Jól megnézed, mit veszel a boltban?

2022.05.02.

Te megnézed mit veszel a boltban? Ha az élelmiszerboltban van egészséges részleg, akkor az üzlet többi részében mégis mit árulnak?

Amikor vásárolni megyek, úgy tekintek az élelmiszer üzletre, mint arra a helyre, ahol az egészségem megőrzéséhez szükséges dolgokat van lehetőségem beszerezni.

Mégis ki szeretne beteg lenni? Senki.

Alapvetően az egészségünk megőrzése érdekében – amibe beletartozik a szervezetünk normàlis működése is – veszünk magunkhoz különböző energiát szolgáltató termékeket, magyarul táplálkozunk rendszeresen, néha rendszertelenül. Szükség van rá, hiszen anélkül, mint az autó üzemanyag nélkül, nem működnénk megfelelően.

Szomorú statisztika, de a magyarok élelmiszer vásárlási szempontjai között még mindig csupàn az ötödik-hatodik (tehát sokadik) helyen szerepel az egészség…

Igen az egészségnek ára van. Ám ha nem itt a boltban, akkor a gyógyszertárban és a szakorvosnál fizetjük meg ezt az árat. De valahol elkerülhetetlenül.

Csodaszép színű zöldségek és gyümölcsök kínàlják nekünk a legjobb rost-, antioxidàns-, vitamin- és ásvànyianyag-forrásokat.

Talán nincs is olyan ember, legyen az gyerek vagy felnőtt, aki ne szeretné a friss gyümölcsöket és a zöldségeket. Egy finom érett őszibarack vagy egy ízletesen elkészített párolt brokkoli – igen, tudom ez utóbbi kevesebb ember kedvence – vagy egy édes, roppanós kápiapaprika nagyon jól tud esni bármilyen étel mellé vagy akár magában is!
A zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokások javuló tendenciát mutatnak (ennek ellenére, még mindig nagyon keveset vásárolunk belőlük), pedig a legtöbb nem-fertőző betegség kialakulási kockázatát minimálisra csökkenthetjük velük!

Az üzletekben érdemes a külső sorokat látogatni, általában itt találhatók a friss zöldségek és gyümölcsök, húsok, szárnyasok, a tojás és a halak. A középső és a belső sorokban lelhetők fel inkább a feldolgozott élelmiszerek. Amennyiben törekszünk az egészségünk megőrzésére, ezektől inkább maradjunk távol!

A feldolgozott termékek közé tartozik minden olyan élelmiszer, amely valamiféle módosító eljáráson ment keresztül: pasztőrözött, sózott, színezett, cukrozott, zsìrozott, stb. Közöttük vannak kevésbé ártalmasak és olyanok is, amelyek nem kedveznek a bélflóránknak.

3 jellemző tulajdonságuk miatt érdemes az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását kerülni a mindennapokban:

  • érzékszervi értékcsökkenés : a módosított íznek és aromának köszönhetően jóval többet vagyunk képesek megenni belőlük
  • új vegyületek (például toxinok) jelenhetnek meg bennük a feldolgozó eljárásnak vagy a tàrolásnak köszönhetően
  • jóval alacsonyabb tápértékkel rendelkeznek mint az alapélelmiszerek

Az egyetlen dolog, amiért megéri az üzletek középső sorai felé merészkednünk, azok a különböző magvak és az olajok.

Az okostányér a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által készített táplálkozási ajánlás. Így kellene egy étkezésnek kinéznie alapesetben:

Törekedjünk a gyógyszerek és az orvosok távoltartására, fogyasszunk több friss, kezeletlen és feldolgozatlan élelmiszert, gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyest!

Jó egészséget,
Rákóczi Gabi Msc

 

További cikkek

Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős motivációra, kitartásra és vasakaratra van szükség. Ezek hiányában bármilyen módszer mellett döntünk is, az hosszú távon nem lesz működőképes. Sportolj!
Az ülő életmód veszélyesebb, mint a dohányzás 2022.05.10
Sitting is the new smoking, avagy az ülő életmód veszélyesebb, mint a dohányzás!?
Így lettem húsevőből vegetáriánus 2022.05.08
Egészségügyi, hitbéli vagy bármilyen más okból egyre többen térnek át vagy próbálják ki a vegetáriánus vagy vegán étrendet. Van, aki szakít minden állati eredetű élelmiszerrel, van, aki a halakat és a tenger további gyümölcseit továbbra is fogyasztja, és olyan is, aki csak a húst iktatja ki a mindennapjaiból, tojást és tejterméket továbbra is eszik. Sokan az egészséges életmód, a sikeres testformálás elengedhetetlen energia- és fehérjeforrásának tartják a húst, ám sok élsportoló bizonyította szerte a világon, hogy lehet hús nélkül is aktívan élni.

Ajánló

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. ...
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.