betöltés folyamatban...

Mi az a tojásdiéta? Biztonságos?

2024.02.14.

A wellness világában évről-évre felüti a fejét egy új divatos diéta. A régimódi grapefruit-diétától kezdve az egyre népszerűbb KETO diétáig az emberek évtizedek óta keresik a módját annak, hogyan lehet étkezési szokásokat úgy alakítani, hogy az támogassa általános jóllétüket, illetve fogyásukat. A tojásdiéta egy alacsony szénhidráttartalmú, magas fehérjetartalmú étrend, amelynek célja a fogyás elősegítése és az egészség javítása. A diéta általában rövid távú, és többféle változata létezik, de az alapelvek általában hasonlóak.

Ellentétben az olyan diétákkal, mint a Whole30 és a South Beach diéta, amelyeknek meghatározott szabályai vannak arra vonatkozóan, hogy mit kell és mit nem szabad enni, ha követjük őket, a tojásdiéta nem rendelkezik hivatalos mintaétrenddel. Számos változata létezik, amelyek közül néhány szigorúbb, mint mások. De mindegy, hogy melyik változatot követed, ez az étkezési mód megköveteli, hogy naponta legalább egy tojást egyél.

Tojásdiéta alatt fogyasztható ételek

Mivel a tojásdiétának nincs szabványos változata, a “megengedett” élelmiszerek listáját (a tojás kivételével) lehetetlen megadni. A “csak tojásos” változatot követők számára az egyetlen megengedett élelmiszer értelemszerűen a tojás. A diétának vannak liberálisabb változatai is, amelyek napi egy tojás elfogyasztását írják elő egy alacsony kalóriatartalmú, alacsony szénhidráttartalmú, magas fehérjetartalmú étkezési terv mellett.

 • Tojás (legalább naponta egyszer, attól függően, hogy a diéta melyik változatát választod)
 • Kalóriamentes italok
 • Sovány húsok
 • Nem keményítőtartalmú zöldségek
 • Alacsonyabb szénhidráttartalmú gyümölcsök
 • Zsírok és olajok
 • Gyógynövények
 • Fűszerek

Ez a diéta nem engedélyezi a hozzáadott cukrot, gabonaféléket, keményítőtartalmú ételeket, a magasabb szénhidráttartalmú gyümölcsöket és az ultrafeldolgozott élelmiszereket.

Biztonságos a tojásdiéta?

Íme, néhány legfontosabb előnye és hátránya ennek a tojásfókuszú diétának.

A tojásdiéta előnyei

 • A tápanyagdús tojás fogyasztására ösztönöz
  A tojásdiéta minden változata megköveteli a résztvevőktől, hogy minden nap legalább egy tojást egyenek. A tojás sokoldalú élelmiszer, amely számos fontos tápanyag forrása, többek között fehérje, egészséges zsír, B12-vitamin, kolin és D-vitamin. A diétát követők a tojásfogyasztás néhány előnyét is élvezhetik, többek között a haj és a bőr egészségét, a látás egészségét és a tojást tartalmazó ételekből származó fokozott teltségérzetet. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetségének ajánlása szerint az egészséges egyének számára napi egy tojás fogyasztása elfogadható a szívbarát étrendben.
 • Elősegítheti a fogyást
  Az alacsony szénhidráttartalmú diéták, beleértve a KETO diétát is, közismerten támogatják a súlycsökkentési célokat bizonyos populációk körében. Mivel a tojásos diéta alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalmú ételek fogyasztására ösztönöz, követése fogyást eredményezhet. És bár nincs olyan tudományos kutatás, amely ezt az összefüggést alátámasztaná, néhány anekdotikus beszámoló a tojásdiétát pozitív súlycsökkentő eredményekkel hozza összefüggésbe.

A tojásdiéta hátrányai

 • A hosszú távú betartása kihívást jelenthet
  Még a tojásdiéta legliberálisabb változata is rendkívül korlátozó, köszönhetően annak, hogy “szabályai” szerint számos tápláló élelmiszert, például a keményítőtartalmú zöldségeket, gyümölcsöket és gabonaféléket el kell kerülni. Az olyan fogyókúrákat, amelyek teljes élelmiszercsoportok elkerülését követelik meg az emberektől, hosszú távon nehéz betartani.
 • Táplálkozási hiányosságokat eredményezhet
  Igaz, hogy a tojásdiéta tápanyagdús ételeket tartalmaz, és egyes változatok lehetővé teszik az emberek számára, hogy zöldségeket, nem keményítő tartalmú gyümölcsöket és más, némi tápanyagot biztosító ételeket is fogyasszanak. De egész élelmiszercsoportok kiiktatása táplálkozási hiányosságokat eredményezhet. Egy szisztematikus felülvizsgálat eredményei például azt mutatták, hogy a szénhidrátcsökkentett étrend követése a tiamin-, folsav-, magnézium-, kalcium-, vas- és jódbevitel jelentős csökkenésével járt.
 • Lehet, hogy nem mindenkinek megfelelő
  Az alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalmú, a gabonaféléket kiiktató és a nassolást tiltó étrend követése nem biztos, hogy mindenki számára a legjobb választás. A gyermekvállalás előtt állók körében például a terhesség előtt korlátozott szénhidrátbevitelt tartalmazó étrend követése 30%-kal nagyobb valószínűséggel vezetett anencephalia vagy spina bifida kialakulásához. Ez valószínűleg a folsav elégtelen bevitelének köszönhető, amely a sejtek növekedéséhez és fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyag.

Ki kellene próbálnod a tojásdiétát?

A tojásdiéta korlátozó, és hosszú ideig követve nem biztonságos, különösen, ha a “csak tojás” változatot próbálod követni. Emiatt nem valószínű, hogy ennek a diétának a követését bármely egészségügyi szakember ajánlaná.

Ennek ellenére a tojás beillesztése egy kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag, minden élelmiszercsoportot magában foglaló étkezési mintába egészséges választás lehet.

A Heart című szaklapban megjelent tanulmány szerint a mérsékelt tojásfogyasztás (legfeljebb napi egy tojás) szignifikánsan összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatával. Más kutatási adatok szerint a rendszeres tojásfogyasztás a felnőttek körében a kognitív képességek javulásával hozható összefüggésbe.

Gyakran ismételt kérdések

 • Lehet fogyni úgy, hogy csak tojást eszünk? Bár lehet fogyni úgy, hogy csak tojást eszünk, ez nem egy bizonyítékokon alapuló fogyókúrás módszer. Ha csak egy élelmiszert fogyasztunk, az táplálkozási hiányosságokat eredményezhet, ami veszélyessé válhat.
 • Hány tojást kell enni a tojásdiéta során? A tojásdiéta során elfogyasztott tojás mennyisége attól függően változik, hogy melyik változatot követed. Az elfogyasztott tojások száma a napi egy tojástól a többszöröséig terjedhet.
 • Milyen mellékhatásai vannak a tojásos diétának? Bármilyen alacsony szénhidráttartalmú diéta követése okozhat néhány kellemetlen mellékhatást, például székrekedést, fáradtságot, rossz leheletet és fejfájást. Azok pedig, akik naponta több tojást esznek, az ajánlottnál több telített zsírt vihetnek be, ami negatív hatással lehet a szív egészségére.

A tojásdiéta ideális lehet a fogyáshoz, de táplálkozási hiányosságokhoz és kellemetlen tünetekhez is vezethet. Inkább olyan kiegyensúlyozottabb étrendet válasszunk, mint a mediterrán diéta vagy a DASH-diéta. Ennek ellenére a tojás beillesztése egy kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag, minden élelmiszercsoportot magában foglaló étkezési mintába egészséges választás lehet.

További cikkek

5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert 2024.03.16
Beköszöntött a jóidő, a rengeteg finom és egészséges tavaszi zöldség szezonja. Ez a tökéletes időszak arra, hogy kísérletezzünk a különböző zöldségfajtákkal, és talán újakat fedezzünk fel! Az alábbiakban megmutatjuk kedvenc tavaszi zöldségeinket, és elmagyarázzuk, hogyan támogathatják az egészségedet.
Alexandr Sorokin az ultrafutás új ikonja 2024.03.08
A világ vitathatatlanul leggyorsabb ultrafutója Alexandr Sorokin, a széles vállú litván bajnok, aki üstökösként tarolta le az évszázadosnak hitt rekordokat. Kétségtelenül Sorokin az ultrafutás jelenlegi királya.
10 táplálkozási mítosz – megcáfolva 2024.02.28
Az egészséges táplálkozással kapcsolatos információk tengerében rengeteg pontatlanságot találunk. Cikkünkben megcáfolunk 10 gyakori táplálkozási mítoszt, hogy magabiztosabban dönthessünk az ételválasztásainkkal kapcsolatban.

Ajánló

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...
Nagy levegőt! A légzés szerepe 2024.04.13
Bármennyire is úgy tűnik, hogy a helyes légzés csak a futók vagy a jógázók sajátja, valójában mindenkinek, aki él, helyesen kellene lélegeznie – különösen ...
Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.