Leszoknál a dohányzásról? Sportolj!

2022.05.22.
A rossz szokás leküzdésében a fizikai aktivitás is segíthet

A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős motivációra, kitartásra és vasakaratra van szükség. Ezek hiányában bármilyen módszer mellett döntünk is, az hosszú távon nem lesz működőképes. Sportolj!

Lássuk be, a dohányzásról leszokni piszkosul nehéz vállalkozás. Ha megtörtént az elhatározás, már csak a megfelelő módszert kell kiválasztani, amellyel véglegesen letehető a cigaretta. 

Sport: segédeszköz a dohányzásról való leszokáshoz

A rossz szokás leküzdésében a fizikai aktivitás is segíthet. Hogy hogyan? A sport, stresszoldó hatásának köszönhetően felszabadítja a szervezetben az endorfinok termelését, amelyek fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkeznek. Lényegében a sport, az endorfinoknak köszönhetően egy újabb függőséget okoz, amely szépen lassan felváltja a dohányfüggőséget. Így ezek a természetes fájdalomcsillapítók pótolhatják a nikotinhiányt.
Bár a dohányzás nyomainak eltűnése szervezetünkből körülbelül 15 év, de az egészségügyi előnyök fényében soha nem késő véglegesen abbahagyni ezt a káros szokást!

Mit sportolj?

Bármit! Már napi 15 perc testmozgás is megváltoztatja az agy aktivitását, csökkentve a cigaretta utáni epekedést. Különösen a nagy intenzitású gyakorlatokat magukba foglaló sportok hatékonyak a leszokásban.

A futás segít csökkenti azt a hiányérzetet, amelyet a cigaretta hiánya okoz
A futás segít csökkenti azt a hiányérzetet, amelyet a cigaretta hiánya okoz (Forrás: Pexels)

Ha az még nem lenne elég meggyőző, mutatunk néhány, kutatásokon alapuló érvet a rendszeres mozgás, fizikai aktivitás mellett:

  • segít a kalóriák elosztásában és fenntartani az ideális testsúlyt
  • csökkenti koleszterinszintet és az arteriális nyomást
  • ellazítja az izmokat
  • csökkenti azt a hiányérzetet, amelyet a cigaretta hiánya okoz
  • jó közérzetet ad
  • segít abban, hogy jobban érezzük magunkat és lelkileg épít
  • antidepresszáns és fájdalomcsillapító hatása van
  • segíti a jó alvást

A sportolás, más módszerekhez képest mélyebb motivációs dinamikát foglal magában. A fizikai aktivitás gyakorlása ugyanis azt jelenti, hogy kitűzünk magunknak egy célt és mindent megteszünk azért, hogy elérjük azt. Az eredmények eléréséhez pedig motiváltnak kell lenni.

Mi történik, ha abbahagyod a sportot?

Ha még az elején vagy a leszokásnak és nincs lehetőséged a testmozgásra, szükséged lesz valami más rutinszerű tevékenységre amivel a cigi utáni sóvárgás néhány percére lefoglalod magad. Rágcsálhatsz ropit, aszalt vagy friss gyümölcsöt, rágózhatsz, de egy pár perces meditatív légzésgyakorlat vagy egy gyors telefonos játék is megteszi. Az étellel azért légy óvatos, ha nem szeretnél egyik rossz szokásból a másikba esni.

 Egészségre fel!

További cikkek

Romlandó vagy sem? 2022.06.16
Milyen hosszú ideig fogyaszthatók biztonsággal az egyes élelmiszerek? Eláruljuk, hogyan tárolhatod őket helyesen!
Gyors fogyás 2022.06.08
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az oka? A hosszú távú kutatások azt bizonyítják, hogy azok az emberek, akik lassabb ütemben veszítenek a zsírszázalékukból, jóval hosszabb ideig képesek megtartani az új testtömeget és kevesebb egészségügyi kockázattal kell számolniuk. 
Reflux - minden amit tudni érdemes 2022.06.03
Savas refluxról beszélünk, amikor a savas gyomortartalom a nyelőcső felé visszaáramlik. Amennyiben ez a jelenség túl gyakorivá válik, Gasztrointesztinális Reflux Betegségről beszélünk. (GERD)

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.