betöltés folyamatban...

Triatlon – új korszak Magyarországon

2024.05.24.
triatlon

Sikersportággá válhat a triatlon Magyarországon. A hazai szövetség nem titkolt célja, hogy az idei legyen a válogatott eddigi legsikeresebb olimpiai szereplése. Jók az esélyek, a világ élmezőnyébe tartoznak a magyar versenyzők. A férfiaknál Magyarország a második legerősebb nemzet a világranglistán a párizsi olimpia előtt két hónappal.

Próbáld ki a triatlont!

Sikersportág lehet a triatlon a szabadidősport területén is, a 2024-es szezontól kezdődően megnyitották a versenyeket. A “Próbáld ki a triatlont!” című, tizenkét állomásos sorozat végre lehetőséget teremt az szabadidősportolók számára is, hogy részt vegyenek az úszás, a kerékpározás és a futás hármasára épülő, rendkívül izgalmas és látványos versenyeken. Korábban csak versenyengedéllyel rendelkezők nevezhettek.

Új korszak kezdődik Magyarországon a triatlon sportágban

Jelentette be Kindl Gábor elnök, a Magyar Triatlon Szövetség május 15-én rendezett szezonindító sajtóeseményén. Elmondta, hogy minden idők legnagyobb olimpiai delegációjára lehet számítani, hiszen már most biztos három férfi és egy női triatlonos részvétele a párizsi játékokon és ha a mix váltó is megszerzi a kvalifikációt, akkor az még egy női versenyző számára teremt biztos indulási lehetőséget. (Szerk. Sajnos nem sikerült a mix váltó kvótaszerzése)

Triatlon 2
A triatlon 3 számból áll: úszás, kerkpározás, futás

„Új korszak indul a triatlonban azzal, hogy az olimpia évében a sportágat kinyitottuk szabadidősport irányába. A Próbáld ki a triatlont program keretében akár versenyengedély nélkül is lehet nevezni a versenyekre”

– tette hozzá.

triatlon 4

Kiemelkedő szerepben lesz a triatlon a párizsi olimpián, a verseny helyszíne ugyanis a Szajna és a folyó partja és hídjai a város szívében, a háttérben az Eiffel-toronnyal.

Irigykedve kérdezik más sportágak képviselői, hogy ezt hogyan csináltuk, de csak azt tudom erre mondani, hogy a triatlon népszerűsége és látványos jellege miatt mindenki, azaz a televíziók, a közönség és versenyzők számára is tökéletes helyszín Párizs és a Szajna – mondta Tóth Tamás, a World Triathlon elnökségi tagja, korábbi olimpikon, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes versenyző. Azt is elmondta, hogy a Szajna vízminőségét a verseny előtti napig folyamatosan vizsgálják és a versenyzők biztonságát figyelembe véve mindent elkövetnek majd, hogy az úszást is meg tudják rendezni. Eső esetén például, ami belemosná a város szennyvizét a folyóba, el tudják halasztani a versenyt pár nappal.

Nyitás

Ez a triatlon új stratégiája, amely nyitást jelent a regionális együttműködés és a szabadidősport irányába is. Friendship Series néven közös versenyrendszert hirdetett a magyar és a román triatlon szövetség, amelyhez számtalan ország szövetsége jelezte csatlakozási szándékát.

Nyitás a szabadidősport irányába, hogy az idei szezontól versenyengedély nélkül is el lehet indulni a hivatalos versenyeken.

„A triatlon rendkívül népszerű minden korosztály számára, a nyitás lehetővé teszi, hogy akár több ezren induljanak egy-egy versenyen. Az úszás, a kerékpározás és a futás ötvözetére épülő sportág népszerűségét éppen az adja, hogy rendkívül egészséges, az állóképességi kihívás mellett rengeteg izgalmat és élményt jelent az amatőrök, köztük a 6 évesnél idősebb gyerekek számára is. Természetesen itt is a biztonság az első, így minden korosztály számára meghatároztuk, hogy milyen távokon nevezhetnek a Próbáld ki a triatlon futamokra”

– mondta Szieber Ákos, a Magyar Triatlon Szövetség operatív és kommunikáció igazgatója.

Ezt is olvasd el!
A RÁFUTÁS JELENTŐSÉGE 2022.01.02
Az átállás téglái – Nem a Pink Floydról, hanem egy triatlonozásban bevett, kombinált edzésformáról lesz szó, amelyre az angol a „brick”, azaz tégla szót használja. Nálunk „téglázásként” is ismert a triatlonban szereplő sportágak (jelen esetben a kerékpározás és a futás) egy edzésen belüli variálása, ez a ráfutás jelentősége. De mi ennek az előnye?

A triatlon napjaink egyik leggyorsabban fejlődő olimpiai sportága, világszerte csaknem 150 országban rendeznek versenyeket. Magyarország a versenyszervezésben is fontos szerepben van, június 13-án Paratriatlon Világkupát rendeznek Tatán, majd júliusban a világ legjobb triatlonosainak szurkolhat a közönség a hagyományos Tiszaújvárosi Világkupán.

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.