betöltés folyamatban...

Szótár kezdőknek: 10 fitnesz kifejezés amit illik ismerni a teremben

2023.08.21.

A fitnesz és testépítés világa tele van szakzsargonnal és specifikus kifejezésekkel, amelyek a lelkes kezdők számára rejtélyesnek tűnhetnek. Ha most ismerkedsz a fitnesz világával, vagy csak szeretnéd kibővíteni tudásodat, nézd át ezt a magyarázó szótárat, ami bemutat tíz olyan kifejezést, amelyeket minden fitneszrajongónak érdemes ismernie.

Deadlift

A deadlift az egyik alapvető súlyemelő gyakorlat, melynek során egy súlyt emelsz a padlóról a térded és csípőd kiegyenesítésével. Ez egy kiváló összetett gyakorlat, mely az alsó hátizmot, farizmot, combot és a vádli izmokat célozza meg.

Kettlebell Swing

A kettlebell swing egy dinamikus gyakorlat, mely során egy kettlebellt (kézisúlyzót) lendítünk a testünk előtt és mögött a csípőnk erejével. Ez az összetett mozgás erősíti a hátizmot, fenékizmokat, combot és a hasizmokat.

via GIPHY

HIIT (High-Intensity Interval Training)

A HIIT olyan edzésmódszer, amely magas intenzitású intervallumokkal váltakozik rövid pihenőidőkkel. Ez a típusú edzés hatékonyan növeli az aerob és anaerob állóképességet, valamint segít zsírt égetni és az izmokat erősíteni.

Superszett

A superszett olyan edzéstechnika, amelyben két vagy több gyakorlatot hajtasz végre egymás után anélkül, hogy közöttük szünetet tartanál. A különböző izomcsoportokat célozhatod meg egymás után, vagy akár ugyanazt az izomcsoportot különböző szögekből mozgathatod meg.

DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness)

Ez a kifejezés az izomlázra utal, ami általában 24-48 órával az intenzív edzés után jelentkezik. Ez a fajta izomláz a kisebb izomrostok sérüléséből adódik, amikor azok olyan munkát végeznek, amit nem szoktak meg.

Bulking

A bulking egy olyan fázis a testépítésben, amikor célunk az izomtömeg és az erő növelése. Ebben az időszakban a napi kalóriabevitelünk megnő, hogy elegendő energia álljon rendelkezésre az izomépítéshez.

Bulking- 10 fitnesz kifejezés amit illik ismerni a teremben

Cutting

A cutting fázis a testépítésben az izomtömeg megőrzésére és a testzsír csökkentésére összpontosít. Általában csökkentjük a kalóriabevitelt, miközben megpróbáljuk megtartani az elért izomzatot.

Burpee

A burpee egy dinamikus, teljes testet átmozgató gyakorlat, amely kombinálja a guggolást, kitörést, planket és ugrást. A burpee hatékonyan fejleszti az állóképességet és erősíti a felső és alsó testet egyaránt.

Tabata

A Tabata egy specifikus HIIT protokoll, mely során 20 másodperces magas intenzitású gyakorlatot végezünk, majd 10 másodperces pihenő következik. Ezt a ciklust nyolcszor ismételjük meg, ami összesen 4 percet jelent.

Plyometrikus edzés

A plyometrikus edzés olyan ugrálós, robbanékony mozgásokra épül, amelyek segítenek növelni az izom erejét és a gyorsaságát. Ide tartoznak például a tuck jumpok, box jumpok és medicine ball dobások.

Reméljük, hogy ez a kis szótár segített tisztázni néhány fitnesz és testépítő kifejezést. Használd ezeket az új szavakat és tudást a hatékonyabb edzések és fejlődés érdekében!

További cikkek

Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon fogalmait.
Életed legjobb edzése - Cardio dobfit 2023.11.17
Az edzés világa folyamatosan fejlődik, és új, hatékony módszerek jelennek meg a fitnesz területén. Az egyik ilyen újdonság a Cardio dobfit, ami egy olyan mozgásforma, ami nemcsak az állóképességet fejleszti, hanem szórakoztató és dinamikus edzésélményt is nyújt. A Cardio dobfit egy olyan edzésprogram, ami a dobok és a ritmusos ütések kombinációját alkalmazza a kardió edzés során.
Precízióra tanít: a kettlebell 2023.11.10
Csak az tartja különösnek a kettlebellt, aki még nem érezte meg a jótékony hatásait. Ez az elsőre furcsa kinézetű, fogantyúval felszerelt vasgömb valódi csodát művel a testtel, szellemmel és lélekkel is, nem csoda hát, hogy sokan a végtelenségig fanatizálják. Akik viszont más mozgásformát is űznek a kettlebellezés mellett, azok állítják: érdemes mást is beépíteni mellé, mert kiváló kiegészítője lehet sok minden másnak. 

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.