betöltés folyamatban...

MENNYISÉGI VAGY INTENZÍV EDZÉS?

2022.04.10.
mennyiségi vagy intenzív

A címben olvasható kérdést sokan felteszik maguknak. A kezdők tengernyi cikket találnak a neten a mennyiségi edzés mint klasszikus módszer sikerességéről (vagy ellenkezőleg: elavultságáról), illetve az intenzív tréningek, a HIT- vagy HIIT-edzések zsenialitásáról. Kiutat keresünk a labirintusból.

Mégis mik ezek?

► Lassú, hosszú edzés

Felépít, előkészít. Én minden kezdővel ezen az úton járok. És ebben az útban benne van, hogy adott fejlődés lassabban érhető el. És amikor az intenzív edzésmódszerből már nem tudunk továbblépni, ebben a módszerben még van tartalék. A lassú edzés (értsd: max 1–2 mol tejsavtermelődés mellett végzett mozgás) hosszan végezve felépíti a testünket. A sejten belül megnöveli a mitokondriumszámot, így egységnyi idő alatt több oxigént tudunk majd felhasználni. A mitokondrium fura alakú sejtalkotó: egy „edzetlen” sejtben 1500, míg egy edzettben 2000–2500 található. Olyanok, mint egy gyár munkásai – akik oxigénnel dolgoznak. A magas intenzitású edzéssel az oxigénfelvétel és -szállítás csodásan növelhető, de mit érek vele, ha nincs elég munkásom (mitokondrium) feldolgozni ezt? Márpedig a lassú, zsíranyagcsere-dominancia mellett végzett edzések (E1 zóna, futóknál E1–E1/2) a HR-osztály, vagyis ők veszik fel a dolgozóinkat, ehhez pedig idő kell. Idő mint edzéshossz – és mint hónapok, évek.

► Magas intenzitású edzés

Felhasznál, kihasznál, kitolja a határokat. Magas intenzitás nélkül sosem fogjuk megtudni, hogy valóban mire vagyunk képesek. Sosem tudjuk kihozni magunkból a valós maximumot. A magas intenzitás elengedhetetlen olyanoknál is, akik elérték a heti maximális edzésórájukat, és nem fejlődnek. Itt is az intenzitás irányába kell menni. Például egy amatőr futó 6-7 órát tud edzeni, ennél többet nem. Évek óta csinálja, és nem fejlődik, az esetében két út van. Az egyik növelni a mennyiséget, vagy az intenzitást, hogy további fejlődést váltsunk ki.

A dilemma

Bármelyik módszert nézzük, ezer kutatás igazolja létjogosultságát, én valahogy mégsem érzem, hogy bármelyik mellé kizárólagosan le kellene tennem a voksomat. Akkor sem, ha az újabb kutatások egyértelműen igazolják, hogy az intenzív intervalledzéssel adott idő alatt nagyobb eredményt lehet elérni, mint a mennyiségi módszerrel. Igen ám, de azt sosem vizsgálták, hogy egy ilyen mennyiségi időszakra épített intenzív edzéssel messzebbre lehet-e jutni, mint a két időszaknyi intenzív edzéssel…?

Van két csoportunk, mint a brazil úszók esetéről szóló tanulmányban. A két csoport másképp edz 20 hétig. Az egyik lassan és sok métert úszik, a másik kevesebb métert, de magasabb intenzitáson. A második csoport 20 hét után tönkreveri az elsőt. Tagjainak jobb az állóképessége, jobb a VO2 max értékük (a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyisége), többet fejlődtek. Mondhatnánk, hogy ezek után egyértelmű a döntés… 

No de mi történik, ha a két csoportot ismét terheljük 20 hétig, de már mind a két csoportot hasonlóan, magas intenzitással? Ezt már nem kutatták. A logika pedig számomra azt mondja, hogy a nagyobb mennyiségi edzéssel felépített csoport nagyobb terhelést fog elviselni, és gyorsabban kipiheni magát. 

Ezt is olvasd el!
TÜRELMI ZÓNA - A HOSSZÚ FUTÁS 2021.02.03
Ha még nincs a heti menetrendedben a hosszú futás, esetleg rég kikerült, akkor érdemes frissítened az edzéstervedet. A hosszú futás hálás műfaj, ha az alaptézisekkel tisztában vagyunk. A hosszú táv mindenkinek mást jelent, ezért a gyakorlat felől közelítjük meg a kérdést. 

Tévhitek, amelyek semmilyen logika mentén nem állják meg a helyüket.

1. 30 perc intenzív edzéssel többet érsz, mint 1 óra alacsony intenzitású mozgással?

30 perc alatt lehet egy nagyon jó intenzív edzést nyomni, ettől viszont ne várjunk állóképesség-növekedést. A 60 perc „lazától” ezt várhatjuk, míg a VO2 maxunk növekedését nem igazán (értsd: egyáltalán nem) forszírozzuk. Tehát az állítás nem igaz. 

2. 30 perc intenzív edzéssel több zsírt égetsz, mint 1 óra alacsony intenzitású mozgással?

A zsírégetés 30-40 percnél indul be. Tehát mind a magasabb intenzitás során elért alacsonyabb zsírégetési százalék, mind az időtartam meghazudtolja az állítást. Az úgynevezett utólagos zsírégetés ugyanakkor valóban több lesz, mint laza edzés után. A nyugalomban égetett zsír viszont nem növeli a mitokondriumszámot a sejteken belül. 

3. Az intenzív edzés kezdőknek is ajánlott, hiszen fél óra alatt elfáradsz, nem kell órákat mozognod.

Sok mindenkinek ajánlanám, de kezdőknek soha. Sem az izomzat, sem a technika, sem a keringés nem áll készen. A regeneráció edzetlen emberek esetében lassú, így hiába fél óra a munka, nem tudja megfelelően kipihenni a terhelést, ami túledzéshez, sérüléshez, motivációvesztéshez vezethet.

Szöveg: Erdélyi Nándor

SM-tipp

Az alacsony intenzitás előkészíti a testünket a későbbi, nagyobb terhelésekre. Kezdőknek legalább két év mennyiségi dominanciájú edzést javaslok, aztán lehet az intenzitás irányába menni. 

Erdélyi Nándor

20 éve triatlonozik, többszörös válogatott, 4× egyéni országos bajnok, 3× IronMan. Edzőként több mint 10 éve foglalkozik állóképességi sportolókkal. Az ENSPORT megálmodója, alapítója és szakmai vezetője.

 

Ezt is olvasd el!
A PULZUS ZÓNÁK MÉRÉSE A CSODAFEGYVER 2020.09.30
Belevágnál a futásba, de fogalmad sincs róla, hogyan kezdj neki? Mindenekelőtt végy egy pulzusmérő órát! Lehet high end vagy olcsó, letisztultan fekete, esetleg csajosan rózsaszín, amely passzol a futócipődhöz és a teljes szettedhez. A lényeg, hogy tisztában légy vele, mennyit ver a szíved percenként. Ha ez megvan, már „csak” a pulzuszónáid meghatározása van hátra.

További cikkek

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a szervezett túrához, amely keretében Budapesttől egészen a Balatonig tekerhetsz. A Balatonra érve pedig lehetőség nyílik egy nagyobb csobbanásra is a tóban, amely akkor már akár 24 °C  fok is lehet. 
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például – a Balaton vagy a Velencei-tó körüli tömegért. Esetleg hűvösebbre vágyik. Mondjuk olyan helyekre, ahol tó és erdő együtt van, „természetes klímát” és meghittebb környezetet kínálva. Cikkünkben négy olyan tavat ajánlunk nektek, ahol békében élvezhetitek a temészet adta lehetőségeket.
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és kiegyensúlyozott legyél. A futás előnyei végtelenek, többek között segíthet javítani szív- és érrendszeri egészségét, fogyni, csökkenteni a stresszt és a szorongást, valamint javítani az általános fizikai és mentális jólétet. Ha meghoztuk a kedved, és szeretnéd tudni, hogyan kezd el, ez a cikk átfogó útmutatót nyújt az első lépések megtételéhez.

Ajánló

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a ...
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például ...
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és ...
Magas Tátra – ahol mindenki jól érzi magát 2023.06.05
Bár a Magas Tátra több pontján még havazik, lassan beköszönt az igazi túraszezon. Ahogy kúszunk a tavasz dereka felé, a síelőket felváltják a kirándulni vágyók. ...
Pilinszkázás, vitorlázás, hajózás, Kékszalag 2023.06.03
Vitorlázni nagyon sokféleképpen lehet. Lehet fejben, online, partról vágyakozva, vagy sehogy, a hajót a kikötőben lakásként vagy státusz szimbólumként tartva. A ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.