betöltés folyamatban...

Street workout versenyek- gyakori kérdések

2023.09.03.

A street workout versenyek sokak számára érdekesek, attól függetlenül, hogy komolyabb sportági céljaik lennének. Viszont gyakran felmerül a kérdés, hogy mit nézünk, hogyan értékeljük az ilyen versenyeken a sportolók teljesítményét bíróként.

Jöjjön néhány gyakori kérdés és az arra adott válaszom

Hogy néz ki egy ilyen verseny?

A leghagyományosabb formája a két fordulós verseny. Itt a sportoló egyedül áll oda egy a versenyre összeállított eszköz-rendszerhez, amin található húzódzkodó rúd, bordásfal, párhuzamos korlát, talaj, kiskorlát, esetleg majomlétra. Ezen az eszközön mutatja meg szabadon választott összeállított elemkombinációit, amik állnak izometrikus elemekből, mint a szertorna gyűrűjén látható erőelemek például, vagy ügyességi elemekből, mint a szertorna nyújtóján látható elemek.

Vannak nők is ebben a sportgában?

Igen. A női mezőny nagyon szerény magyarországon sajnos, de vannak kiváló teljesítményű sportolóink. Nemzetközi szinten pedig csúcsteljesítményt felmutató nők is szerepelnek versenyeken.

Melyik elem a legnehezebb?

Erőelemek közül egy kezes elemek, mint az egy kezes támaszmérleg. A támaszmérleg egy olyan fekvőtámaszhelyzet, amikor a sportoló lába nincs a talajon. Ennek egy kezes változata például egy húzódzkodó rúdon bemutatva, majd tovább emelve végig nyújtott könyökkel például az egyik legnehezebb erőelem. Vagy a kinyomás fecskébe talajról, ha másik erőelemet kell említenem, de az ügyességi elemek világában létezik már tripla csavarból történő visszafogás lengés közben a húzódzkodón vagy olyan szaltóból visszafogásos elemek, amik közben csavart is végrehajt a versenyző.

Miben más, mint a torna?

Két fő pontot tudnék kiemelni. Egyik sem a konkrét mozgásanyag, tehát a jó szimatú érdeklődőnek ezen észrevételét rögtön ki is tudom elégíteni. Igen ez egy torna alapú sportág. Ám fontos megjegyezni, hogy míg a tornában már csak talajon fordul elő az akrobatika és az erőelemek világa vegyítve, úgy a street workout-ban a 2 perces forduló alatt minden jellegű mozdulat megtörténik, ami a tornában a férfi női ágat összeadva 8 szeren. Nyilván, mivel a tornában a mozgásjellegekre alapvetően külön szerek vannak, ezért, és nagyobb múltja miatt, sokkal magasabb színvonalon mutatják be a különféle emberi képességeket, legyen az akár koordinációs, akár kondicionális. Úgy fogalmaznék, hogy a street workout egy összefoglaló, ízelítője a tornának. Másik fontos különbség, hogy amatőr mivolta miatt, sokkal elérhetőbb mindenki számára. A tornába sokan már bele se kezdenek, mert annyira távolinak érzik, és nem is biztos, hogy ha bele akarnak kezdeni, akkor befogadó tornaklubot fognak találni 10 éves kor felett. Nyilván említhetném még a szakmaibb különbségeket, mint a tiltott elemek hiánya, de a fenti két pont a fő különbség azt gondolom.

 

Vannak kötelező elemek?

Nincsenek, de aligha van bármelyik év top 3 vb versenyzője között olyan, aki nem tud támaszmérleget zárt lábbal, zászló, mellső függőmérleget vagy muscle up-ot. Az utóbbi pár évet nézve, az olyan lendületi elemek váltak teljesen alappá, mint egy swing vagy egy dragon 360.

Vannak tiltott elemek?

Egyelőre nincsenek.

Számít a forma?

Igen, de nem számít pl a spicc a lábfejt tekintve. Fontos a csípő, könyök, térd helyzete egy erőelemnél. Az is, hogy két kézzel fogjunk meg egy-egy akrobatikus elemet, de pl.: a csavarok minősége lehet nyitottabb, nem jár levonás egy szétálló lábbal végrehajtott szaltóért vagy csavarért.

Szerző: Szarka Ákos, a Tight Hold mozgásrendszer alapítója, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző, világszövetségi koordinátor, a világszövetség freestyle bírói testületének elnöke
info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu, közösségi média: @szarkaakosworkout

További cikkek

Életed legjobb edzése - Cardio dobfit 2023.11.17
Az edzés világa folyamatosan fejlődik, és új, hatékony módszerek jelennek meg a fitnesz területén. Az egyik ilyen újdonság a Cardio dobfit, ami egy olyan mozgásforma, ami nemcsak az állóképességet fejleszti, hanem szórakoztató és dinamikus edzésélményt is nyújt. A Cardio dobfit egy olyan edzésprogram, ami a dobok és a ritmusos ütések kombinációját alkalmazza a kardió edzés során.
Szótár kezdőknek: 10 fitnesz kifejezés amit illik ismerni a teremben 2023.08.21
A fitnesz és testépítés világa tele van szakzsargonnal és specifikus kifejezésekkel, amelyek a lelkes kezdők számára rejtélyesnek tűnhetnek. Ha most ismerkedsz a fitnesz világával, vagy csak szeretnéd kibővíteni tudásodat, nézd át ezt a magyarázó szótárat, ami bemutat tíz olyan kifejezést, amelyeket minden fitneszrajongónak érdemes ismernie.
Ismeretlen izgalom: a crossfit titkai 2023.08.04
Ha a crossfit szót halljuk, laikusként zsúfolt edzőtermek, káoszra emlékeztető eszközállomány, hatalmasra gyúrt izmok és egy sajátos világ jut eszünkbe értelmezhetetlen mozaikszavakkal és állandóan pörgő órával kísérve. Pedig a crossfit a gimnasztika, az olimpiai súlyemelés és a kettlebell elemeinek vegyítésével olyan lehetőségeket kínál, amelyekben edzettségi szinttől függően mindenki talál kihívást.

Ajánló

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto ...
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ...
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a ...
Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni ...
Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport 2023.11.29
A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.