betöltés folyamatban...

Így kezdj jógázni!

2022.01.29.
jóga rawan yasser

Kevés olyan – a szó pozitív és negatív értelmében – divatos mozgásforma létezik napjainkban, mint a jóga. Minden utcasarkon jógastúdió nyílik, a közösségi oldalakról ömlenek a szebbnél szebb jógapózokat bemutató fotók, tippek és trükkök, hogyan jussunk el a semmiből egy nagyon bonyolult ászanáig. Jóga sorozatunk első része.

A koronavírus pandémia alatti bezártság, az önmagunk felé fordulás pedig még hangosabbra vette a jógazajt, ami így igazi útvesztővé változott. A jóga különböző irányzatait szinte lehetetlenség felsorolni. Vannak azonban tévhitek és általános jó tanácsok, melyeket érdemes átgondolnia annak, aki most ismerkedik vagy most szeretne megismerkedni a jógával.

Három jóga tévhit

A három legelterjedtebb tévhit a jógával kapcsolatban, hogy a jóga sport, a jóga vallás, a jógához hajlékony test kell. A jóga azonban sokkal több ennél: életmód. Egy speciális mozgásformával együtt járó eszmerendszer, melynek célja a tudatosság fejlesztése, az ego mögött húzódó én minél alaposabb megismerése, az egyensúly megteremtése az élet minden területén, valamint a pillanatban létezés magas fokú elsajátítása. A jógában kulcsfontosságú szerepe van a légzésnek, mint lényünk és létezésünk állandó metronómjának. A hajlékonyság pedig nem feltétele, hanem hozadéka a rendszeres gyakorlásnak, egy a kézzelfogható pozitív hatásai közül. Lélektani kamatai annyifélék lehetnek, ahány gyakorló létezik.

Mielőtt még sorra vennénk mindazt, amit a jóga az életünkbe hozhat, nézzük meg, hogy hogyan hozhatjuk a jógát az életünkbe. A legfontosabb: idő és türelem kell ahhoz, hogy megtaláljuk azt a fajta jógát, amire éppen szükségünk van, és azt az oktatót, aki a személyiségünkhöz passzol. Ha megtaláltuk, lehet, hogy hosszú időre elköteleződünk az adott változat mellett, de az is lehet, hogy váltogatni fogjuk az irányzatokat attól függően, hogy épp statikusabb vagy dinamikusabb gyakorlásra van szükségünk – mindez igaz az oktatókra is.

Hallgass az ösztöneidre! Vagy a barátnődre…

  • Ha tanácstalan vagy, merre is indulj – pontosan a túlkínálat miatt -, akkor legjobb, ha ajánlás után próbálsz ki egy helyet vagy egy órát. Kérdezd ki megbízható ismerőseidet, barátnődet, kolléganődet, hol és milyen irányzatot gyakorol, milyen hatással van rá, milyen az oktató.
  • Ha viszont szívesebben mész a saját fejed után, nézz szét a neten, vagy sétálj egyet figyelmesen a lakóhelyed/munkahelyed közelében, és válassz ki egy szimpatikus helyet vagy tanárt.

Próbálj bátran!

Nem biztos, hogy elsőre megtalálod azt, amit kerestél. Jógaoktatóként voltak olyan tanítványaim, akiket egyetlen egyszer láttam csak és soha többé, mert egyszerűen nem jöttek összhangba az általam oktatot vinyasa flow jógával, ami egy áramló, dinamikus vállfaja a jógának. Voltak viszont olyanok is, akik nem is mentek többé máshová, annyira megfogta őket a légzésszinkronban végzett sorozatok áramlása. Légy kíváncsi és nyitott, próbálj ki gerincjógát, hatha jógát, astangát, vinyasa flow-t, váltogasd a stúdiókat, tanárokat, adj esélyt magadnak, hogy megtaláld azt, amit keresel!

Miért a jóga?

  • Erősíti az izmokat. Tévhit, hogy a jóga csak nyújtás: a jóga célja a nyújtás és az erősítés egyensúlyának megtalálása. Az ászanák gyakorlásával és tanulásával az izmok folyamatos munkának vannak kitéve, így fokozódik a szervezet keringése, valamint – ahogyan már írtuk – a hajlékonyságot és az erőt is egyszerre fejleszthetjük a testünkben.
  • Karban tartja a gerincet. Olyan sokrétűen és alaposan mozgatja át a gerincet, ahogyan egyetlen más mozgásforma sem. Bármelyik jógairányzatot válasszuk is, minden irányban átmozgatjuk, csavarjuk is a gerincet. A rendszeres mozgás ráadásul fokozza az ízületi folyadék termelődését, ami elengedhetetlen az egészséges csontrendszerhez. A gyakorlás emellett erősíti a gerinc menti izmokat, valamint a felső- és alsó hátizmokat egyaránt. A hátrahajlások és a mellkasnyitások javítják a tartásproblémákat.
  • Segít feloldani a testben felgyülemlő feszültséget.
  • Fokozza a vérkeringést, az energiaáramlást, jó hatással van az anyagcserére, az emésztésre és az oxigénellátásra is, a méregtelenítésben is segít.

Ez a cikk is érdekelhet >>> A JÓGA ÚJ MEGVILÁGÍTÁSA!

Szöveg: Kőváry Anett

Fotó: Rawan Yasser 

További cikkek

Ilyen a tudatos légzés 2023.01.10
“Vegyél mély levegőt! Lélegezz lassabban! Vedd a hasadba a levegőt!” – ehhez hasonló mondatokat már mindenki hallott. De miért ilyen lényeges egy létfontosságú funkcióval foglalkozni, ha az automatikusan is működik? Miért nem elég csak egyszerűen beszívni és kifújni a levegőt? Mit tud befolyásolni, mire lehet hatással a légzés? Erre igyekszem válaszolni az alábbi cikkben.
Callanetics-torna 2022.12.23
A Callanetics-torna forradalmi gyakorlattá vált, és nemzetközi elismerést szerzett, köszönhetően gyors alakformáló eredményeinek.
Rúdsport - ez már nem a bár 2022.09.12
Elmúltak már azok az idők, amikor a rúdsport és rúdtánc egyet jelentett a füstös sztriptízbárok állandó műsorszámával. Mondhatjuk, hogy a rúdsportnak már Magyarországon is komoly hagyományai vannak, bár ma is számos előítélet társul a mozgásformához. Ezek azonban a magnéziával együtt válnak porrá, amint próbálunk nem büdös bogárként szenvedni a rúdon.

Ajánló

Elérhetetlen? A húzódzkodás iskolája  2023.01.27
Amikor a street workoutról, általánosabban a saját testsúlyos edzésről érdeklődnek nálam, gyakran félve kérdeznek rá, mi történik egy ilyen edzésen. Sokszor ...
Hidegben vagy melegben jobb edzeni? 2023.01.26
A nagyon hideg vagy rendkívül meleg hőmérsékleten végzett edzés biztonsági kockázatot jelent a sportolók számára. Míg az edzési hőmérséklet preferenciája ...
Mit kíván a túrakutya? 2023.01.25
Azt már megtanultuk, hogy autóban nem hagyjuk nyáron a kutyát, még tíz percre sem. Azt is tudjuk, hogy tűző napon és forró aszfalton nem szeretnek sétálni az ebeink. ...
A futás élvezet is lehet! 2023.01.23
A maratoni futásnak nincs tíz olyan törvénye, amelyet ha betartasz, biztosan beérsz, sérülés nélkül és a kívánt idővel. Viszont olyan szabályai akadnak, amelyeket ...
Törölköző diéta?? 2023.01.22
Tíz évvel ezelőtt egy japán orvos, Fukutsudzi rájött, hogy az elhízás hátterében sok esetben a rossz testtartás áll. Fukutsudzi szerint, a medence és a ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.