betöltés folyamatban...

Mit eszik egy “naturál testépítő”?

2023.07.28.

Szinte minden, testépítéssel valaha is próbálkozó fiatal életében előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor kezébe veszi a legendás bajnokok fotóit azzal a kérdéssel a fejében, vajon ők mit esznek, hogy ekkorára nőttek, és ilyen tömegű súlyokat tudnak megmozgatni nap mint nap az edzőteremben? Mutatjuk mit eszik egy “naturál testépítő”.

Naturál testépítés alatt elvileg a legtöbb esetben gyakorlatilag is azt érjük, hogy oly módon érjük el a maximális izomerőt és átmérőt, hogy távol maradunk a különféle kemikáliák és illegális szerek alkalmazásától. Doppingszernek számít minden természetes vagy mesterséges teljesítményfokozó anyag. Szigorú szabályozás van érvényben a versenysportban ezekkel a szerekkel kapcsolatban. Sokan nem is gondolnák, de akár számos vízhajtó vagy fájdalomcsillapító is a doppingszerek közé tartozik.

Mindenkinek van egy genetikai potenciálja, egy olyan izomtömeg, amelynél a fejlődés tovább már „rásegítés” nélkül nemigen megy.

A testépítés, amely az elmúlt negyven-ötven évben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, olyan sportág, melynek célja az, hogy különféle gyakorlatok legfőképpen súlyzós edzés – segítségével növelje az izomzatot, ugyanakkor fontos szerepet tölt be az étrend, a pihenés, a gyakorlatok szabályos kivitelezése és az aerob edzés is.

A testépítő étrend speciális

A naturál étrend több szempontból vizsgálva is eltér egy átlagos életet élő vagy akár más jellegű sportot űző ember táplálkozásától. Az étrend szempontjából jelentősége van természetesen a nemnek, az életkornak, a genetikai adottságoknak és a környezeti tényezőknek is. A testépítés, amennyiben versenyszerűen űzi azt valaki, három szakaszból áll: megkülönböztetünk 

  1. tömegelési,
  2. szálkásító,
  3. offszezon időszakot. 

Mindhárom időszak eltérő étrendi alapelveket követel meg. A makrotápanyagok arányának és mennyiségének helyes megválasztásával jól elkülöníthető a három szakasz.

Csirke-rizs

Ha body building és táplálkozás, akkor az első dolog, ami eszünkbe jut, az a csirke-rizs kombináció. Egy egészségtudatos testépítő étrendje ennél azonban szélesebb körben mozog. Tartalmaznia kell megfelelő mennyiségben és minőségben zsírokat, szénhidrátokat és fehérjéket is. Nem szabad félni a hüvelyesektől sem, ám mindenképpen érdemes figyelembe venni az egyéni adottságokat és preferenciákat. Fontos a személyre szabott étrend. Nem mindegy, hogyan állítok össze egy étrendet egy IR-es (inzulinrezisztens), egy vegán étrendet követő vagy akár egy pajzsmirigyproblémával küzdő sportoló számára. A reggeli jellemzően zabkása vagy valamilyen tojásétel, de vannak olyanok, akik örömmel fogyasztanak ebben az időpontban is grillezett halfilét quinoával és zöldségekkel.

Napi 5 ×

A napi rendszeres, általában ötszöri étkezés elterjedt a testépítők között. Vannak, akik hatszor is esznek a nap során, ez minden esetben egyénfüggő. Annak érdekében, hogy elkerüljük a hiánybetegségeket – melyek jellemzően akkor alakulnak ki, ha a szervezet nem jut elég vitaminhoz vagy nyomelemhez –, biztosítani kell a megfelelő zsír-, fehérje- és szénhidrátbevitelt, illetve pótolni a hiányzó anyagokat. A lenmag, a kókuszolaj, az olívaolaj, a mogyoró- és diófélék jó alternatívák a zsírsav biztosítására. A rizsen kívül számos gabonaféle fogyasztható és ajánlott a gluténmentes fajtákat is beleértve (quinoa, hajdina, köles).  A hüvelyesek fogyasztása által biztosított élelmirost-tartalom nagy jelentőségű, a lencse, a borsó- és babfélék magas fehérjetartalmuk miatt is hasznosak lehetnek.  A halak és húsok fehérjetartalmuk által váltak népszerűvé a testépítők körében, csakúgy, mint a tojás, mely szinte alaptáplálék az étrendjükben.

Folyadékpótlás

A rendszeres folyadékbevitel az összes sportágra vonatkozóan, így a testépítés esetén is alapvető fontosságú. Testünk jelentős hányada víz, szabályozza a testhőmérsékletet, biztosítja az ízületek és az izmok megfelelő működését, és az anyagcserében is jelentős szerepet tölt be.

Szerző: Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

Alexandr Sorokin az ultrafutás új ikonja 2024.03.08
A világ vitathatatlanul leggyorsabb ultrafutója Alexandr Sorokin, a széles vállú litván bajnok, aki üstökösként tarolta le az évszázadosnak hitt rekordokat. Kétségtelenül Sorokin az ultrafutás jelenlegi királya.
10 táplálkozási mítosz – megcáfolva 2024.02.28
Az egészséges táplálkozással kapcsolatos információk tengerében rengeteg pontatlanságot találunk. Cikkünkben megcáfolunk 10 gyakori táplálkozási mítoszt, hogy magabiztosabban dönthessünk az ételválasztásainkkal kapcsolatban.
Mi az a tojásdiéta? Biztonságos? 2024.02.14
A wellness világában évről-évre felüti a fejét egy új divatos diéta. A régimódi grapefruit-diétától kezdve az egyre népszerűbb KETO diétáig az emberek évtizedek óta keresik a módját annak, hogyan lehet étkezési szokásokat úgy alakítani, hogy az támogassa általános jóllétüket, illetve fogyásukat. A tojásdiéta egy alacsony szénhidráttartalmú, magas fehérjetartalmú étrend, amelynek célja a fogyás elősegítése és az egészség javítása. A diéta általában rövid távú, és többféle változata létezik, de az alapelvek általában hasonlóak.

Ajánló

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...
Nagy levegőt! A légzés szerepe 2024.04.13
Bármennyire is úgy tűnik, hogy a helyes légzés csak a futók vagy a jógázók sajátja, valójában mindenkinek, aki él, helyesen kellene lélegeznie – különösen ...
Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.