betöltés folyamatban...

Együnk színeket!

2022.05.25.
Színes gyümölcsökkel jutnak a szervezetbe az antioxidánsok!

Az erőteljes színű zöldségek és gyümölcsök magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek. A legfrissebb kutatások alapján szoros összefüggés látszik az antioxidáns -tartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása és a demencia ritkább előfordulása között. Minél több ilyen típusú élelmiszert fogyasztunk, annál kisebb lesz az esélyünk, hogy a kognitív leépüléssel járó betegségek nehezítsék a saját és a szeretteink mindennapjait.

3-as típusú cukorbetegség???

Az Egyesült Államokban a táplálkozástudomány legelismertebb szakemberei már nem demenciának, hanem 3-as típusú cukorbajnak hívják a korunk leggyakoribb, kognitiv teljesítmény csökkenésével járó állapotot, amelyben az esetek 10-20 százalékánál néhány éven belül kialakul az Alzheimer-kór.

Jelen pillanatban nincs rá gyógymód

A Mayo Klinika legfrissebb kutatásai alapján azok az emberek, akik 2-es típusú (időskori) cukorbetegségben szenvednek, nagyobb eséllyel lesznek demensek, gyakoribbá válik náluk az Alzheimer-kór előfordulása.

A genetikát is okolhatjuk.

Egy APOE4-es gén felelős az Alzheimer betegségért, amely megakadályozza a glükóz sejtbe jutását. A sejtek így nem jutnak üzemanyaghoz, szó szerint éhezni kezdenek, nem lesz energia a szervezetben.  Ezért nevezik “nem hivatalosan” 3-as típusú cukorbetegségnek, mivel hasonló hatású van az anyagcserét tekintve, mint az egyes vagy a kettes típusú cukorbaj. A tudósok egy olyan orális spray-vel kísérleteznek, amelynek segítségével inzulint juttatnak a szervezetbe. Az eredmények kecsegtetőek, a vizsgált páciensek állapotromlása megállt.

Ezt is olvasd el!
INZULINREZISZTENCIA - ÉLETMÓDVÁLTÁS KÓDOLVA 2022.02.08
Robbanásszerűen terjed az inzulinrezisztencia, mintha fertőző betegség lenne, pedig semmi köze nincs a baktériumokhoz vagy a vírusokhoz. Ez az állapot, mely idővel betegségekbe fordulhat át, nincs tekintettel nemre vagy korra – már a gyerekek 50%-a is érintett.

Mi okozza?

A demencia és az Alzheimer-kór legfőbb okai között szerepelnek a genetikai tényezők, a szociális és a fizikai inaktivitás, elszigeteltség, jelentős szerepe van az életmód-tényezőknek. Mit eszünk, mit iszunk, dohányzunk-e, hogyan viseljük a stresszt, folytathatnám…. Egy nemrégiben lezajlott kutatás keretében azt vizsgálták, milyen hatása van az elfogyasztott élelmiszereknek a demencia kialakulási esélyére. Ennek eredményeként megállapítható volt, hogy azok az emberek, akiknek a vérében az antioxidáns-vegyületek mennyisége magasabb értéket mutatott, kevésbé voltak kitéve az Alzheimer-kórnak.

Oxidatív stressz

Reaktív oxigén és nitrogén molekulák -szabadgyökök-  folyamatosan keletkeznek a szervezetünkben különféle anyagcsere-folyamatok eredményeképp, de a stressz, a dohányzás és az UV-sugárzás is hatással van a termelődésre. Ezek a káros molekulák (ők a rossz katonák) számos problémát okozhatnak (akár a DNS-ünknek is károsíthatják, öregedést gyorsíthatnak, szív-és érrendszeri, rákos megbetegedéseket generálhatnak), amennyiben az optimális esetben egyensúlyban lévő antioxidáns-rendszerünk valamiért nem működik jól. Ha bomlik az egyensúly, úgy szükség lehet az antioxidánsok (a jó katonák) pótlására.

Magas az antioxidáns-tartalma a diónak, a petrezselyemnek, az áfonyának

Antioxidánsok

Az antioxidánsok azok a “jó katonák”, akik fellépnek a szabadgyökök ellen, pótolják a külső elektronhéjukon azt az elektront, amely onnan hiányzik, így hatástalanítva őket. Sokfélék lehetnek, enzimek, vitaminok, ásványi anyagok, stb. Bizonyos élelmiszerek magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek, ezért érdemes őket gyakrabban fogyasztanunk. A szakértők szerint a lutein, a zeaxantin és a béta-kriptoxantin szintje a vérben összefüggésbe hozható a demencia kialakulásának kockázatával.

Miben van antioxidáns?

Flavonoidok, fenolsavak, karotinoidok. Általában növényi élelmiszerekben találhatók meg, mégpedig azokban a legmagasabb az antioxidáns-tartalom, amelyek erős, mély színűek. Sötétlila, bíborszínű, sötétzöld, narancssárga, piros. A növények az őket érő fizikai vagy kémiai stressz hatására választják ki ezeket a színanyagokat. Magas az antioxidáns-tartalma a diónak, a petrezselyemnek, az áfonyának.

Létezik egy úgynevezett Orac-lista

Az ORAC teszt megmutatja az élelmiszerek antioxidáns hatását
Az ORAC teszt megmutatja az élelmiszerek antioxidáns hatását

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity azaz Oxigéngyök Abszorbciós (elnyelő) Kapacitás) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálékkiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére. A táplálkozástudósok napi kb. 5.000 ORAC egységnyi élelmiszer fogyasztását javasolják. Mindazonáltal amikor valaki nagyobb mértékben van kitéve a szabadgyökök károsító hatásának (sportol, dohányzik, egészségtelenül táplálkozik stb.), a javasolt ORAC egység a dupláját vagy háromszorosát is elérheti!

Étrendi tanácsadásaim során előszeretettel ajánlom az antioxidáns-tartalmú élelmiszereket, hiszen amellett, hogy nagyon finomak, rendkívül egészségesek is.

Szerző: Rákóczi Gabi Msc

További cikkek

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális mozgásokat, a guggolást, a kitörést, az ugrást, a kardiót és a húzómozdulatokat egészíti ki olimpiai rúd emelésével, erőemeléssel és robbanékonyságot fejlesztő mozdulatokkal – nem véletlen, hogy az idősebb korosztály körében is egyre népszerűbb. Innen a senior crossfitter kifejezés is.
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok sokfélesége meglepő lehet. A középkorban az emberek különböző fizikai tevékenységeket űztek, legyen az hagyományos sport, lovagi gyakorlat vagy egyszerű szabadidős testmozgás.
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ultrafutás és az egészség összefüggéseiről a szakértők.

Ajánló

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...
Nagy levegőt! A légzés szerepe 2024.04.13
Bármennyire is úgy tűnik, hogy a helyes légzés csak a futók vagy a jógázók sajátja, valójában mindenkinek, aki él, helyesen kellene lélegeznie – különösen ...
Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.