betöltés folyamatban...

Jól megnézed, mit veszel a boltban?

2022.05.02.

Te megnézed mit veszel a boltban? Ha az élelmiszerboltban van egészséges részleg, akkor az üzlet többi részében mégis mit árulnak?

Amikor vásárolni megyek, úgy tekintek az élelmiszer üzletre, mint arra a helyre, ahol az egészségem megőrzéséhez szükséges dolgokat van lehetőségem beszerezni.

Mégis ki szeretne beteg lenni? Senki.

Alapvetően az egészségünk megőrzése érdekében – amibe beletartozik a szervezetünk normàlis működése is – veszünk magunkhoz különböző energiát szolgáltató termékeket, magyarul táplálkozunk rendszeresen, néha rendszertelenül. Szükség van rá, hiszen anélkül, mint az autó üzemanyag nélkül, nem működnénk megfelelően.

Szomorú statisztika, de a magyarok élelmiszer vásárlási szempontjai között még mindig csupàn az ötödik-hatodik (tehát sokadik) helyen szerepel az egészség…

Igen az egészségnek ára van. Ám ha nem itt a boltban, akkor a gyógyszertárban és a szakorvosnál fizetjük meg ezt az árat. De valahol elkerülhetetlenül.

Csodaszép színű zöldségek és gyümölcsök kínàlják nekünk a legjobb rost-, antioxidàns-, vitamin- és ásvànyianyag-forrásokat.

Talán nincs is olyan ember, legyen az gyerek vagy felnőtt, aki ne szeretné a friss gyümölcsöket és a zöldségeket. Egy finom érett őszibarack vagy egy ízletesen elkészített párolt brokkoli – igen, tudom ez utóbbi kevesebb ember kedvence – vagy egy édes, roppanós kápiapaprika nagyon jól tud esni bármilyen étel mellé vagy akár magában is!
A zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokások javuló tendenciát mutatnak (ennek ellenére, még mindig nagyon keveset vásárolunk belőlük), pedig a legtöbb nem-fertőző betegség kialakulási kockázatát minimálisra csökkenthetjük velük!

Az üzletekben érdemes a külső sorokat látogatni, általában itt találhatók a friss zöldségek és gyümölcsök, húsok, szárnyasok, a tojás és a halak. A középső és a belső sorokban lelhetők fel inkább a feldolgozott élelmiszerek. Amennyiben törekszünk az egészségünk megőrzésére, ezektől inkább maradjunk távol!

A feldolgozott termékek közé tartozik minden olyan élelmiszer, amely valamiféle módosító eljáráson ment keresztül: pasztőrözött, sózott, színezett, cukrozott, zsìrozott, stb. Közöttük vannak kevésbé ártalmasak és olyanok is, amelyek nem kedveznek a bélflóránknak.

3 jellemző tulajdonságuk miatt érdemes az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását kerülni a mindennapokban:

  • érzékszervi értékcsökkenés : a módosított íznek és aromának köszönhetően jóval többet vagyunk képesek megenni belőlük
  • új vegyületek (például toxinok) jelenhetnek meg bennük a feldolgozó eljárásnak vagy a tàrolásnak köszönhetően
  • jóval alacsonyabb tápértékkel rendelkeznek mint az alapélelmiszerek

Az egyetlen dolog, amiért megéri az üzletek középső sorai felé merészkednünk, azok a különböző magvak és az olajok.

Az okostányér a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által készített táplálkozási ajánlás. Így kellene egy étkezésnek kinéznie alapesetben:

Törekedjünk a gyógyszerek és az orvosok távoltartására, fogyasszunk több friss, kezeletlen és feldolgozatlan élelmiszert, gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyest!

Jó egészséget,
Rákóczi Gabi Msc

 

További cikkek

Mit jelent a kalóriadeficit? 2023.03.14
Ha valaha is megpróbáltál fogyni, biztosan hallottad, hogy a sikeres fogyáshoz kalóriadeficitre azaz kalória hiányra van szükség. De mit is jelent kalóriadeficit?
Szabad-e éhgyomorra sportolni? 2023.03.07
A híres mondás szerint „a hadsereg nem vonulhat üres gyomorral”. Ugyanez vonatkozik azokra az emberekre is, akik rendszeresen mozognak vagy sportolnak?
Amit a FODMAP diétáról tudni érdemes  2023.02.25
Amikor az emberek azt mondják, hogy „FODMAP diéta”, akkor általában olyan étrendre gondolnak, amely alacsony FODMAP-ot tartalmaz – bizonyos cukrokat, amelyek bélpanaszokat okozhatnak. Ezt a diétát arra tervezték, hogy segítsen az irritábilis bél szindrómában (IBS) és/vagy vékonybél-baktérium-túlszaporodásban (SIBO) szenvedőknek kitalálni, mely élelmiszerek okoznak problémát, és melyek azok, amelyek csökkentik a tüneteket.

Ajánló

Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...
Triál- játszótér a világ 2023.03.15
Az elmúlt évtizedekben új technológiák jelentek meg a kerékpáriparban, a szakágak bringái minden eddiginél jobban specializálódtak, hiszen a legtöbb versenyszám ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.