betöltés folyamatban...

Balatonfelvidék – felfedezésre váró eldugott kincsek!

2024.04.12.

A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott helyszín vár felfedezésre, miközben a lenyűgöző táj és a változatos látnivalók megnyugtatják a lelket és feltöltik a testet. Tekintsük át ezeket a kihagyhatatlan célpontokat a Balatonfelvidéken!

Vászoly

Vászoly varázslatos faluja a Balaton északi partjától néhány kilométerre található. A települést körülvevő dombok lenyűgöző panorámát nyújtanak a környező vidékre. A faluban sétálva a hagyományos házak és a csendes utcák idilli hangulatot árasztanak.

Forrás: https://csodalatosbalaton.hu/

A Vászoly környéki természeti kincsek között kiemelt helyet foglal el a Szent Jakab Forrás. Ez a tiszta és kristályos vizű forrás nemcsak a frissítő ivóvízről híres, hanem a csend és nyugalom oázisaként is ismert. A forrás környezete ideális helyszín a pihenésre és a feltöltődésre, ahol a természet hangjait hallgatva és a zöldellő környezetben sétálva lehet felfedezni a környék csodáit. (Pro tipp: ha kiürült a piknik kosár, látogass el a Kuti-Kerti kisvendéglőbe.)

Forrás: https://csodalatosbalaton.hu/

A falu közvetlen környezete kiváló lehetőséget nyújt gyalogos és kerékpáros túrákra, ahol az ember a természet közelségében pihenheti ki a mindennapok fáradalmait.

Hegyestűi Geológiai Bemutatóhely

A természeti csodák kedvelői számára a Hegyestűi Geológiai Bemutatóhely igazi gyöngyszem. Hegyestű a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, fokozottan védett terület, látogatása korlátozott, a terület felett illetékes természetvédelmi hatóság szabályozza. 

Ez a terület geológiai érdekességekben bővelkedik, köztük a vulkáni eredetű hegységekben, a bazaltoszlopokban és a különleges kőzetformációkban.

A túrázás során a látogatók részesei lehetnek a természet által kínált lenyűgöző panorámának, melynek során megcsodálhatják a környező táj szépségeit és változatosságát. 

Csobánci Vár

A Tapolcai-medence északkeleti karéja fölé emelkedik a Csobánc 376 méter magas tanúhegye. A hegy tetején a várrom található, mely könnyen megközelíthető, kivéve a bazaltplató szélén haladó meredek, morzsalékos, de rövid ösvényt. Ez a tanúhegy egy kb. 3,5 millió éve működő vulkán maradványa, melynek kiömlő lávája megvédte az alatta elhelyezkedő pannon korú homokos és agyagos rétegeket az eróziótól és a deflációtól, így a hegy egyre jobban kiemelkedett környezetéből.

Forrás: Wikipedia

A Csobánc magaslatán elhelyezkedő várromtól gyönyörű körpanoráma tárul elénk, mely tiszta időben akár a Schneebergig is elnyúl. A vár kalandos története azoknak is érdekes lehet, akik érdeklődnek a történelem iránt. A hegy tövében pedig egy igazi földtani ritkaság található: a Balaton-felvidék legépebben megmaradt kőtengere, a kevéssé ismert, de látványos Papsapka-kövek. A túra pedig akár gyerekekkel is könnyedén teljesíthető.

Bazaltorgonák tanösvény

A Bazaltorgonák tanösvény a Tapolcai-medence egyik legszebb táján, a Szent György-hegyen, a legforgalmasabb és legtermészetközelibb turistautak egyike található. Közel 4 km hosszú és hét állomásból álló tanösvényt kínál. 

Az útvonal bejárását a volt raposkai bányaudvarból ajánlott kezdeni, mely könnyen megközelíthető Tapolca felől.

A hegytető felé vezető úton a látogató megismerheti a Szent György-hegy és környékének földtörténetét, kőzeteit és felszínformáit, beleértve a híres “bazaltorgonát”, valamint élővilágát.

A hegytetőn álló tájékoztató tábla segít azonosítani a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidéki tanúhegyek, valamint a Somló felé nyúló felejthetetlen tájkép elemeit.

Csodabogyós-barlang

A Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén található a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, mely Magyarország tizedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. Titokzatos és izgalmas helyszín a felfedezők számára. A barlangban rejlő lenyűgöző formációk és a sötét folyosók a legmerészebb kalandorokat is megihletik.

Forrás: balatonederics.hu

A 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén fekvő barlang a bejárat mellett látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét, melynek itt található északi elterjedési határa.

A barlang jelenleg ismert járatainak hossza több mint 6 kilométer, mélysége -136 m. Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. A barlang látványos formakincse és könnyen járható jellege kiválóan alkalmas a “tanbarlang” szerepre, azaz a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására.

Badacsonytomaji Arborétum

A Tapolcai-medencében, Badacsonyörs közelében fekvő Dr. Folly Gyula által alapított arborétum a Balaton partjától csupán néhány utcányira található. Az arborétumot a negyedik generáció gondozza és bővíti. Keletkezése óta ugyanaz a család irányítja, s mára a hazai arborétumok között egyedülálló történettel büszkélkedhet. A kezdetekben Folly Gyula pécsi orvos ültetett egzotikus növényeket az egykori cseres-kocsánytalan tölgyes helyére.

Forrás: https://badacsonyors.kornyeke.hu/folly-arboretum

A terület, ahol az arborétum található, kiváló adottságokkal rendelkezik a ritka fajok megtelepedéséhez. A történelmi háttér mellett az arborétum ma is aktív növénytelepítéssel és fejlesztésekkel foglalkozik. 

Az arborétum területén épült játszótér, kalandpark, kilátó és egy saját borászat is működik. Egész évben változatos programokkal várják a látogatókat, és különleges szörpöket, teákat is vásárolhatnak. Az arborétum botanikai értékei között olyan ritkaságokat találunk, mint az ország legidősebb szír- és görög borókája vagy a távol-keleti és mexikói ciprusok. 

A területen több száz fenyőfélét és 200 lombos fát és cserjét is megtekinthetünk, szakvezetéssel is igénybe vehető.

Felfedezésre váró eldugott kincsek a Balatonfelvidéken
Felfedezésre váró eldugott kincsek a Balatonfelvidéken

A Balatonfelvidék gazdag kincseket kínál mindenki számára, aki készen áll felfedezni és élevzni a természet csodáit és a történelmi emlékeket. Ne habozz, csatlakozz egy kirándulócsoportba vagy tervezz saját utat, és fedezd fel ezt a lenyűgöző régiót!

 

További cikkek

Arborétumok - télen is érdemes ellátogatni 2024.03.01
A természet még csak éledezik, de ez nem jelenti azt, hogy ilyenkor ne lenne érdemes felkerekedni egy sétára. Arborétumok, ahová még akkor is érdemes elmenni, ha még épp csak véget ért a tél. 
Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges túra célpontok felkeresését ajánljuk, melyek beépíthetők egy nagyobb kirándulás programjába is!

Ajánló

8 módszer a tüdőkapacitás növelésére 2024.05.21
Állandó kérdés hogyan növelhető a tüdőkapacitás a fizikai teljesítményedet növelése érdekében vagy ha egészséges életmódra törekszel. Mára a tudomány is ...
Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs ...
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, ...
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így ...
A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

EGÉSZSÉGES FALATOK TÚRÁZÁSHOZ

2020.08.25