betöltés folyamatban...

Muscle up – gyakori kérdések

2023.05.30.

A muscle up egy népszerű street workout gyakorlat. Nagyon látványos, lényegében egy szempillantás alatt kerülünk föl a húzódzkodó rúd fölé. Népszerűsége okán, sokan érkeznek hozzám kifejezetten azért, hogy ezt a gyakorlatot megtanulhassák.

Mire jó a muscle up?

A muscle up olyan átmászásos élethelyzeteknél jön jól, ahol függő helyzetből indulunk, és támasz helyzeten át haladunk tovább. Mi a leggyakoribb példa? Az akadályfutó, Spartan, OCR versenyeken lábtámaszos függőhelyzetek falon, amikből aztán valahogy fel kell kerülni a fal fölé, majd átugrani azt. (Hétköznapibb példákkal élve, egy kerítésen való átugrás, esetleg egy medencéből vagy tóparton történő kimászás a vízből.) A fenti példáknál persze jóval könnyebb dolgunk van, hisz nem kell egész testünket felhúznunk, mivel lábunk támasza, vagy a közeg amiből kimászunk (a víz) súlyunkból nagy százalékot vesz le.

Nem káros a muscle up?

Erre azt szoktam mondani, hogy habár evolúciós lényegünk a mászás, mint több tízezer éves mozgásmintája az emberi fajnak, mégsem az egészségmegőrzés melegágyaként említeném. Nagy mozgástartományokat követel meg a vállban, könyökben csuklóban, és mindemellett terhelve is ezeket az ízületeket a mozgástartományuk szélső tartományaiban. Nem az következik ebből, hogy élből el kell vetni a muscle up-ot mint hőn áhított célt, hanem az, hogy kell egy jól kidolgozott, tapasztalatokon alapuló, rád szabott program, amely során végighaladsz minden ízületi felkészítő gyakorlaton, és a szükséges húzó és nyomó erő felépítéséhez szükséges terheléseken, lépésről lépésre.

 

Milyen izmok kellenek a muscle up-hoz?

A muscle up befogással indított verziójához kiemelten szükségesek lesznek az alkar hajlító izmai. Ezen kívül a mozdulat áll egy függőleges húzásból, amihez szükséged lesz a széles hátizomra, a nagygörgeteg izomra, a tricepszre, a bicepszre, a brachioradialisra, a brachialisra, a lapockaközelítő izmokra, mint a trapéz izom. Áll továbbá egy átmeneti szakaszból, amihez kiemelten szükséges a tricepsz, a hátulsó delta, majd pedig következik a nyomás szakasza, amihez a nagy mellizom, a váll elülső és oldalsó deltája, a tricepsz, a kis mellizom fog kelleni, hogy csak a főbb mozgató izmokat soroljam fel.

Ezt is olvasd el!
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják végre leggyakrabban, de talajon is szerepel néhány tornász gyakorlatsorában, például Brandon Wynn-éban.

Milyen a szabályos muscle up?

Többféle is lehet. Létezik a robbanékony változat, amikor a húzódzkodás szakaszát olyan robbanékonyan indítjuk meg, hogy mintegy átrepülünk az átmeneti szakaszon erőkifejtés nélkül, és a kinyomás, tolódzkodás valamely szakaszába érkezünk meg. Érdekességként említem meg, hogy ha kellő robbanékonysággal indítjuk meg az alsó szakaszt, akkor a tolódzkodás szakasz teljes mértékben kihagyható, és egyből támaszhelyzetbe érkezünk. Létezik továbbá az úgynevezett slow muscle up, ami lassan halad végig minden egyes szakaszon. Itt lesz fontos a befogás, ugyanis máskülönben csak a leghaladóbb sportolók tudják a lassú húzást egy kinyomással folytatni az átmeneti szakaszon keresztül. A lassú muscle up során a teljes húzódzkodás szakaszon az izmaink mozgatnak át, nem pedig a lendület, és ugyanez igaz az átmeneti, majd a tolódzkodás szakaszára. A listát még sok ponttal lehetne folytatni, de remélem, hogy a fentiekkel jónéhány kételyt eloszlattam ezzel a szép gyakorlattal kapcsolatban!

Szarka Ákos, a Tight Hold mozgásrendszer alapítója, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző, világszövetségi koordinátor
info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu, közösségi média: @szarkaakosworkout

További cikkek

Lovas terápia a mentális egészségért 2023.09.28
Az állatok elképesztő érzelmi támogatást képesek nyújtani, elég a sokunk által megtapasztalt kisállat-gazdi kapcsolatra és annak pozitív lélektani hatásaira gondolni. Ezt a terápiás jelleget felismerve kezdtek bizonyos állatokat kifejezetten gyógyászati céllal foglalkoztatni. Például a lovas terápia, hogy azok koterapeutaként segítsék a pácienseket fizikai és pszichés gyógyulásukban. 
Sportegyesület választó 2. 2023.09.22
2. rész. Amikor elindul a tanév, vagy óvoda, akkor az egyik kulcskérdés a gyerekek életében, hogy milyen sportágat kezdjenek el gyakorolni az iskolai, óvodai életük mellett. A szülők ilyenkor vagy úgy választanak, hogy mi van közel, hisz egyik fő szempont a napi utazási logisztika, vagy úgy, hogy milyen sport és sportegyesület a legmegfelelőbb a gyereküknek.
Sportegyesület választó 1. 2023.09.19
Amikor elindul a tanév, vagy óvoda, akkor az egyik kulcskérdés a gyerekek életében, hogy milyen sportágat kezdjenek el gyakorolni az iskolai, óvodai életük mellett. A szülők ilyenkor vagy úgy választanak, hogy mi van közel, hisz egyik fő szempont a napi utazási logisztika, vagy úgy, hogy milyen sport és sportegyesület a legmegfelelőbb a gyereküknek.

Ajánló

Lovas terápia a mentális egészségért 2023.09.28
Az állatok elképesztő érzelmi támogatást képesek nyújtani, elég a sokunk által megtapasztalt kisállat-gazdi kapcsolatra és annak pozitív lélektani hatásaira ...
Sportegyesület választó 2. 2023.09.22
2. rész. Amikor elindul a tanév, vagy óvoda, akkor az egyik kulcskérdés a gyerekek életében, hogy milyen sportágat kezdjenek el gyakorolni az iskolai, óvodai életük ...
Sportegyesület választó 1. 2023.09.19
Amikor elindul a tanév, vagy óvoda, akkor az egyik kulcskérdés a gyerekek életében, hogy milyen sportágat kezdjenek el gyakorolni az iskolai, óvodai életük mellett. A ...
Újabb rekord született a Balatonon 2023.09.17
Rekordmezőnnyel rajtolt el szombaton a Balatonon Balatonfüredről a Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny Kékszalag Port Nagydíj, amit az Oroszlán Péter ...
Padel – a leggyorsabban terjedő ütős sport a világon 2023.09.15
Könnyebb, mint a tenisz, kevésbé megterhelő, mint a squash, remek kardiómozgás és társasjáték négy ember számára. Ez a padel! 

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.