Így kezdj jógázni! 2. rész

2022.01.30.
jóga

Talán soha nem volt még olyan népszerű és elterjedt a jóga a nyugati világban, mint napjainkban. Ez a sokszor titokzatosnak tűnő mozgás- és életforma azonban sokkal több a közösségi oldalakra feltöltött látványos fotóknál, nyakatekert pózoknál. A jóga a személyiség átalakulását és az egyensúly mindennemű megtalálását is jelenti, melyekhez az ászanák gyakorlásán át vezet az út.

Merre indulj, ha jógázni szeretnél?

Összeállításunkban rövid ismertetőt olvashatsz a legelterjedtebb irányzatokról, így eldöntheted, hogy mivel szeretnél kezdeni. Legjobb, ha mindet kipróbálod, sőt, ha ugyanazokat az irányzatokat más-más oktatóval is megnézed, mert sokan és sokféleképpen tanítják a jógát.

 A legelterjedtebb jógairányzatok

Hatha

A jógák jógájának tartott jóga, sokak szerint minden jóga alapja, és minden jóga valójában hatha. A legismertebb irányzat neve a “ha” = “Nap” és “tha” = “Hold” szavakból származik. Statikus jógatípusról van szó, melynek gyakorlása alatt hosszabb ideig, több légzésik tartják ki az ászanákat. A Nap és Hold jellegű, vagyis aktív és passzív energiák kiegyensúlyozására törekszik. Az óra rövid elcsendesedéssel kezdődik, ezután bemelegítés, majd a gyakorlás következik, amit levezetés és relaxáció zár. Mozgalmasabb változata a hatha flow, melyen kellemes áramlásban gyakorolják az ászanákat.

Kinek ajánlott?

Azoknak, akik lassabb mozgásra vágynak, betegégből vagy műtétből felgyógyulva kezdik újra a mozgást, esetleg idősebben ismerkednének a jógával.

Astanga

Dinamikusabb a hathánál, kötött gyakorlatsorokból, összesen hat sorozatból áll. A testtartásokat meghatározott sorrendben kell végezni, és csak akkor léphet tovább a gyakorló, ha teljesen elsajátította a sorozatot.

Kinek ajánlott?

Azoknak, akik szeretik a kihívásokat és szeretik figyelni a saját fejlődésük útját, hiszen az ismert sorozatok ismétlésével jól nyomon követhető, hogy honnan indult és hova tartott a gyakorló.

Vinyasa flow

Egy dinamikus jógairányzat, melynek lényege, hogy folyamatos mozgássá, áramlássá, sorozattá kapcsolja össze az ászanákat, méghozzá légzésritmusban. A testhelyzeteket rövid ideig, néhány légzésig tartjuk ki, mindig vannak alternatívák a kezdőbb és haladóbb gyakorlók számára. Itt is elcsendesedés követi a rövid bevezetést, majd bemelegítés, napüdvözletek, gyakorlás és relaxáció jön. Sokszor mentális téma vagy egy csúcspóz köré épül az óra.

Kinek ajánlott?

Azoknak, akik változatosságra vágynak, akik nehezen lassulnak le, és akik nehezen tudnak kikapcsolni. A kihívásokkal teli sorozatok felérnek egy intenzív saját testsúlyos edzéssel, miközben maximális koncentrálást is igényelnek – így a külvilág garantáltan kizárva.

Iyengar jóga

Eszközöket használ a testtartások minél precízebb kivitelezéséhez. Kifejezetten ajánlott a kezdő vagy túlságosan merev gyakorlóknak, mert téglával, hevederrel, blokokk használatával segít az ászanák pontos megvalósításában.

Yin jóga

Hosszú ideig, 3-10 percig kitartott pózokból álló gyakorlás, de egy órán legfeljebb tíz ászanát gyakorolunk. Légzésközpontú jóga, az ínszalagokkal, az ízületekkel és a mély kötőszöveti rendszerrel dolgozik, hogy segítsen a Yang, vagyis a férfi minőség irányába eltolódott életvitelt visszabbillenteni az egyensúlyi állapotba a Yin (női minőség) gyakorlásával.

Kinek ajánlott?

Aktív sportolóknak, megrövidült izmokkal küzdőknek, és mindenkinek, aki úgy érzi, hogy kicsit lágyítani szeretne nemcsak a testfelépítésén, hanem a lelkén és személyiségén is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

>> A JÓGA ÚJ MEGVILÁGÍTÁSA!

>> MINDENT KELL TUDNIA EGY JÓGAOKTATÓNAK AHHOZ, HOGY A LEGJOBBAT ADJA

 

Szöveg: Kőváry Anett

További cikkek

Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a jógaszőnyegek választéka: szín, anyag, felület, vastagság és méret alapján is választhatsz. Van azonban néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt megveszel egy saját jógaszőnyeget.
A KÉZÁLLÁS 2022.04.22
A kézállás az egyik legnépszerűbb gyakorlat a saját testsúlyos, izometrikus elemek között. Egy olyan elem, aminek végrehajtásához a többi erőelemhez képest, kevesebb erőre van szükség, ugyanakkor sokkal több koordinációt, propriocepciót, izomérzetet igényel.
Belső biztonság, csak teremtsd meg! 2022.03.23
A koronavírus-járvány kirobbanása és a világjárvány egy számunkra addig teljesen ismeretlen helyzetet teremtett a világban. A korábban stabilnak hitt életünk felborult, a megszokott automatizmusok és a belső biztonság helyét a végeláthatatlan bizonytalanság vette át. Mire kilábaltunk volna a megpróbáltatásokból, addigra egy újabb, tőlünk független helyzet tette kiszámíthatatlanná mindennapjainkat.

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.