betöltés folyamatban...

Jól megnézed, mit veszel a boltban?

2022.05.02.

Te megnézed mit veszel a boltban? Ha az élelmiszerboltban van egészséges részleg, akkor az üzlet többi részében mégis mit árulnak?

Amikor vásárolni megyek, úgy tekintek az élelmiszer üzletre, mint arra a helyre, ahol az egészségem megőrzéséhez szükséges dolgokat van lehetőségem beszerezni.

Mégis ki szeretne beteg lenni? Senki.

Alapvetően az egészségünk megőrzése érdekében – amibe beletartozik a szervezetünk normàlis működése is – veszünk magunkhoz különböző energiát szolgáltató termékeket, magyarul táplálkozunk rendszeresen, néha rendszertelenül. Szükség van rá, hiszen anélkül, mint az autó üzemanyag nélkül, nem működnénk megfelelően.

Szomorú statisztika, de a magyarok élelmiszer vásárlási szempontjai között még mindig csupàn az ötödik-hatodik (tehát sokadik) helyen szerepel az egészség…

Igen az egészségnek ára van. Ám ha nem itt a boltban, akkor a gyógyszertárban és a szakorvosnál fizetjük meg ezt az árat. De valahol elkerülhetetlenül.

Csodaszép színű zöldségek és gyümölcsök kínàlják nekünk a legjobb rost-, antioxidàns-, vitamin- és ásvànyianyag-forrásokat.

Talán nincs is olyan ember, legyen az gyerek vagy felnőtt, aki ne szeretné a friss gyümölcsöket és a zöldségeket. Egy finom érett őszibarack vagy egy ízletesen elkészített párolt brokkoli – igen, tudom ez utóbbi kevesebb ember kedvence – vagy egy édes, roppanós kápiapaprika nagyon jól tud esni bármilyen étel mellé vagy akár magában is!
A zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokások javuló tendenciát mutatnak (ennek ellenére, még mindig nagyon keveset vásárolunk belőlük), pedig a legtöbb nem-fertőző betegség kialakulási kockázatát minimálisra csökkenthetjük velük!

Az üzletekben érdemes a külső sorokat látogatni, általában itt találhatók a friss zöldségek és gyümölcsök, húsok, szárnyasok, a tojás és a halak. A középső és a belső sorokban lelhetők fel inkább a feldolgozott élelmiszerek. Amennyiben törekszünk az egészségünk megőrzésére, ezektől inkább maradjunk távol!

A feldolgozott termékek közé tartozik minden olyan élelmiszer, amely valamiféle módosító eljáráson ment keresztül: pasztőrözött, sózott, színezett, cukrozott, zsìrozott, stb. Közöttük vannak kevésbé ártalmasak és olyanok is, amelyek nem kedveznek a bélflóránknak.

3 jellemző tulajdonságuk miatt érdemes az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását kerülni a mindennapokban:

  • érzékszervi értékcsökkenés : a módosított íznek és aromának köszönhetően jóval többet vagyunk képesek megenni belőlük
  • új vegyületek (például toxinok) jelenhetnek meg bennük a feldolgozó eljárásnak vagy a tàrolásnak köszönhetően
  • jóval alacsonyabb tápértékkel rendelkeznek mint az alapélelmiszerek

Az egyetlen dolog, amiért megéri az üzletek középső sorai felé merészkednünk, azok a különböző magvak és az olajok.

Az okostányér a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által készített táplálkozási ajánlás. Így kellene egy étkezésnek kinéznie alapesetben:

Törekedjünk a gyógyszerek és az orvosok távoltartására, fogyasszunk több friss, kezeletlen és feldolgozatlan élelmiszert, gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyest!

Jó egészséget,
Rákóczi Gabi Msc

 

További cikkek

Mi az a tojásdiéta? Biztonságos? 2024.02.14
A wellness világában évről-évre felüti a fejét egy új divatos diéta. A régimódi grapefruit-diétától kezdve az egyre népszerűbb KETO diétáig az emberek évtizedek óta keresik a módját annak, hogyan lehet étkezési szokásokat úgy alakítani, hogy az támogassa általános jóllétüket, illetve fogyásukat. A tojásdiéta egy alacsony szénhidráttartalmú, magas fehérjetartalmú étrend, amelynek célja a fogyás elősegítése és az egészség javítása. A diéta általában rövid távú, és többféle változata létezik, de az alapelvek általában hasonlóak.
D-vitamin pótlás a téli időszakban 2024.01.25
A D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik egészségünk megőrzésében, és különösen a sötét téli hónapokban válik kiemelten fontossá. A téli időszak eljövetelével ugyanis nemcsak a napsütéses órák száma, hanem szervezetünk D-vitamin-szintje is csökken. 
Fitnesz trendek 2024-ben 2024.01.10
Ahogy belépünk az év 2024-be, a fitnesz világa ismételten új irányok felé halad, reagálva a legfrissebb egészségügyi és wellness trendekre. A folyamatosan fejlődő technológia, az egészségtudatos életstílus iránti növekvő érdeklődés és a személyre szabott edzésprogramok terjedése jelentős mértékben átalakítják a fitnesz iparágát. Lássuk, milyen új fitnesz trendek és edzésmódszerek kerülnek előtérbe az idei évben.

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.