Így kezdj jógázni!

2022.01.29.
jóga rawan yasser

Kevés olyan – a szó pozitív és negatív értelmében – divatos mozgásforma létezik napjainkban, mint a jóga. Minden utcasarkon jógastúdió nyílik, a közösségi oldalakról ömlenek a szebbnél szebb jógapózokat bemutató fotók, tippek és trükkök, hogyan jussunk el a semmiből egy nagyon bonyolult ászanáig. Jóga sorozatunk első része.

A koronavírus pandémia alatti bezártság, az önmagunk felé fordulás pedig még hangosabbra vette a jógazajt, ami így igazi útvesztővé változott. A jóga különböző irányzatait szinte lehetetlenség felsorolni. Vannak azonban tévhitek és általános jó tanácsok, melyeket érdemes átgondolnia annak, aki most ismerkedik vagy most szeretne megismerkedni a jógával.

Három jóga tévhit

A három legelterjedtebb tévhit a jógával kapcsolatban, hogy a jóga sport, a jóga vallás, a jógához hajlékony test kell. A jóga azonban sokkal több ennél: életmód. Egy speciális mozgásformával együtt járó eszmerendszer, melynek célja a tudatosság fejlesztése, az ego mögött húzódó én minél alaposabb megismerése, az egyensúly megteremtése az élet minden területén, valamint a pillanatban létezés magas fokú elsajátítása. A jógában kulcsfontosságú szerepe van a légzésnek, mint lényünk és létezésünk állandó metronómjának. A hajlékonyság pedig nem feltétele, hanem hozadéka a rendszeres gyakorlásnak, egy a kézzelfogható pozitív hatásai közül. Lélektani kamatai annyifélék lehetnek, ahány gyakorló létezik.

Mielőtt még sorra vennénk mindazt, amit a jóga az életünkbe hozhat, nézzük meg, hogy hogyan hozhatjuk a jógát az életünkbe. A legfontosabb: idő és türelem kell ahhoz, hogy megtaláljuk azt a fajta jógát, amire éppen szükségünk van, és azt az oktatót, aki a személyiségünkhöz passzol. Ha megtaláltuk, lehet, hogy hosszú időre elköteleződünk az adott változat mellett, de az is lehet, hogy váltogatni fogjuk az irányzatokat attól függően, hogy épp statikusabb vagy dinamikusabb gyakorlásra van szükségünk – mindez igaz az oktatókra is.

Hallgass az ösztöneidre! Vagy a barátnődre…

  • Ha tanácstalan vagy, merre is indulj – pontosan a túlkínálat miatt -, akkor legjobb, ha ajánlás után próbálsz ki egy helyet vagy egy órát. Kérdezd ki megbízható ismerőseidet, barátnődet, kolléganődet, hol és milyen irányzatot gyakorol, milyen hatással van rá, milyen az oktató.
  • Ha viszont szívesebben mész a saját fejed után, nézz szét a neten, vagy sétálj egyet figyelmesen a lakóhelyed/munkahelyed közelében, és válassz ki egy szimpatikus helyet vagy tanárt.

Próbálj bátran!

Nem biztos, hogy elsőre megtalálod azt, amit kerestél. Jógaoktatóként voltak olyan tanítványaim, akiket egyetlen egyszer láttam csak és soha többé, mert egyszerűen nem jöttek összhangba az általam oktatot vinyasa flow jógával, ami egy áramló, dinamikus vállfaja a jógának. Voltak viszont olyanok is, akik nem is mentek többé máshová, annyira megfogta őket a légzésszinkronban végzett sorozatok áramlása. Légy kíváncsi és nyitott, próbálj ki gerincjógát, hatha jógát, astangát, vinyasa flow-t, váltogasd a stúdiókat, tanárokat, adj esélyt magadnak, hogy megtaláld azt, amit keresel!

Miért a jóga?

  • Erősíti az izmokat. Tévhit, hogy a jóga csak nyújtás: a jóga célja a nyújtás és az erősítés egyensúlyának megtalálása. Az ászanák gyakorlásával és tanulásával az izmok folyamatos munkának vannak kitéve, így fokozódik a szervezet keringése, valamint – ahogyan már írtuk – a hajlékonyságot és az erőt is egyszerre fejleszthetjük a testünkben.
  • Karban tartja a gerincet. Olyan sokrétűen és alaposan mozgatja át a gerincet, ahogyan egyetlen más mozgásforma sem. Bármelyik jógairányzatot válasszuk is, minden irányban átmozgatjuk, csavarjuk is a gerincet. A rendszeres mozgás ráadásul fokozza az ízületi folyadék termelődését, ami elengedhetetlen az egészséges csontrendszerhez. A gyakorlás emellett erősíti a gerinc menti izmokat, valamint a felső- és alsó hátizmokat egyaránt. A hátrahajlások és a mellkasnyitások javítják a tartásproblémákat.
  • Segít feloldani a testben felgyülemlő feszültséget.
  • Fokozza a vérkeringést, az energiaáramlást, jó hatással van az anyagcserére, az emésztésre és az oxigénellátásra is, a méregtelenítésben is segít.

Ez a cikk is érdekelhet >>> A JÓGA ÚJ MEGVILÁGÍTÁSA!

Szöveg: Kőváry Anett

Fotó: Rawan Yasser 

További cikkek

Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a jógaszőnyegek választéka: szín, anyag, felület, vastagság és méret alapján is választhatsz. Van azonban néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt megveszel egy saját jógaszőnyeget.
Belső biztonság, csak teremtsd meg! 2022.03.23
A koronavírus-járvány kirobbanása és a világjárvány egy számunkra addig teljesen ismeretlen helyzetet teremtett a világban. A korábban stabilnak hitt életünk felborult, a megszokott automatizmusok és a belső biztonság helyét a végeláthatatlan bizonytalanság vette át. Mire kilábaltunk volna a megpróbáltatásokból, addigra egy újabb, tőlünk független helyzet tette kiszámíthatatlanná mindennapjainkat.
SZABADTÜDŐS BÚVÁRKODÁS 2022.03.09
Luc Besson a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején ontotta magából a szuper filmes meséket. „A nagy kékség” (1988) című alkotásának témája a szabadtüdős búvárkodás. Nagy levegő? – ez önmagában ebben a sportágban csak arra elég, hogy óvatosan belevágjunk…

Ajánló

Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.