betöltés folyamatban...

Precízióra tanít: a kettlebell

2023.11.10.
kettlebell

Csak az tartja különösnek a kettlebellt, aki még nem érezte meg a jótékony hatásait. Ez az elsőre furcsa kinézetű, fogantyúval felszerelt vasgömb valódi csodát művel a testtel, szellemmel és lélekkel is, nem csoda hát, hogy sokan a végtelenségig fanatizálják. Akik viszont más mozgásformát is űznek a kettlebellezés mellett, azok állítják: érdemes mást is beépíteni mellé, mert kiváló kiegészítője lehet sok minden másnak. 

Ha az állóképesség növelése a cél, akkor érdemes lehet fontolóra venni a kettlebell használatának elsajátítását. Ugyanígy jó eszköz lehet a gerinc menti izmok erősítésére, tartásjavításra, de minden esetben szigorúan betartott fokozatossággal. A kettlebelledzéseken általában öt-hat gyakorlatfajta ismétlése történik, a cél pedig ahogyan később tárgyaljuk ezeknek a gyakorlatoknak a tökéletesítése. Mivel már a kettlebell megtartásához jelentős erőkifejtésre van szükség, emellett viszont zsírégető hatása is van, segít a vérnyomás csökkentésében persze csak akkor, ha hosszabb távon és szakszerűen űzi valaki a sportot. 

Kinek ajánlott?

A legfontosabb: ez nem az a sportág, ami mindenkinek való, és ami mindenkinek ajánlott. Nem, a kettlebell nem ajánlott mindenkinek, elsősorban annak érdemes kipróbálnia, aki leküzdhetetlen vonzódást érez az eszköz iránt, és mindenképp ezt akarja megtanulni. Leginkább küzdősportokkal foglalkozó sportolóknak, dzsúdósoknak, birkózóknak és azoknak ajánlható, akik a fogáserőn szeretnének fejleszteni, vagy szükséges fejleszteniük. Hobbisportoló inkább csak akkor nyúljon a bellhez, ha kimondottan megtetszik neki. 

Hogyan?

Mindenképp szakemberrel, tapasztalt edzővel. Ez nem az a mozgásforma, nem az az eszköz, amelynek a használatát és a hogyanját egyszerű Youtube-videókkal el lehet sajátítani. Természetesen, ha már van valamennyi eszközhasználati ismeret, akkor jól jöhet egy-egy specifikus videó a tökéletesítésért, az alapokhoz azonban mindenképp kell egy szakember, aki utat mutat. A rossz mozgásminta berögződése mint szinte minden más mozgásformánál itt is veszélyes, de emeli a tétet a sokkilós eszköz, amelynek a szakszerűtlen használata komoly ízületi sérüléshez, akár gerincsérvhez is vezethet. 

Mitől más, mint más? 

A kettlebell nem jobb, csak más, mint a hagyományos kézi súlyzók. Ez abból ered, hogy utóbbiakat a tömegközéppontjukban fogjuk meg, a kettlebellt viszont a markolatánál ragadja meg a kéz, legtöbbször lógatva vagy pedig a csuklóval alátámasztva. A súlyelosztása a mérvadó, ugyanis minden típusmozdulatnál máshogy nehezedik a csuklóra, a könyökre és a vállra. Ha már próbáltad a bellt, akkor tapasztaltad, ha csak tervezed, akkor készülj fel rá, hogy a legváratlanabb helyeken lehet majd izomlázad, mivel olyan stabilizáló izmok kezdenek el dolgozni a kettlebellel a kezedben, amelyeket más mozgásformák nem igazán vagy nem ilyen intenzíven tudnak aktivizálni. 

Ezt is olvasd el!
Kettlebell-több mint súlyzó 2022.12.27
A kettlebell egy tradicionális orosz súlyzó vagy szabad súly, kerek, lapos alappal és íves fogantyúval. Úgy néz ki, mint egy markolattal ellátott ágyúgolyó, vagy egy teáskanna kifolyó nélkül, innen ered az angol „kettlebell” elnevezés. Oroszországban girjának hívják.

Még miért különleges? 

Attól, hogy négykilónként változik a súlya. Vagyis nincs lehetőség kilónként nehezíteni, csak akkor lehet továbblépni egy következő szintre, ha az aktuális súllyal már tökéletesen sikerült a gyakorlat. Ráadásul egy 16 kilós bell fogantyúja keskenyebb, mint egy 44 kilósé, tehát nemcsak a súly önmagában, hanem annak a megfogása is más-más fajta kihívást jelent. 

Forma és légzés

A kettlebell türelemre és precizitásra tanít. Akik régóta használják, azt vallják, a forma és a légzés a lényeg ebben a műfajban: vagyis ha valamelyik nem stimmel, akkor nem lesz jó a gyakorlat, és nem lehet érdemben haladni. A kettlebellnél simán előfordulhat, sőt, bevált gyakorlat, hogy valaki évekig leragad egy adott méretű-súlyú bellnél, vagyis hosszú időn át csak 16 kilós eszközzel gyakorol. Ez kívülről úgy nézhet ki, hogy nem történik semmi, valójában viszont a forma aprólékos tökéletesítésével és a légzés behangolásával sokkal nagyobbat lép előre és felfelé, mint az, aki rohan és kapkod. 

NE!

Ne engedd az egódat az edzésedbe! Ha a megfelelő edzettségi szint nélkül nyúlsz egy nagyobb súlyhoz, nagyon könnyen megsérülhetsz. 

A kettlebell vagy gömbsúlyzó eredete

Az úgynevezett harangsúlyt néhány évtizede katonai kiképzőtáborokban kezdték el használni a katonák állóképességének és rugalmasságának fejlesztésére. Sok helyen a mai napig bevált eszköz a kiképzéseken. 

A kettlebellek fajtái

Alapvetően két típusa van a kettlebellnek: az egyik a tömör vas, a másik pedig a műanyag borítású, cementtöltetű eszköz. Utóbbiak mérete a cement térfogata miatt nagyobb. 

 

További cikkek

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. Otthon vagy teremben, egyedül vagy társaságban, mindenképpen élvezetes és nem utolsósorban egészséges edzésmódról van szó.
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, koszorúzással emlékezik meg a Magyar Paralimpiai Bizottság az elhunyt bajnokainkról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szervezk Együtt erősebben, mint valaha! címmel. 

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.