betöltés folyamatban...

A futócipő gondozása

2022.08.01.
futócipő

Egy mai futócipő rövidebb ideig tart, mint a régiek – ez nem a nagymamám véleménye, hanem a pénztárcámé. Jellemzően nem a talpuk megy tönkre először: legkevésbé a felsőrész bírja a gyűrődést. Hasznos tippek, amelyekkel meghosszabbíthatjuk cipőink élettartamát.

1. Csak futásra!

A futócipőnket lineáris és lendületes igénybevételre tervezték. Ha crossfitezünk, spártázunk, ugrókötelezünk benne, rövidebb ideig fogja bírni a gyűrődést, mert oldalirányú terhelésre például nem számítottak a fejlesztők. Ugyanígy az utcai séta sem a kedvence, de ha ott a terhelés még nem is annyira eltérő, egyszerűen elhasználódik, ha abban megyünk bevásárolni, dolgozni, vagy csak egész nap koptatjuk. Futás után adjunk neki pihenőt!

2. Regeneráció

Némileg kapcsolódik az előző témához: a terepcipőnket terepre, az aszfalthoz illőt aszfalton használjuk. Sőt szuper, ha van egy gyors és egy lassú, egy minimalista és egy normál cipőnk: különböző napok eltérő edzéseihez más-más lábbelit vegyünk fel. Ha egy cipőt mindennap gyűrünk, nincs ideje a regenerációra, pedig a talp habja mindenképp igényli a pihenőnapot. Két cipő váltogatva lassabban használódik el, mintha egymást követően, átfedés nélkül koptatnánk két párat.

3. Tisztítás

Az egyik forgalmazó azt írta egyszer a terepcipőjét érintő kritikákra: a lábbelit minden használat után ki kell tisztítani, mert a homokszemcsék szétnyírják. Igaza volt, tényleg elnyírta a sár az anyagot, más kérdés, hogy egy terepcipőnél nem erre számít az ember. A mosógépet senki nem javasolja, és a szárítógép is tiltólistás eszköz. Ha tehetjük, a koszos csukát szivaccsal tisztítsuk meg, a szárítást pedig leginkább újságpapír segítségével gyakoroljuk: vegyük ki a betétet, majd tömjük ki a cipőt. Ez amúgy mosás nélkül is igaz, ha csak nagyon beleizzadtunk, vagy elkapott minket egy zápor. 

4. Figyelj, mint a kutyára!

A cipő nem kutya, mégse hagyjuk a kocsiban! A férjemnek egyszer ellopták a használt, izzadt cselgáncsruháját az autóból, azóta semmit nem hagy ott – de nem ez az oka annak, amiért a cipőt érdemes kivenni. Melegben az a hőfok, ami nekünk kellemetlen lenne, a cipőt is lestrapálja. Az autó nem az edzéscucc (sem a kutya) tárolóhelye! 

5. Három másodperc

Ne rúgd le szegény jószágot, ha hazaérkezel. Előfordul, hogy az ember kezében egy otthon hagyott gyermek landol, esetleg kétzacskónyi vásárolt áruval van tele (amit, ugye, nem futócipőben intéztünk). Szánjunk három másodpercet a cipellő kikötésére, és ne tegyük tönkre letaposással. Meglepő, de ez 10–15%-kal is megnövelheti az élettartamát!

Ezt is olvasd el!
Funkcionális futónadrágok 2022.07.11
Alkalomhoz, testalkathoz és preferenciához mérten sokan sokféle futónadrágot hordunk, sőt sokszor egyedül is felvonultatjuk a termékskála egy részét a ruhásszekrényben. Kiválasztottunk néhányat tavaszi–nyári futónadrágok közül pályaedzéshez, terepultrához, akadályfutáshoz és városi kocogáshoz

Szöveg: Baumann Viola

További cikkek

Így gyalogolj, hogy fogyj! 2022.08.12
Gyaloglással fogyni? Igen lehetséges! Persze nem az andalgós, városnézős sétára gondolunk, hanem egy tudatos, intenzív testmozgásra, mely során legalább 40 percig, megfelelő sebességgel gyalogolunk.
CrossKids - crossfit 2022.08.11
A CrossFit változatos, magas intenzitású, funkcionális edzésforma, amely egyszerre fejleszti az erőt, az állóképességet és az ügyességet. A Magyarországon is egyre népszerűbb sportot nemcsak felnőttek, hanem gyerekek is űzhetik. A Sport&Move bemutatja, milyen egy jó CrossKids óra!
Street workout világbajnoki elhivatottság 2022.08.09
2020-ban a koronavírus járvány ezt a sportágat is erősen sújtotta. Sorra kerültek lemondásra a versenyek, bezártak a termek és amikor már azt hittük a street workout parkokban edzéshelyszínre lelhetünk, azokat is lezárták. Volt aki nem csüggedt, csak edzett.

Ajánló

Így gyalogolj, hogy fogyj! 2022.08.12
Gyaloglással fogyni? Igen lehetséges! Persze nem az andalgós, városnézős sétára gondolunk, hanem egy tudatos, intenzív testmozgásra, mely során legalább 40 percig, ...
CrossKids - crossfit 2022.08.11
A CrossFit változatos, magas intenzitású, funkcionális edzésforma, amely egyszerre fejleszti az erőt, az állóképességet és az ügyességet. A Magyarországon is egyre ...
Street workout világbajnoki elhivatottság 2022.08.09
2020-ban a koronavírus járvány ezt a sportágat is erősen sújtotta. Sorra kerültek lemondásra a versenyek, bezártak a termek és amikor már azt hittük a street workout ...
2022. évi Európai Egyetemi Játékok 2022.08.08
Idén júliusban a lengyelországi Lodz városában zajlott le a 2022. évi Európai Egyetemi Játékok, ahova az egész kontinensről érkeztek hallgatók. Rengeteg izgalmat és ...
Egy bogyó és kész vagy! 2022.08.06
El tudod azt képzelni, hogy csak lenyelsz egy icipici kapszulát – csak egy bogyó – és máris olyan eredményeket érhetsz el, mint amit csak kínkeserves edzések ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.