betöltés folyamatban...

Ismeretlen izgalom: a crossfit titkai

2023.08.04.

Ha a crossfit szót halljuk, laikusként zsúfolt edzőtermek, káoszra emlékeztető eszközállomány, hatalmasra gyúrt izmok és egy sajátos világ jut eszünkbe értelmezhetetlen mozaikszavakkal és állandóan pörgő órával kísérve. Pedig a crossfit a gimnasztika, az olimpiai súlyemelés és a kettlebell elemeinek vegyítésével olyan lehetőségeket kínál, amelyekben edzettségi szinttől függően mindenki talál kihívást.

Tévhitek

Mint minden mozgásformát, a crossfitet is már-már közhelynek számító tévhitek övezik. Ilyen tévhit, hogy a crossfittől hatalmasra növünk. A nők azért nem kezdenek el crossfitezni, mert attól tartanak, hogy óriási izmokat növesztve túlságosan férfiassá válnak, ezzel szemben a valóság az, hogy azon az amatőr szinten, ahogyan az emberek legtöbbje crossfitezik hetente két-három alkalommal –, nem válnak férfiassá, csupán tónusos, feszes, erős testük lesz. Egy másik tévhit, hogy a crossfitteremben a besétálókra várva valósággal lesben állnak a veszélyek. Valamiért az összes mozgásformánál sérülésveszélyesebbnek tartják, pedig valójában semmivel sem veszélyesebb, mint bármelyik más irányzat. Gyorsasága, lendületessége, kívülről sokszor követhetetlennek tűnő összetettsége elsőre talán riasztónak tűnik, de fokozatosan beleengedve magunkat megmutatja szerethető és vonzó arcát. 

Fiatal sportág félreértelmezve

Nagyjából húsz éve született a crossfit, az Egyesült Államokból indult hódító útjára, hozzánk is csak nemrég született érkezett meg, így aztán nincs kiforrott kultúrája itthon. Sokan tévesen is értelmezik, és crossfit néven valójában crosstraininget tartanak. A kettő közötti különbség, hogy a crossfit egy licences edzésrendszer, egy levédett amerikai szisztéma. Azok a termek, melyekben valódi crossfitedzéseket tartanak, megveszik a jogot az anyacégtől arra, hogy valódi crossfitet adjanak el. Mindehhez külön előírás szerinti felszerelésekre van szükség, az edzőknek is bizonyos végzettség kell. A crosstraining ezzel szemben szabadabban értelmezhető, ott inkább a köredzés elve alapján rakják össze az edzéseket. 

Így néz ki egy valódi crossfit edzés

Onnan tudhatod, hogy valódi crossfitterembe érkeztél, hogy több a barbell, vagyis számíthatsz súlyemelésre, de gyakoriak a gimnasztikai elemek, a húzódzkodás, a kézállásból kinyomás, a gyűrűelemek stb., valamint a kettlebell is. Az erősítő rész után általában a wod, vagyis a workout of the day, vagyis a napi edzésprogram következik. Három-négy feladat magas intenzitáson adott idő, általában 51530 perc alatt, szó szerint kifulladásig. 

via GIPHY

A crosstraining ezzel szemben…

Felépítésében nagyon hasonlít a crossfithez, nem véletlen a névben rejlő hasonlóság sem, de a crosstrainingben dominánsabb a köredzésszemlélet, több a kettlebell, és nincs meg a korábban említett egységes rendszer. 

Kinek ajánlott?

Olyanoknak, akiknek a három összetevőből (súlyemelés, gimnasztika, kettlebell) kettőben már van tapasztalatuk, mert mindhármat a nulláról kezdeni több mint megterhelő. Sok helyen indulnak kifejezetten kezdőknek kitalált crossfitkurzusok éppen azért, hogy az alapokat megszerezve már nagyobb bátorsággal kezdhessenek hozzá neki egy izzasztó csoportos edzésnek. Fontos az erőnlét mellett az egészséges ízületrendszer, mert ez nem az a sportág, ahol egy porckorongsérvvel vagy gyenge, sérült vállal, ropogó csuklóval messzire lehet jutni. 

Miért ajánlott?

Mert megunhatatlan. Szembesít saját magaddal, megtanít átlépni a határaidat. Javítja a koordinációt, a koncentrációképességet, és ami a legfontosabb: az általános kondíciót. 

További cikkek

Életed legjobb edzése - Cardio dobfit 2023.11.17
Az edzés világa folyamatosan fejlődik, és új, hatékony módszerek jelennek meg a fitnesz területén. Az egyik ilyen újdonság a Cardio dobfit, ami egy olyan mozgásforma, ami nemcsak az állóképességet fejleszti, hanem szórakoztató és dinamikus edzésélményt is nyújt. A Cardio dobfit egy olyan edzésprogram, ami a dobok és a ritmusos ütések kombinációját alkalmazza a kardió edzés során.
Street workout versenyek- gyakori kérdések 2023.09.03
A street workout versenyek sokak számára érdekesek, attól függetlenül, hogy komolyabb sportági céljaik lennének. Viszont gyakran felmerül a kérdés, hogy mit nézünk, hogyan értékeljük az ilyen versenyeken a sportolók teljesítményét bíróként.
Szótár kezdőknek: 10 fitnesz kifejezés amit illik ismerni a teremben 2023.08.21
A fitnesz és testépítés világa tele van szakzsargonnal és specifikus kifejezésekkel, amelyek a lelkes kezdők számára rejtélyesnek tűnhetnek. Ha most ismerkedsz a fitnesz világával, vagy csak szeretnéd kibővíteni tudásodat, nézd át ezt a magyarázó szótárat, ami bemutat tíz olyan kifejezést, amelyeket minden fitneszrajongónak érdemes ismernie.

Ajánló

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto ...
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ...
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a ...
Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni ...
Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport 2023.11.29
A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.