betöltés folyamatban...

Debreczeni Dóra: nincs más csak a sport, a zene és a tánc

2024.05.22.
Debreczeni Dóra

Az első önálló, tudatos és felnőttes gondolatom gyerekkoromban az volt, hogy nincs más, csak a sport, a zene és a tánc. Édesapám zenélt, mindig szólt a zene, ment az MTV, én kicsi gyerekkoromtól kezdve állandóan táncoltam, akrobatikus mutatványokat produkáltam.

Szolnokon születtem és nőttem fel, egy panel tizedik emeletén laktunk. Sokszor ültem a radiátoron, és pont ráláttam a Széchenyi István Gimnázium fakupolás épületére, amely testnevelés tagozatos iskola volt. Én már ötévesen úgy döntöttem, hogy oda fogok járni. Gondolom, már akkor is az a tudatos hozzáállás jellemzett, ami az egész életemet végigkísérte.

Sportos családod volt?

Szüleim sportoltak, de nem voltak kiemelkedően eredményesek, viszont a sport szeretetét és hasznosságát tőlük tanultam, a mindennapjaink része volt. Az aktív sportolás mellett jártunk vízilabdameccsre, apukám focimeccseire, és figyeltünk az egészséges életmódra. Az elhatározásom mellett egyértelmű volt, hogy sportos suliba fogok járni, ahol meg is alapoztam a sportosságomat Karácsony Mihály tanár úr áldozatos munkája révén, tényleg rengeteget köszönhetek neki. Szó szerint kiváló és önzetlen pedagógus volt. Már az általános iskolai éveimben megszerettette velünk a sportos életmódot. Elsősorban az atlétikát, de sok más sportágat is. Majd ezt követően a Széchenyi István Gimnázium sport tagozatára is felvételt nyertem.

A sportos szüleid révén szülői elvárás vagy nyomás terelt a sport felé?

Nem igazán kellett terelgetni a sport felé! Ha valamiben, akkor a tanulásban volt szükség a szülői szigorra. Örökmozgó voltam ebben a kisfiam is rám ütött –, így nem volt kérdés, hogy az életemben, majd a karrieremben a sport meghatározó lesz.

Versenysportoló lettél?

A szó szoros értelmében igen, de nem a versengés volt számomra igazán vonzó. Egyesületben igazolt versenyúszó voltam, tehetséges is, nyertem diákolimpiát, így előttem volt az út, de az úszóedzőmnek nem sikerült megtalálni a hozzám való kulcsot. A túlzott terhelés nálam nem jött be, a tanulás rovására ment, a figyelmem másfelé terelődött. Az egyik nyáron sokat lovagolhattam, ami teljesen magával ragadott, nagyon szerettem volna évekig egy lovat, aztán kaptam egyet a szüleimtől! 😊Az úszásnak sajnos negatív következményei is lettek, a kamaszkori érésemre egyértelműen nem volt jó hatással a napi szintű kizsigerelés, ami az úszóedzések alapját jelentette, így erősen ajánlatos volt, hogy visszavegyek. A lovaglás egyre fontosabbá vált, végül a hormonháztartásom is helyére billent. Mindez igazoltan jó döntés volt, és engem is harmonikusabb pályára tett.

A lovaglásban jöttek a sikerek, aranyjelvényes sportoló lettem, megint a versenyközegben találtam magam. Azonban a lovaglás nem csak sport, sokkal összetettebb, elég költséges is, így újabb kihívások előtt álltam. 

Újabb sportot választottál?

18 évesen felköltöztem tanulmányaim miatt Budapestre, a megszokott lovas tanya már nem volt elérhető közelségben, így a mérleg nyelve a lovaglás helyett a tanulás felé billent, és célba vettem a Testnevelési Egyetemet.

A lovaglással tovább erősödött nálad az életvitelszerű sportolás?

Nagyon sok mindenben hozzáadott a személyiségemhez, hiszen megtanultam, milyen felelősséget vállalni, törődni mással, együttműködni és sok helyzetben azonnali döntést hozni. A lovaglás által olyan élményekben volt részem, ami semmihez sem fogató. Teljes harmóniában együtt lélegezni egy lóval, érezni egymást egymásra utalva, együtt menni a természetben, és együtt megfejteni a világ(om) dolgait… ez a mai napig borzongató tud lenni. Számos barátomat ennek a sportnak köszönhetem, úgy érzem, akkor és ott a helyemre kerültem.

Manapság is lovagolsz?

A jelenlegi életvitelembe most nem fér bele, így parkolópályára tettem egy ideig, de nem mondtam le arról az álmomról, hogy újra lesz saját lovam.

A mai életed a gyerekkorodban megálmodott úton van?

Igen, mindenképp, a sportban képzeltem el magam, és ebben soha nem kételkedtem, még akkor sem, amikor éppen más töltötte ki a mindennapjaimat. Az is biztos volt, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni. Segíteni, terelgetni őket a céljaik elérésében. 

Debreczeni Dóra
Fotó: Panamy

Itt megint tudatos döntést hoztál a jövőd szempontjából, úgy, mint az úszásban.

Igen, a lovaglást nem tudtam folytatni, mert Budapestre jöttem tanulni, építeni a jövőmet. A továbbtanulás a TF-et (Testnevelési Egyetem) jelentette, bár sajnos nem oda vettek fel ebben a korábbi gerincsérülésem is közrejátszott. Kommunikációs szakon kötöttem ki, közgazdászként végeztem, de nem tekintem a szakmámnak, bár manapság sok hasznát veszem. Nem éreztem jól magam, sem a főiskolán, sem Budapesten, de a sportolást nem hagytam abba, kellett valami a régi életemből. Futottam, kondiztam, és kezdtem magamra találni, sportos barátaim lettek.

Hogyan teltek a pályakezdő éveid?

Elkezdtem dolgozni egy médiavállalatnál, sales és marketing területen, ezzel párhuzamosan beindult a modellkarrierem is. Számos megbízást kaptam, lehetőségem nyílt utazni, tanulni, tapasztalni. A modellkedés velejárója is, hogy odafigyelek a testemre, hiszen ebben a szakmában nagy hangsúly van a megjelenésen. Az utazásokra vittem magammal a futócipőmet is, a social media térhódításával én is elkezdtem posztolni képeket a futásaimról, ami magával hozta a követőbázisom növekedését. Alapvető szükségletem volt a sportolás, a férjemmel, Andrissal a wakeboardpályán ismerkedtem meg. Hasonló mentalitással és életfelfogással bír, mint én, számára is a mindennapi rutin része a rendszeres mozgás.

Debreczeni Dóra 2
Fotó: Panamy

Akkoriban elhalványult a gyerekkori vízióm, más területen dolgoztam, családot alapítottunk, minden ment a maga medrében, de nekem hiányérzetem volt. Érett a váltás és a változtatás.

Ezt is olvasd el!
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és kiegyensúlyozott legyél. A futás előnyei végtelenek, többek között segíthet javítani szív- és érrendszeri egészségét, fogyni, csökkenteni a stresszt és a szorongást, valamint javítani az általános fizikai és mentális jólétet. Ha meghoztuk a kedved, és szeretnéd tudni, hogyan kezd el, ez a cikk átfogó útmutatót nyújt az első lépések megtételéhez.

Tudatosan építettem magam a közösségi médiában, tudatosabbak lettem a posztjaim. Odafigyeltem a képek minőségére és az üzenetre, számos követőm visszaigazolta, hogy van igény rám. Így történt, hogy végül a futás választott engem.

Influencer lettél?

Akkoriban még nem használták ezt a kifejezést. Fontos volt a véleményem, a saját életformámat mutattam be: hogyan futok, végzem az erősítéseket, milyen táplálkozást követek. Ennek köszönhetően megkerestek az Adidastól, hogy legyek a márka arca. Sőt, megbíztak egy hazai futóklub megvalósításával, amibe nagyon lelkesen vetettem bele magam. Óriási lehetőségként éltem meg, rengeteg programot szerveztünk, edzéseket tartottunk, formáltuk a futókat. A mai napig aktív közösséget hoztunk létre, annak ellenére összetartanak, hogy már formálisan nem működik a futóklub.

Azt gondolom, ebben a szerepkörben találtam meg magam. Jó érzékkel hozok össze embereket, és motiválom őket a céljaik elérésében. A Garmin futóklubnál folyattam ez irányú pályámat, majd a New Balance magyarországi piacra lépésével felkérés érkezett tőlük a New Balance Runclub futóklub vezetésére. Szívesen vállaltam az új kihívást. A csapatommal kiemelt cél, hogy irányt mutassunk a kezdő futóknak. Bátran induljanak el futni kezdésként akár csak pár kilométert, a lényeg a mozgáson és a tudatosságon van.

Mitől lettél sikeres a futóéletben?

Bátran kijelenthetem, azonosulni tudok a futóimmal, együtt élem meg velük a sikert és a kudarcot. Eredménytől függetlenül is lehet szeretni a futást, a mozgást. A cél a hosszú távú egészségmegőrzés és a sport szeretete. Szerencsére tudom motiválni a futóimat, tudok futóközösséget építeni, önazonos vagyok abban, amit képviselek és amilyen vagyok a mindennapjaimban. Ez fontos, hiszen több mint hetvenezren követnek, nekik tudniuk kell azonosulni velem. Hiszek abban, hogy mindenki számára lehet élmény a futás.

Ezt is olvasd el!
FUTÁS SZÜLÉS ELŐTT ÉS UTÁN - ANYASAROK 2022.03.12
Vállaltan a futásért nem rajongók csoportjába tartozom, azzal együtt, hogy többször is esélyt adtam neki (és magamnak). Valahogy nem alakult ki köztünk életre szóló szerelem. Egyszerűen nem megy. Fáj, nehéz, idegesít, nem találtam meg benne a szépséget. Ennek ellenére (vagy pont ezért?) tisztelettel tekintek mindenkire, aki fut. Az előtt pedig egyenesen leborulok, aki várandósan fut. Mert a futást gömbölyödő hassal sem kell abbahagyni – igaz, elkezdeni nem terhesen a legjobb. Futás szülés előtt és után.

Ha business terminológiával élnénk, akkor a leadership számított, igaz?

Valamilyen szinten igen, vezetni kell az embereket, összetartani, összekovácsolni, motiválni őket. Egyéni szinten megérteni, kinek mi a fontos a sportban, milyen céljaik vannak. Van, akinek az egyéni eredmény a fontos, van, akinek a közösség, van, akinek a mozgás öröme. Hosszú távon mégis csak az, hogy rutinná és természetessé váljon az egészséges életmód.

Egy mondatban összefoglalnád a stratégiádat?

A stratégiám az, hogy csapatban gondolkodom. A csapat részei a vezető, az edzők, a kezdő futók, a tapasztalt versenyzők, a családjaik, a marketing, az üzlet, a szponzor stb. Figyelnem kell, hogy mindenki hozzátegye a maga kis szeletét, mindenki örömét lelje benne, és lelkesen csinálja, hasznos és fontos tagja legyen a csapategységnek. Mindenkinek megvan a maga szerepköre, abban kell odatennie magát. Én igyekszem legjobb tudásom szerint összefogni a csapatot, együtt dolgozni mindenkivel a harmónia kialakításában.

Debreczeni Dóra BIO

  • Életkor: 37
  • Családi állapot: házas
  • Sportsiker, amire a legbüszkébb: Sok van, a legkedvesebb emlékem a MIUT Madeira verseny
  • Kedvenc étel, ital: Mangó minden formájában, bodzaszörp
  • Kedvenc sportétel, sportital: Sponser gélekkel frissítek, és néha gumicukrot majszolok
  • www.debreczenidora.hu

Fotók: Panamy

További cikkek

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. Csúcstechnikával felszerelt, száguldó katamaránok, a múlt század első felét megidéző, klasszikus cirkálók és a Balatonra jellemző sportos és családi vitorlások százai lepik majd el a tó felszínét csütörtök reggel 9-től, a rajt pillanatától. A verseny egészen július 20-án, szombat reggel 9-ig tart, amikor lejár a 48 órás limitidő.
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a második genfi-tavi Bol d’Or távja 123 kilométer, a Boden-tavi Rund um és a Garda-tavi Centomiglia egyaránt nagyjából 100 kilométeresek
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá sportolás közben megóvják a szemünket az olyan fizikai hatásoktól, mint a szembe tóduló hó, eső vagy éppen esetünkben a hajó által keltett hullámok vize. Egy francia márkáról mesélünk, ami fenntartható, dinamikusan növekszik, elképesztően menő és jól passzol a vitorlás szettekhez is. Ez az IZIPIZI. (X) (X)

Ajánló

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. ...
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a ...
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá ... (X)
Lavina vetett véget az expedíciónak 2024.07.15
A két magyar alpinista – Klein Dávid és Nagy Marci – ép bőrrel megúszták az incidenst, miután lavina vetett véget a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024-nek
Foci EB döntő és folytatódik a GardenFest2024 2024.07.12
GardenFest2024 – folytatódik júliusban a foci Eb után is (X)

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.