betöltés folyamatban...

Precízióra tanít: a kettlebell

2023.11.10.
kettlebell

Csak az tartja különösnek a kettlebellt, aki még nem érezte meg a jótékony hatásait. Ez az elsőre furcsa kinézetű, fogantyúval felszerelt vasgömb valódi csodát művel a testtel, szellemmel és lélekkel is, nem csoda hát, hogy sokan a végtelenségig fanatizálják. Akik viszont más mozgásformát is űznek a kettlebellezés mellett, azok állítják: érdemes mást is beépíteni mellé, mert kiváló kiegészítője lehet sok minden másnak. 

Ha az állóképesség növelése a cél, akkor érdemes lehet fontolóra venni a kettlebell használatának elsajátítását. Ugyanígy jó eszköz lehet a gerinc menti izmok erősítésére, tartásjavításra, de minden esetben szigorúan betartott fokozatossággal. A kettlebelledzéseken általában öt-hat gyakorlatfajta ismétlése történik, a cél pedig ahogyan később tárgyaljuk ezeknek a gyakorlatoknak a tökéletesítése. Mivel már a kettlebell megtartásához jelentős erőkifejtésre van szükség, emellett viszont zsírégető hatása is van, segít a vérnyomás csökkentésében persze csak akkor, ha hosszabb távon és szakszerűen űzi valaki a sportot. 

Kinek ajánlott?

A legfontosabb: ez nem az a sportág, ami mindenkinek való, és ami mindenkinek ajánlott. Nem, a kettlebell nem ajánlott mindenkinek, elsősorban annak érdemes kipróbálnia, aki leküzdhetetlen vonzódást érez az eszköz iránt, és mindenképp ezt akarja megtanulni. Leginkább küzdősportokkal foglalkozó sportolóknak, dzsúdósoknak, birkózóknak és azoknak ajánlható, akik a fogáserőn szeretnének fejleszteni, vagy szükséges fejleszteniük. Hobbisportoló inkább csak akkor nyúljon a bellhez, ha kimondottan megtetszik neki. 

Hogyan?

Mindenképp szakemberrel, tapasztalt edzővel. Ez nem az a mozgásforma, nem az az eszköz, amelynek a használatát és a hogyanját egyszerű Youtube-videókkal el lehet sajátítani. Természetesen, ha már van valamennyi eszközhasználati ismeret, akkor jól jöhet egy-egy specifikus videó a tökéletesítésért, az alapokhoz azonban mindenképp kell egy szakember, aki utat mutat. A rossz mozgásminta berögződése mint szinte minden más mozgásformánál itt is veszélyes, de emeli a tétet a sokkilós eszköz, amelynek a szakszerűtlen használata komoly ízületi sérüléshez, akár gerincsérvhez is vezethet. 

Mitől más, mint más? 

A kettlebell nem jobb, csak más, mint a hagyományos kézi súlyzók. Ez abból ered, hogy utóbbiakat a tömegközéppontjukban fogjuk meg, a kettlebellt viszont a markolatánál ragadja meg a kéz, legtöbbször lógatva vagy pedig a csuklóval alátámasztva. A súlyelosztása a mérvadó, ugyanis minden típusmozdulatnál máshogy nehezedik a csuklóra, a könyökre és a vállra. Ha már próbáltad a bellt, akkor tapasztaltad, ha csak tervezed, akkor készülj fel rá, hogy a legváratlanabb helyeken lehet majd izomlázad, mivel olyan stabilizáló izmok kezdenek el dolgozni a kettlebellel a kezedben, amelyeket más mozgásformák nem igazán vagy nem ilyen intenzíven tudnak aktivizálni. 

Ezt is olvasd el!
Kettlebell-több mint súlyzó 2022.12.27
A kettlebell egy tradicionális orosz súlyzó vagy szabad súly, kerek, lapos alappal és íves fogantyúval. Úgy néz ki, mint egy markolattal ellátott ágyúgolyó, vagy egy teáskanna kifolyó nélkül, innen ered az angol „kettlebell” elnevezés. Oroszországban girjának hívják.

Még miért különleges? 

Attól, hogy négykilónként változik a súlya. Vagyis nincs lehetőség kilónként nehezíteni, csak akkor lehet továbblépni egy következő szintre, ha az aktuális súllyal már tökéletesen sikerült a gyakorlat. Ráadásul egy 16 kilós bell fogantyúja keskenyebb, mint egy 44 kilósé, tehát nemcsak a súly önmagában, hanem annak a megfogása is más-más fajta kihívást jelent. 

Forma és légzés

A kettlebell türelemre és precizitásra tanít. Akik régóta használják, azt vallják, a forma és a légzés a lényeg ebben a műfajban: vagyis ha valamelyik nem stimmel, akkor nem lesz jó a gyakorlat, és nem lehet érdemben haladni. A kettlebellnél simán előfordulhat, sőt, bevált gyakorlat, hogy valaki évekig leragad egy adott méretű-súlyú bellnél, vagyis hosszú időn át csak 16 kilós eszközzel gyakorol. Ez kívülről úgy nézhet ki, hogy nem történik semmi, valójában viszont a forma aprólékos tökéletesítésével és a légzés behangolásával sokkal nagyobbat lép előre és felfelé, mint az, aki rohan és kapkod. 

NE!

Ne engedd az egódat az edzésedbe! Ha a megfelelő edzettségi szint nélkül nyúlsz egy nagyobb súlyhoz, nagyon könnyen megsérülhetsz. 

A kettlebell vagy gömbsúlyzó eredete

Az úgynevezett harangsúlyt néhány évtizede katonai kiképzőtáborokban kezdték el használni a katonák állóképességének és rugalmasságának fejlesztésére. Sok helyen a mai napig bevált eszköz a kiképzéseken. 

A kettlebellek fajtái

Alapvetően két típusa van a kettlebellnek: az egyik a tömör vas, a másik pedig a műanyag borítású, cementtöltetű eszköz. Utóbbiak mérete a cement térfogata miatt nagyobb. 

 

További cikkek

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto Contador és Ivan Basso által alapított csapat. Az előbbi nevével fémjelzett alapítvány segítségével – a kerékpársport népszerűsítése mellett – a stroke elleni küzdelmet, illetve a stroke utáni rehabilitáció előmozdítását tűzte zászlajára. Már a kezdetektől fogva látszott, hogy sokra hivatott ez a formáció, ami a jelent nézve be is igazolódott. Nézzük is meg akkor, hogy miként alakult Kometa cycling story!
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ki világszerte sokak elismerését. A természethez, a sporthoz való hozzáállása és egész életfelfogása igazi példaképpé teszi őt. 
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a testet, növelni az energia szintet, és optimalizálni a teljesítményt. Ebben a kontextusban a pisztácia kiváló választás lehet. Ebben a cikkben bemutatjuk fogyasztásának előnyeit, és megvizsgáljuk, miért érdemes beilleszteni az edzés utáni étrendbe.

Ajánló

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto ...
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ...
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a ...
Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni ...
Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport 2023.11.29
A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.