betöltés folyamatban...

Méregtelenítés – van értelme?

2022.07.24.

Sokan úgy gondolják, a méregtelenítés szükséges és egészséges, ám az igazság az, hogy a méregtelenítő termékek sokkal inkább árthatnak, mint használnak a testünknek. Élelmiszer és Egészségtudományi doktorjelöltként tisztában vagyok vele, semmi nem indokolja a szervezet méregtelenítését külső tényező által elvégezni.

Akik használják az Instagramot, vagy akár a TikTok-ot bizonyára sokszor tapasztalják, hogy egy-egy -vélt vagy valós- híresség HÚDEJÓL érzi magát az éppen most véget ért méregtelenítő kúrája után. A te környezetedben is biztosan van olyan, aki kipróbálta már valamelyik léböjtkúrát. (Már ha csak rá gondolok is éhes leszek)

Valóban szükség van efféle méregtelenítésre ahhoz, hogy egészségesek legyünk?

Biztosíthatlak afelől, hogy a válasz: nem! Az ősidőkben szóba se jöttek ilyen dolgok, nem volt szükségünk a túléléshez léböjtre vagy méregtelenítő étrendkiegészítőkre. Az anyagcsere és a többi tökéletesen megkomponált biológiai folyamat által mérgező melléktermékek választódnak ki, de ettől még nincs okunk idegeskedni. Az olyan szervek, mint a vesék, a belek vagy a máj, születésünktől kezdve a mi érdekeinket képviselik és dolgoznak éjt nappallá téve.

Amennyiben a testünk víztartalma megfelelő -tehát kellő folyadékot fogyasztunk- a veséink a vizelettel együtt eltávolítják az olyan mérgező anyagokat, mint az ammónia, a karbamid vagy a húgysav. A máj képviseli az emberi test elsődleges szűrőrendszerét, a toxinokat hulladéktermékekké alakítja át, tisztítja a vért, metabolizálja  tápanyagokat, gyógyszereket, hogy így biztosítsa a test számára a legfontosabb fehérjéket. A belek és az emésztő traktus feldolgozza az élelmiszereket, a nem kívánatos dolgok pedig automatikusan a széklettel ürülnek. A legjobb az egészben az, hogy ezen szerveink anélkül végzik el INGYEN ÉS BÉRMENTVE a méregtelenítő teendőket, hogy tudomást vennénk róluk, annak függvényében, mit eszünk és mit iszunk.

Forrás: fenyorveny.hu

Belső állandóság

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, de a testünk a homeosztázis (belső állandóság) mestere, egy olyan remek szerkezet és szervezet, amely mindent elkövet annak érdekében, hogy a legkisebb energiaráfordítással biztosítsa a megfelelő működését.

Mit tegyünk annak érdekében, hogy segítsük a természetes folyamatokat?
Vannak bizonyos dolgok, melyekkel segíthetjük szervezetünket a belső egyensúly fenntartásában. Az első és legfontosabb dolog az, hogy kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozási alapelveket kövessünk. A szükséges tápanyagok biztosításával hozzájárulunk szerveink megfelelő működéséhez. Az alkoholtartalmú italok kerülésével vagy akár mennyiségük csökkentésével kevesebb méreganyag kerül a szervezetbe. A rendszeres és intenzív mozgás -bármilyen is legyen az- biztosítja a szív-és keringési rendszer egészségét és a rendszeres bélmozgást, ami számos egészségügyi előnnyel jár.

Nincs szükségünk megvonással járó “méregtelenítésre” annak érdekében, hogy stimuláljuk a szervezetünk saját méregtelenítő folyamatait

Mindamellett, hogy ezek a típusú étrendkiegészítők drágák, az általuk elért eredmény -adott esetben pár kilogramm fogyás- nem tartható fent, nagy a valószínűsége, hogy hamarosan visszahízzuk kamatostul ezeket a kilókat, amint abbahagyjuk a kúrát. Sok esetben olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek károsak a szervezetre. Költsük a pénzünket inkább valami másra, mint méregtelenítő csodaszerekre.

A személyes véleményem az, hogy inkább hagyjuk ki ezeket a csodakúrákat, és próbáljunk meg egy egészséges viszonyt kialakítani az élelmiszereinkkel annak érdekében, hogy szervezetünk erőfeszítés nélkül is jól működjön. A moderált, ámde széleskörű táplálkozás híve vagyok, nem a tiltásban, hanem a mennyiség és a minőség jó megválasztásában hiszek. Mozogjunk, biciklizzünk, sétáljunk, aerobikozzunk, teniszezzünk, lovagoljunk, aki, amit szeret és hidratáljuk magunkat rendszeresen.

Szerző: Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

Szezonális táplálkozás -TÉL 2022.11.25
Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal, tehát a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen azokat, amelyek könnyen tartósíthatók és tárolhatók. Extra előny, hogy a szezonális élelmiszerek általában finomabbak is. Ez a fajta tudatos étkezés, a szezonalitás figyelembevétele nagyon változatossá teheti étrendünket. Ha télen is paradicsomot, paprikát és uborkát vásárolunk (megszokásból, vagy mert ott van a boltok kínálatában) könnyebben megfeledkezünk arról, hogy a sütőtök, a vörös káposzta, a cékla vagy a fejes káposzta is ideális választás lehetne. Bár ezek sem télen teremnek, de jól tárolhatók.  
A méz 6 egyedülálló, jótékony tulajdonsága 2022.11.17
Itt a hidegebb idő, ilyenkor az ember jóval több időt tölt a négy fal között, előkerülnek a teafőzők és természetesen a méz. Megfázás, nátha, köhögés…az első dolog, amiért nyúlunk. A méz egy valódi csoda. Persze, csak akkor, ha jó minőségű. Különleges tápanyagokat tartalmaz, számos betegségben hasznos, sőt, a szépségápolásban is hasznát vehetjük. A méz a mézelő méhek (Apis mellifera) által a virágok nektárjából és egyéb növényi váladékokból összegyűjtött, mirigyváladékukkal vegyítve átalakított és lépekben ömlesztve tárolt, mézzé érlelt anyag. Állagát tekintve lehet folyékony, viszkózus (sűrűn folyó) és kristályos állagú. Illata, színe, íze az összetételének függvénye, így számos változatban ismert.  Számos egészségügyi előnye köztudott, jelentős szerepe van ősidők óta a házi gyógymódok és az alternatív kezelések között.
Mik azok a superfoodok? 2022.11.06
A superfoodok, olyan élelmiszerek melyek természetes tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban hihetetlenül gazdagok így különösen jótékonyan hatnak az egészségünkre. A superfood kifejezés hallatán sokaknak olyan nehezen elérhető különlegességek jutnak eszébe, mint a makréla vagy a mungó bab, valójában azonban a szuperélelmiszerek nagy része jól ismert számunkra. Ilyen élelmiszer például a brokkoli, az avokádó és a vadlazac. A szuperélelmiszerek fogyasztása fokozott egészségügyi előnyökkel jár, például csökkenti a cukorbetegség, a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázatát. 

Ajánló

Szezonális táplálkozás -TÉL 2022.11.25
Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal, tehát a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen ...
Városligeti műjégpálya: tömeg nincs, jó hangulat van! 2022.11.22
Csütörtök óta ismét impozáns környezetben korcsolyázhatnak a téli jeges sportág rajongói a város szívében, mivel ismét megnyitotta kapuit a Városligeti ...
Őszi impregnálás 2022.11.22
Most vetted az eső- vagy softshelldzsekidet, és máris beázik? Vagy a Gore-Tex cipőd állítólag lélegzik, mégis beleizzad a lábad? Semmi nincs veszve: impregnálás ...
Együtt minden sikerül! 2022.11.20
2022. november 12-én második alkalommal került sor az Esély Sportnap sportprogram megrendezésére Budapest II. kerületében, amely a fogyatékossággal élők ... (X)
A méz 6 egyedülálló, jótékony tulajdonsága 2022.11.17
Itt a hidegebb idő, ilyenkor az ember jóval több időt tölt a négy fal között, előkerülnek a teafőzők és természetesen a méz. Megfázás, nátha, köhögés…az ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.