betöltés folyamatban...

INZULINREZISZTENCIA – ÉLETMÓDVÁLTÁS KÓDOLVA

2022.02.08.
zöldség

Robbanásszerűen terjed az inzulinrezisztencia, mintha fertőző betegség lenne, pedig semmi köze nincs a baktériumokhoz vagy a vírusokhoz. Ez az állapot, mely idővel betegségekbe fordulhat át, nincs tekintettel nemre vagy korra – már a gyerekek 50%-a is érintett.

Népegészségügyi probléma előtt állunk, és lassan nem lesz olyan család, amely megengedhetné magának, hogy ne tudjon a 160 gramm szénhidrátalapú étrendről, a gyors és lassú felszívódású szénhidrátok közötti különbségről, étkezésenkénti fogyaszthatóságukról és azon belüli arányukról.

A háttér

Az inzulinrezisztencia robbanásszerű terjedésének hátterében ma már nem csak a cukrok, finomított szénhidrátok mértéktelen fogyasztása és a testmozgás hiánya áll! Az utóbbi évek orvosi kutatásai új külső civilizációs ártalmakra derítettek fényt. A stressz, az alvászavar, a bélflóra és a mitokondriumok egészségének tönkremenetele, az immunrendszer étrendi és kémiai túlterhelődése mind-mind alapvető szerepet játszanak az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, a szívinfarktus, a stroke, a magas vérnyomás és a daganatos betegségek kialakulási kockázatának növekedésében. 

Tehetünk ellene!

A kezelés komplex életmódváltást jelent, ami az étrenddel és a testmozgással kezdődik! Az újonnan megismert okozati tényezőket is vissza kell szorítani, amivel alapszinten lehet beavatkozni a folyamatba, ezáltal mindenki számára lehetővé válik a hosszú távú egészségtervezés. 

Az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség étrendje az a banánhéj, amelyre minden érintett rálép – és igen, a legtöbben elcsúsznak rajta. Milyen problémák adódhatnak az étrenddel?

A 160 gramm mintaétrend-kaptafa annyira illik az összes inzulinrezisztenciás és cukorbeteg emberre, mint egy méretre készített cipő a lábukra. A túlsúlyosaknak általában a 160 grammnál kevesebb, a vékonyaknak pedig általában ennél több a napi össz-szénhidrátigénye. Egyéni érzékenységben egyre több embernél tapasztalható, hogy a lassú felszívódású gabonák és álgabonák gyors, míg a gyors felszívódású gyümölcsök ultragyors felszívódású szénhidrátként viselkednek. Ugyanígy mind gyakrabban találkozni ételintoleranciával és autoimmun-betegségekkel, ami a gyulladáskeltő élelmiszerek kihagyásával az étrend további személyre szabott szűkítését indokolhatja. Sokan az éjjeli-hajnali vércukorleesést észre sem veszik, csak nem tudják, miért alszanak rosszul, izzadnak le, vannak rossz álmaik, és ébrednek fáradtan. 

Megnyugtató hír, hogy személyre szabott étrenddel, sporttal és a külső megbetegítő okok visszaszorításával-kiiktatásával Ön is kilábalhat az IR-ből, a rossz közérzet betegségéből. 

SM-tipp >>> drbenkoeva.hu

Becsült adatok szerint a teljes magyar lakosság 60%-a inzulinrezisztenciás. 

Szerző: Dr. Benkő Éva

Ezt is olvasd el!
FITT GASZTRO TIPPEK GURISATTI GRÉTÁTÓL A NYÁRI FELKÉSZÜLÉS JEGYÉBEN 2020.07.12
Gurisatti Gréta, Európa-bajnoki bronzérmes, magyar válogatott vízilabdázó életében nemcsak sportolóként játszik fontos szerepet az egészséges táplálkozás. Már gyerekkorától kezdve mindennapjainak szerves része. A sportoló, a nyári felkészülés jegyében, kedvenc fitt receptjeit osztotta meg követőivel a közösségi média oldalain, hogy néhány könnyen elkészíthető fogással segítsen nekik még inkább odafigyelni a tudatos, fitt étkezésre.

További cikkek

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják tele hulladékkal a természetet.
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, hogy azok végeznek jobb eredménnyel a világversenyeken nálam, akik bizony 10-15 centiméterrel alacsonyabbak és 10-15 kg-al könnyebbek, mint én. Ennek kiküszöbölésére már jó pár éve virágzik a súlycsoportos versenyeztetés a világversenyeken, mert szembetűnővé vált a fenti jelenség a szervezők számára is, de a kérdés ettől még nyitott, az menniy az ideális izomtömeg…?
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új szakaszához érkezett a háromszoros olimpiai bajnok úszónő. A nyár végén vagy az ősz elején ad életet gyermekének.

Ajánló

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják ...
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.