betöltés folyamatban...

Így kezdj jógázni!

2022.01.29.
jóga rawan yasser

Kevés olyan – a szó pozitív és negatív értelmében – divatos mozgásforma létezik napjainkban, mint a jóga. Minden utcasarkon jógastúdió nyílik, a közösségi oldalakról ömlenek a szebbnél szebb jógapózokat bemutató fotók, tippek és trükkök, hogyan jussunk el a semmiből egy nagyon bonyolult ászanáig. Jóga sorozatunk első része.

A koronavírus pandémia alatti bezártság, az önmagunk felé fordulás pedig még hangosabbra vette a jógazajt, ami így igazi útvesztővé változott. A jóga különböző irányzatait szinte lehetetlenség felsorolni. Vannak azonban tévhitek és általános jó tanácsok, melyeket érdemes átgondolnia annak, aki most ismerkedik vagy most szeretne megismerkedni a jógával.

Három jóga tévhit

A három legelterjedtebb tévhit a jógával kapcsolatban, hogy a jóga sport, a jóga vallás, a jógához hajlékony test kell. A jóga azonban sokkal több ennél: életmód. Egy speciális mozgásformával együtt járó eszmerendszer, melynek célja a tudatosság fejlesztése, az ego mögött húzódó én minél alaposabb megismerése, az egyensúly megteremtése az élet minden területén, valamint a pillanatban létezés magas fokú elsajátítása. A jógában kulcsfontosságú szerepe van a légzésnek, mint lényünk és létezésünk állandó metronómjának. A hajlékonyság pedig nem feltétele, hanem hozadéka a rendszeres gyakorlásnak, egy a kézzelfogható pozitív hatásai közül. Lélektani kamatai annyifélék lehetnek, ahány gyakorló létezik.

Mielőtt még sorra vennénk mindazt, amit a jóga az életünkbe hozhat, nézzük meg, hogy hogyan hozhatjuk a jógát az életünkbe. A legfontosabb: idő és türelem kell ahhoz, hogy megtaláljuk azt a fajta jógát, amire éppen szükségünk van, és azt az oktatót, aki a személyiségünkhöz passzol. Ha megtaláltuk, lehet, hogy hosszú időre elköteleződünk az adott változat mellett, de az is lehet, hogy váltogatni fogjuk az irányzatokat attól függően, hogy épp statikusabb vagy dinamikusabb gyakorlásra van szükségünk – mindez igaz az oktatókra is.

Hallgass az ösztöneidre! Vagy a barátnődre…

  • Ha tanácstalan vagy, merre is indulj – pontosan a túlkínálat miatt -, akkor legjobb, ha ajánlás után próbálsz ki egy helyet vagy egy órát. Kérdezd ki megbízható ismerőseidet, barátnődet, kolléganődet, hol és milyen irányzatot gyakorol, milyen hatással van rá, milyen az oktató.
  • Ha viszont szívesebben mész a saját fejed után, nézz szét a neten, vagy sétálj egyet figyelmesen a lakóhelyed/munkahelyed közelében, és válassz ki egy szimpatikus helyet vagy tanárt.

Próbálj bátran!

Nem biztos, hogy elsőre megtalálod azt, amit kerestél. Jógaoktatóként voltak olyan tanítványaim, akiket egyetlen egyszer láttam csak és soha többé, mert egyszerűen nem jöttek összhangba az általam oktatot vinyasa flow jógával, ami egy áramló, dinamikus vállfaja a jógának. Voltak viszont olyanok is, akik nem is mentek többé máshová, annyira megfogta őket a légzésszinkronban végzett sorozatok áramlása. Légy kíváncsi és nyitott, próbálj ki gerincjógát, hatha jógát, astangát, vinyasa flow-t, váltogasd a stúdiókat, tanárokat, adj esélyt magadnak, hogy megtaláld azt, amit keresel!

Miért a jóga?

  • Erősíti az izmokat. Tévhit, hogy a jóga csak nyújtás: a jóga célja a nyújtás és az erősítés egyensúlyának megtalálása. Az ászanák gyakorlásával és tanulásával az izmok folyamatos munkának vannak kitéve, így fokozódik a szervezet keringése, valamint – ahogyan már írtuk – a hajlékonyságot és az erőt is egyszerre fejleszthetjük a testünkben.
  • Karban tartja a gerincet. Olyan sokrétűen és alaposan mozgatja át a gerincet, ahogyan egyetlen más mozgásforma sem. Bármelyik jógairányzatot válasszuk is, minden irányban átmozgatjuk, csavarjuk is a gerincet. A rendszeres mozgás ráadásul fokozza az ízületi folyadék termelődését, ami elengedhetetlen az egészséges csontrendszerhez. A gyakorlás emellett erősíti a gerinc menti izmokat, valamint a felső- és alsó hátizmokat egyaránt. A hátrahajlások és a mellkasnyitások javítják a tartásproblémákat.
  • Segít feloldani a testben felgyülemlő feszültséget.
  • Fokozza a vérkeringést, az energiaáramlást, jó hatással van az anyagcserére, az emésztésre és az oxigénellátásra is, a méregtelenítésben is segít.

Ez a cikk is érdekelhet >>> A JÓGA ÚJ MEGVILÁGÍTÁSA!

Szöveg: Kőváry Anett

Fotó: Rawan Yasser 

További cikkek

Gerincjóga: az egészséges hátért és testtartásért 2023.12.30
A gerincjóga egy speciális jógaforma, ami a gerinc egészségét és rugalmasságát célozza meg. A modern életmód gyakran hozzájárul a rossz testtartáshoz és a hátproblémákhoz, így a gerincjóga egy hatékony eszköz lehet ennek megelőzésére és a rehabilitációra. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, kinek ajánlott a gerincjóga, milyen előképzettséget igényel, és milyen előnyei lehetnek rendszeres gyakorlásának.
A 3 legjobb sport a stressz levezetésre 2023.12.15
A mindennapi élet modern kihívásai és a fokozott stressz szintek miatt egyre fontosabbá válik a hatékony stresszkezelés. Az egyik leghatékonyabb módja ennek a testmozgás, ami nem csak a fizikai egészségünkre, hanem a lelki egyensúlyunkra is pozitív hatással van. Ebben a cikkben három olyan sportágat vesszük sorra, amelyek kifejezetten hatékonyak a stressz levezetésére.
Milyen jógát válasszak? 2023.11.14
Honnan tudhatom, melyik jóga való nekem? Mivel kezdjem? Milyen jógát válasszak? Cikksorozatunk első részében a jóga eredetéről írtunk, most pedig megnézzük, melyek a legelterjettebb és legnépszerűbb jógairányzatok. 

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.