betöltés folyamatban...

Kettlebell-több mint súlyzó

2022.12.27.
kettlebell

A kettlebell egy tradicionális orosz súlyzó vagy szabad súly, kerek, lapos alappal és íves fogantyúval. Úgy néz ki, mint egy markolattal ellátott ágyúgolyó, vagy egy teáskanna kifolyó nélkül, innen ered az angol „kettlebell” elnevezés. Oroszországban girjának hívják.

A kettlebellek rövid története

Az évszázadok óta használatos súlymértéket eredetileg a száraztakarmány mérése során alkalmazták Oroszországban, ellensúlyként.

A kettlebelleket eredetileg ellensúlyként használták a piacokon. Kettlebells USA®
A kettlebelleket eredetileg ellensúlyként használták a piacokon. Kettlebells USA®

Akkoriban pudban mértek, egy pud pedig 16 kg. Ezért ennek töredékeit és többszöröseit képviselik a gömbsúlyok. Eredeti neve girja, használóit pedig girjevikeknek nevezik. A legelterjedtebbek a 12,16, 24, 32, kilósak, de van 48 kg-os is. Egy átlagos nőnek 8 kg-mal, egy edzettebb, erősebb nőnek 12 kg-os súlyzóval érdemes az edzéseket elkezdenie. Férfiak esetében egy átlagos edzettségű férfi 12-16 kg-mal, átlagnál edzettebb, erősebb pedig 20 kg-mal vághat bele a tréningbe.

A vele való gyakorlatozás vélhetően férfiúi virtuskodásból ered és hamar elterjedt a hőskorszak (XIX. sz.) erőművészei körében. Az orosz atléták, súlyemelők azóta is sikerrel alkalmazzák. Napjainkra az egész világot meghódította, Pavel Tsatsouline-nak – a volt Specnaz erőnléti edzőnek köszönhetően.

 

Kettlebell-emelés mint nemzeti sport

1948-ban a modern kettlebell-emelés a Szovjetunió nemzeti sportjává vált. Az 1970-es években a kettlebell emelés a Szovjetunió Egyesült Állami Sportszövetségének részévé vált, és 1985-ben véglegesítették a nemzeti szabályokat, előírásokat és súlykategóriákat. Az első nemzeti bajnokságra 1985 novemberében került sor Lipetskben. Az orosz hadsereg a mai napig megköveteli, hogy az újoncok kettlebellel edzenek. Az Egyesült Államok titkosszolgálata és az FBI Counter Assault Team is megköveteli operátoraiktól, hogy nagy ismétlésszámú, ballisztikus kettlebell mozdulatokat tanítsanak.

Miben más, mint a hagyomás súlyzók?

A hagyományos súlyzók súlypontja a fogantyúra esik, a kettlebellnél viszont a gömbtest középpontjában van. Ebből adódóan használata, sőt, gyakorlatlan kéz számára puszta tartása is koncentrációt és megfelelő koordinációt igényel. Ennek érdekében más, együttműködő izomcsoportokat is munkára fog. A feszítettség elengedhetetlen, még a nyomásoknál is. A feszesség hangsúlyos a limit-erő fejlesztésében, a súlyt ugyanis végig kontrolláltan kell mozgatni. A kettlebelles edzéseken tehát az egész test együttes ereje gyarapszik.

Kettlebell edzés napjainkban

Napjainkban a kettlebellel végzett gyakorlatok jelentős újjáéledésen mennek keresztül, és a kettlebell edzés a fogyás, a magas szintű kardio- és érrendszeri edzettség megőrzése, a megerősödés és a formált, tónusos, egészséges és gyönyörű test egyik legnépszerűbb és legjobb módja lett. Megdolgoztatja a gerinc környéki mélyizmokat, a has és a csípő izmait is, ami erős és stabil törzset eredményez, ami minden erő alapja.

A kettlebell-emelés technikai jellegű, akárcsak az olimpiai emelés, és megköveteli az emelőtől a gyakorlat közbeni folyamatos koordinációt, mentális összpontosítást és helyes tartást
A kettlebell-emelés technikai jellegű, akárcsak az olimpiai emelés, és megköveteli az emelőtől a gyakorlat közbeni folyamatos koordinációt, mentális összpontosítást és helyes tartást

Ha te is szeretnéd kipróbálni ezt a hatékony eszközt, ne feledd, azt csak megfelelő végzettséggel és tapasztalattal rendelkező oktatóval érdemes!

 

További cikkek

Szabad-e éhgyomorra sportolni? 2023.03.07
A híres mondás szerint „a hadsereg nem vonulhat üres gyomorral”. Ugyanez vonatkozik azokra az emberekre is, akik rendszeresen mozognak vagy sportolnak?
Tavaszi fáradtság? Mutatjuk, hogy győzd le! 2023.02.17
A téli hónapokra jellemző, hogy testünk nem kap elég napfényt, ritkábban mozgunk, kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk…Ennek eredményeként érezhetjük a tavasz beköszentekor érzett extra kimerülést, alias tavaszi fáradtságot. A tavaszi fáradtság leküzdésében óriási szerepe van a táplálkozásunknak, ezért most 5 olyan élelmiszert mutatunk, melyek fogyasztásával hamarabb fittnek érezheted magad.
Bungee fitnesz -repülj velünk! 2023.02.13
Ha unod a rutint és szívesen kipróbálnál valami újat, a bungee fitet imádni fogod! A „bungee” kifejezés hallatán mindenkinek a magasból mélybe történő merész ugrások jutnak eszébe, ám ilyen elemekkel biztosan nem találkozunk egy bungee fit edzésen. (Kedves bevállalós barátaink, az izgalmakat máshol kell megszereznetek!)

Ajánló

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják ...
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.