Túraútvonalak Stájerország vizeihez

2021.06.29.
beim Riesachfall, Wilde Wasser, Schladming-Dachstein

A nyári melegben felfrissülést nyújtanak a stájerországi túraútvonalak mentén található patakok, sebes folyók és kristálytiszta tavak.

Vad vizek tematikus túraútvonal

… amely elnyerte a National Geographic túraút elismerést is, a világ egyik legkülönlegesebb túrájának számít. A tematikus kirándulás Schladmingból indul és a Rohrmooser Untertalon át a Reisachsee-ig vezet. A Talbach-, Untertalbach- és Riesachbach-patakok változó arcukat mutatják a 14 kilométer hosszú túraútvonal mentén. Igazi különlegesség az 50 méter hosszú a Höll-szurdok felett ívelő drótkötél-függőhíd, amelyen állva csodás kilátás nyílik a robajló Riesachbach patakra, innen 500 lépcső vezet az idilli fekvésű Riesachsee-hez. 

A nyári forróságban kellemes a zúgó patakok „vízpermet“ hűsítése, íme három tippünk: 

  • A mélyen mészkőbe vájt, vadregényes Noth-szurdok a Gesäuse régióban már 1970 óta természetvédelem alatt áll és a stájer Kalkalpen-hegység egyik leglátványosabb természeti látnivalójának számít. A 600 méter hosszú szurdoktúrán megtekinthetjük Stájerország egyetlen kőgolyós malmát és Ausztria legrégebbi látványbarlangját, a Kraushöhle-t 

  • A 17 kilométeres Rába-szurdok – Ausztria leghosszabb szurdokja – egyedülálló élményt kínál az itt kirándulóknak. A kelet-stájerországi Almenland Natúrparkban található szurdok számos veszélyeztetett állat- és növényfajnak nyújt élőhelyet. A völgyszoros természetvédelmi értéke már régóta ismert, ennek megfelelően a Rába-szurdokot már 1970-ben természetvédelmi területté, 2006-ban pedig Natura 2000 területté nyilvánították.

  • 500 méternyi szintkülönbséget kell leküzdenie a túrázóknak a festői Heiligengeist-szurdokban. Ez a tájvédelmi körzetté minősített szurdok Dél-Stájerországtól egészen Szlovéniáig húzódik. A szurdoktúra Leutschach an der Weinstraße településtől indul 390 méteres magasságban. Az útvonal robajló vízesések és a Heiligengeist-patak gazdag növényvilága mellett vezet. Az osztrák-szlovén határ közelében és a túra végpontját jelentő szlovén Sveti Duch településen több helyen is kipróbálhatjuk helyi étel és bor különlegességeket. 

Élményteli túrázás családok számára

A Gleccsertől a borig túraút északi útvonalának negyedik, ötödik és hatodik szakaszai egynapos családi túrák. Az Ausseerland-Salzkammergut régióból az Ennstalba vezető változatos, összesen háromnapos túrán a családok átszelhetik a Tauplitzalm-fennsíkot, felfrissülhetnek az ivóvíz tisztaságú hegyi tavakban és átkelhetnek a Totes Gebirge hegyvonulatán át a Wörschach-szurdokig. 

Ezeket az útvonalakat gyermekeknek is ajánljuk, Tauplitzalmot legkönnyebben 1,5 órás sétavonatozással fedezhetjük fel. Rövid phenőre álljunk meg Hollhausban, Tauplitzalm legrégebbi menedékházának teraszán csodás kilátás nyílik a környékre. Kevésbé jó idő esetén érdemes ellátogatni Ausztria legnagyobb még ma is működő sóbányájába, a hegy gyomrában található a Salzwelten Altaussee sóvilágba, ahol egyes járatok egy bányászcsúszdán közelíthetők meg.

Közös élmények kerékpárral

A Stájerország kerékpáros és hegyikerékpáros túrái egyedülálló élményeket kínálnak az üdülővendégeknek, össze lehet kötni az aktív kikapcsolódást a borászatok, borkimérések és fogadók kínálta kulináris élvezetekkel. A hegyikerékpározás szerelmeseit tökéletesen jelzett mountainbike-ösvények  és a legkülönbözőbb nehézségi fokú traileket kínáló bringaparkok várják. Az alpesi hütték finomságait mindenképp érdemes megkóstolni.

Stájer borvidék kerékpártúra

Aki a Stájerország déli és keleti részén található borvidéket szeretné kerékpárral felfedezni, annak a Stájer borvidék kerékpártúra a legjobb választás. A körtúrán végiglátogathatjuk a tartomány három borvidékét, megismerkedhetünk az itt élő emberekkel, megkóstolhatjuk a kulináris különlegességeket, megpihenhetünk a termálfürdőkben és wellnesshotelekben.

Piknik tipp: a tartományi főváros, Graz igazán zöld városnak számít csodaszép parkokkal és kertekkel, amelyek ideális helyszínül szolgálnak egy hangulatos piknikhez. A piknikkosarat előre megrendelhetjük a Frankowitsch ínyencboltban. 

Hegyikerékpáros kalandok kezdőknek és profiknak

Reiteralm-Trails-Mountainbike_Reiteralm-Bergbahnen_lorenzmasser-com_2
Fotó: Reiteralm Bergbahnen/lorenzmasser.com
  • A Schladming-Dachstein régióban a Planai-on és a Reiteralmon található bringaparkokban és traileken a sportélményt keresők is megtalálják a számításaikat.

  • A Murau-Murtal üdülőrégióban a Turracher Höhe Trail arénája, míg Kelet-Stájerországban a Trailland Miesenbach szolgálja ki a családok és a sportos hegyikerékpárosok igényeit.

  • A Magas-Stájerországban található Bikearena Aflenz és a stájer tartományi főváros, Graz közelében található Schöckl Trail Area is garantáltan lázba hozza a hegyikerékpárosokat. 

Két keréken és gőzvasúton

A Mura mentén 65 kilométer hosszú szakaszon nosztalgiázhatunk történelmi Murtal gőzvasúton, ami ugyanúgy a Murau régió örökség része, mint a Muraui sör és a Kreischberg. A gőzős vonat a stájerországi Murauból indul a Salzburg tartományban fekvő Tamswegbe, visszafelé a Mura menti kerékpárúton tekerhetünk vissza. Júniustól szeptemberig a vonaton a kerékpárok ingyenesen szállíthatók. A kerékpártúra után érdemes betérni a Kulinarium Steiermark védjeggyel rendelkező fogadók egyikébe, például a Rosenhof Murauba vagy a Wirtshaus Lercherbe. 

Vizes felfrissülés az aktív kerékpárosok számára

 

Grundlsee-am-Salzkammergut-Radweg_Steiermark-Tourismus_Tom-Lamm_2
Grundlsee, Salzkammergut régió, fotó: Steiermark Tourismus/Tom Lamm

A stájer tenger, ahogy a Grundlsee-t, Stájerország legnagyobb tavát, előszeretettel hívják így2, könnyen megközelíthető a Salzkammergut kerékpárúton. A Grundlsee vize ivóvíz tisztaságú és nyáron a hőmérséklete 18–25 Celsius fok között ingadozik. 

Tipp: egy piknikcsónakázás a 4,22 km²-es tavon. A Plätte, ahogy az itt használatos csónakot hívják, egy teknő alakú, tőkesúly nélküli hagyományos munkaeszköz évszázadok óta.

Az Enns menti kerékpárút mellett található Putterersee nemcsak a hegyek közötti csodaszép fekvésével nyűgözi le az kerékpárosokat, hanem szintén kiváló vízminőségével is. A 13 hektáros tó Stájerország legmelegebb alpesi tava, ami nyáron akár 27 Celsius fokra is felmelegedik. 

A Stájer borvidék kerékpártúrán és a Freistritztal kerékpárúton a túrázók eljuthatnak Kelet-Stájerország szívébe Apfellandba – Almavidéknek nevezik itt található almáskertek miatt. A Stubenbergsee 40 hektáron terül el és Ausztria legnagyobb és legmelegebb fürdőtavai közé tartozik. 

Továbbhaladva a Silberberg borásziskola és a Seggau kastély között közvetlenül a Sulmsee mellett vezet a túra, itt rátérhetünk a Mura menti kerékpárútra vagy a Sausali borútra is.

Kulturális élmények nyáron

Stájerországban számtalan kulturális látnivaló közü válogathatunk a nyaralás során,

  • a Stübingi Osztrák Szabadtéri Múzeum: megismerhetjük az osztrák történelmet és 3a régi parasztházak között sétálgatva bepillantást nyerünk a korabeli falusi életbe, megkóstolhatjuk a helyi sült buktát

  • több kastély is beiktathatunk: Stainz, Seggau és az UNESCO világörökséghez tartozó Eggenberg kastély is itt található, az impozáns Riegersbug várat akár gyalogosan is felfedezhetjük, Herberstein pedig nemcsak kastélyáról híres, hanem állatkertjéről is

  • A stájer borvidék szőlőskertjeiben ízletes borokat kóstolhatunk, a változatos helyi ételkülönlegességeket kiprbálhatjuk a fatányéros uzsonnától, a piknikigkosárig, a kulináris specialitásokig

A Stájerországban, Ausztria zöld szívének házigazdái már alig várják, hogy vendégeket fogadhassanak és mindent megtesznek azért, a vendégek biztonságban érezzék magukat. Szigorú higiéniai előírásokat és különféle védelmi intézkedéseket vezettek be az éttermekben és a szálláshelyeken egyaránt. 

Részletes információk az aktuális osztrák helyzetről magyar nyelven: www.steiermark.com/udules

Sorozatunk cikkei itt olvashatók:

Nyaralás Ausztria zöld szívében, Stájerországban

Schladming-Dachstein: aktív kikapcsolódás a hegyekben

Murau-Murtal üdülőrégió: élmények a hegycsúcstól a völgyig

Graz – a városból vidékre 10 perc alatt

 

Kiemelt fotó: Riesachfall, Schladming-Dachstein régió, fotó: Steiermark Tourismus/Tom Lamm

További cikkek

VIA FERRATA - DRÓTKÍGYÓ A SZIKLÁN 2021.08.23
Mászás és túrázás különböző arányú keveréke: ez a via ferrata. A biztonsági szabályokat itt is be kell tartani, de van abban valami csodálatos, hogy különösebb ...
MINDIG A KÉK ÚTON - ORSZÁGOS KÉKTÚRA 2021.08.12
Hátizsák, térkép, némi víz és elemózsia. Az országos Kéktúra egy-egy szakaszának teljesítéséhez nem kell sok minden.
Graz – a városból vidékre 10 perc alatt 2021.07.02
Fedezze fel a Graz – Stájerország tartományi fővárosa – körül elterülő régiót; járja be az ott található túraútvonalakat és kerékpárutakat; ismerje ...

EGÉSZSÉGES FALATOK TÚRÁZÁSHOZ

2020.08.25

Ajánló

VILÁGBAJNOK EDZÉSTERV EGY VILÁGBAJNOKTÓL 2021.11.24
Ha már túl vagy a kezdő átmozgató edzésterveken és szeretnél fejlődni, ideje továbblépni! A sportmodell-világbajnok Bogár Jánost kértük meg, hogy állítson össze ...
„Az én munkám akkor ér véget, amikor az elégedett ügyfeleink újra Continental abroncsot választanak” 2021.11.22
A hazánkban már közel 30 éve jelen lévő, a mobilitás ökoszisztémáját alakító Continental vállalat már tíz lokációban végez gyártó, fejlesztési és ...
Ideiglenes zárlat Ausztriában 2021.11.21
A legtöbb európai országhoz hasonlóan Ausztriában is emelkedik a koronavírus-megbetegedések száma, ezért 2021. november 22-én országos zárlat lép életbe.
„Amit leginkább szeretek a munkámban, az az, hogy nincs átlagos nap” 2021.11.15
A hazánkban már közel 30 éve jelen lévő, a mobilitás ökoszisztémáját alakító Continental vállalat már kilenc lokációban végez gyártó, fejlesztési és ...
Urr Anitát beválasztottak az Európai Paralimpiai Bizottság Elnökségébe 2021.11.11
Az Európai Paralimpiai Bizottság (EPC) a ciprusi Limasszolban tartott közgyűlésén – holtversenyben a legtöbb szavazattal a szervezet elnökségének tagjává ...