INZULINREZISZTENCIA – ÉLETMÓDVÁLTÁS KÓDOLVA

2022.02.08.
zöldség

Robbanásszerűen terjed az inzulinrezisztencia, mintha fertőző betegség lenne, pedig semmi köze nincs a baktériumokhoz vagy a vírusokhoz. Ez az állapot, mely idővel betegségekbe fordulhat át, nincs tekintettel nemre vagy korra – már a gyerekek 50%-a is érintett.

Népegészségügyi probléma előtt állunk, és lassan nem lesz olyan család, amely megengedhetné magának, hogy ne tudjon a 160 gramm szénhidrátalapú étrendről, a gyors és lassú felszívódású szénhidrátok közötti különbségről, étkezésenkénti fogyaszthatóságukról és azon belüli arányukról.

A háttér

Az inzulinrezisztencia robbanásszerű terjedésének hátterében ma már nem csak a cukrok, finomított szénhidrátok mértéktelen fogyasztása és a testmozgás hiánya áll! Az utóbbi évek orvosi kutatásai új külső civilizációs ártalmakra derítettek fényt. A stressz, az alvászavar, a bélflóra és a mitokondriumok egészségének tönkremenetele, az immunrendszer étrendi és kémiai túlterhelődése mind-mind alapvető szerepet játszanak az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, a szívinfarktus, a stroke, a magas vérnyomás és a daganatos betegségek kialakulási kockázatának növekedésében. 

Tehetünk ellene!

A kezelés komplex életmódváltást jelent, ami az étrenddel és a testmozgással kezdődik! Az újonnan megismert okozati tényezőket is vissza kell szorítani, amivel alapszinten lehet beavatkozni a folyamatba, ezáltal mindenki számára lehetővé válik a hosszú távú egészségtervezés. 

Az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség étrendje az a banánhéj, amelyre minden érintett rálép – és igen, a legtöbben elcsúsznak rajta. Milyen problémák adódhatnak az étrenddel?

A 160 gramm mintaétrend-kaptafa annyira illik az összes inzulinrezisztenciás és cukorbeteg emberre, mint egy méretre készített cipő a lábukra. A túlsúlyosaknak általában a 160 grammnál kevesebb, a vékonyaknak pedig általában ennél több a napi össz-szénhidrátigénye. Egyéni érzékenységben egyre több embernél tapasztalható, hogy a lassú felszívódású gabonák és álgabonák gyors, míg a gyors felszívódású gyümölcsök ultragyors felszívódású szénhidrátként viselkednek. Ugyanígy mind gyakrabban találkozni ételintoleranciával és autoimmun-betegségekkel, ami a gyulladáskeltő élelmiszerek kihagyásával az étrend további személyre szabott szűkítését indokolhatja. Sokan az éjjeli-hajnali vércukorleesést észre sem veszik, csak nem tudják, miért alszanak rosszul, izzadnak le, vannak rossz álmaik, és ébrednek fáradtan. 

Megnyugtató hír, hogy személyre szabott étrenddel, sporttal és a külső megbetegítő okok visszaszorításával-kiiktatásával Ön is kilábalhat az IR-ből, a rossz közérzet betegségéből. 

SM-tipp >>> drbenkoeva.hu

Becsült adatok szerint a teljes magyar lakosság 60%-a inzulinrezisztenciás. 

Szerző: Dr. Benkő Éva

Ezt is olvasd el!
FITT GASZTRO TIPPEK GURISATTI GRÉTÁTÓL A NYÁRI FELKÉSZÜLÉS JEGYÉBEN 2020.07.12
Gurisatti Gréta, Európa-bajnoki bronzérmes, magyar válogatott vízilabdázó életében nemcsak sportolóként játszik fontos szerepet az egészséges táplálkozás. Már gyerekkorától kezdve mindennapjainak szerves része. A sportoló, a nyári felkészülés jegyében, kedvenc fitt receptjeit osztotta meg követőivel a közösségi média oldalain, hogy néhány könnyen elkészíthető fogással segítsen nekik még inkább odafigyelni a tudatos, fitt étkezésre.

További cikkek

Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős motivációra, kitartásra és vasakaratra van szükség. Ezek hiányában bármilyen módszer mellett döntünk is, az hosszú távon nem lesz működőképes. Sportolj!
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az is belefér, ha az elején inkább sétálsz felfelé, mint futsz.
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják végre leggyakrabban, de talajon is szerepel néhány tornász gyakorlatsorában, például Brandon Wynn-éban.

Ajánló

Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.