. Gondolkodj előre: egy héttel a maraton futás előtt kár meglepni magad egy új cipővel, mert rizikós, hogyan teljesít majd a 42 kilométeren. Inkább két-három hónappal korábban vegyél egy másik cipőt is. Egyrészt van időd kivárni egy jó akciót, másrészt a két cipőt tudod váltogatni, például eső után lesz ideje kiszáradni. Ugyanez igaz a futópólóra is: a decemberben vett póló simán elkophat az áprilisi bécsi maratonra, ezért inkább olyanban fuss a versenyen, ami nem túl régi, de nem is új. És fontos: bár a hivatalos versenypólók nagyon jók, de kipróbálás nélkül ne indulj el bennük, mert lehet, hogy pont rossz helyen van a címke, esetleg benne marad egy apró műanyag, amely néhány tízezer lépés alatt véresre dörzsölheti a testedet. 

Ne őrülj meg!

A kalóriák számolgatása, az átlagtempó fejben számítása, a családdal való üvöltözés a túledzettség miatt mind-mind előfordulhat a felkészülés során, de nem kell így lennie. Bevált taktika, hogy az első versenyeden például ne is legyen nálad óra – csak élvezd a futást. Hajnal 5-kor néha nehéz felhúzni a cipőt, és futni egyet, de az biztos, hogy amikor megállsz, elégedett leszel magaddal. Ebből meríts erőt, és ne az idővel foglalkozz. Jobb, ha elfogadod, hogy itt egyedül magaddal harcolsz. A bukás egyik jellemző oka éppen az, hogy nem a lényeggel, azaz a futással foglalkozol.

Szöveg: Bartolák Csaba

További cikkek

Lábdiagnosztika- a tökéletes futócipő... 2023.03.13
Nem a pénz az egyetlen szempont futócipő vásárlásakor. Érdemes megnézetni a lábad egy profival, mielőtt megveszed az új cipőd. A szakboltokban elérhető a szakértői segítség. 
Szabó Nóra ideje, jóval több mint egy maratoni országos csúcs 2023.02.24
Ha pár évvel ezelőtt a futókat kérdezték, mindenki biztos volt abban, hogy előbb utóbb megdőlnek az évtizedek óta érvényes hazai maratoni rekordok. Azonban azt kevesen hitték volna, hogy pont idén, 2023 februárjában születik új női maratoni országos csúcs!
Sebességnövelő edzések 2023.02.06
Ha télen kitartóan gyűjtögettük a lefutott kilométereinket, jó alappal rendelkezünk az idényre. Ahhoz azonban, hogy feltegyük a koronát a felkészülésünkre, a gyorsaság terén is van tennivalónk. Sebességet növelünk.

Ajánló

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják ...
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.