betöltés folyamatban...

Jól megnézed, mit veszel a boltban?

2022.05.02.

Te megnézed mit veszel a boltban? Ha az élelmiszerboltban van egészséges részleg, akkor az üzlet többi részében mégis mit árulnak?

Amikor vásárolni megyek, úgy tekintek az élelmiszer üzletre, mint arra a helyre, ahol az egészségem megőrzéséhez szükséges dolgokat van lehetőségem beszerezni.

Mégis ki szeretne beteg lenni? Senki.

Alapvetően az egészségünk megőrzése érdekében – amibe beletartozik a szervezetünk normàlis működése is – veszünk magunkhoz különböző energiát szolgáltató termékeket, magyarul táplálkozunk rendszeresen, néha rendszertelenül. Szükség van rá, hiszen anélkül, mint az autó üzemanyag nélkül, nem működnénk megfelelően.

Szomorú statisztika, de a magyarok élelmiszer vásárlási szempontjai között még mindig csupàn az ötödik-hatodik (tehát sokadik) helyen szerepel az egészség…

Igen az egészségnek ára van. Ám ha nem itt a boltban, akkor a gyógyszertárban és a szakorvosnál fizetjük meg ezt az árat. De valahol elkerülhetetlenül.

Csodaszép színű zöldségek és gyümölcsök kínàlják nekünk a legjobb rost-, antioxidàns-, vitamin- és ásvànyianyag-forrásokat.

Talán nincs is olyan ember, legyen az gyerek vagy felnőtt, aki ne szeretné a friss gyümölcsöket és a zöldségeket. Egy finom érett őszibarack vagy egy ízletesen elkészített párolt brokkoli – igen, tudom ez utóbbi kevesebb ember kedvence – vagy egy édes, roppanós kápiapaprika nagyon jól tud esni bármilyen étel mellé vagy akár magában is!
A zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokások javuló tendenciát mutatnak (ennek ellenére, még mindig nagyon keveset vásárolunk belőlük), pedig a legtöbb nem-fertőző betegség kialakulási kockázatát minimálisra csökkenthetjük velük!

Az üzletekben érdemes a külső sorokat látogatni, általában itt találhatók a friss zöldségek és gyümölcsök, húsok, szárnyasok, a tojás és a halak. A középső és a belső sorokban lelhetők fel inkább a feldolgozott élelmiszerek. Amennyiben törekszünk az egészségünk megőrzésére, ezektől inkább maradjunk távol!

A feldolgozott termékek közé tartozik minden olyan élelmiszer, amely valamiféle módosító eljáráson ment keresztül: pasztőrözött, sózott, színezett, cukrozott, zsìrozott, stb. Közöttük vannak kevésbé ártalmasak és olyanok is, amelyek nem kedveznek a bélflóránknak.

3 jellemző tulajdonságuk miatt érdemes az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását kerülni a mindennapokban:

  • érzékszervi értékcsökkenés : a módosított íznek és aromának köszönhetően jóval többet vagyunk képesek megenni belőlük
  • új vegyületek (például toxinok) jelenhetnek meg bennük a feldolgozó eljárásnak vagy a tàrolásnak köszönhetően
  • jóval alacsonyabb tápértékkel rendelkeznek mint az alapélelmiszerek

Az egyetlen dolog, amiért megéri az üzletek középső sorai felé merészkednünk, azok a különböző magvak és az olajok.

Az okostányér a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által készített táplálkozási ajánlás. Így kellene egy étkezésnek kinéznie alapesetben:

Törekedjünk a gyógyszerek és az orvosok távoltartására, fogyasszunk több friss, kezeletlen és feldolgozatlan élelmiszert, gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyest!

Jó egészséget,
Rákóczi Gabi Msc

 

További cikkek

Nem vagyok cöliákiás, mégis kerülöm a glutént 2022.09.20
Nem vagyok cöliákiás, mégis kerülöm a glutént…elmesélem miért! A glutén fogyasztása azok számára is lehet előnytelen, akiknek nincs igazolt orvosi problémájuk (pl. cöliákia) vele kapcsolatban.
Koleszterin a csirkehúsban?  2022.09.13
A szárnyát vagy a combját? A koleszterin a szervezet működéséhez elengedhetetlen, ám ugyanakkor bizonyos esetekben egészségügyi problémákat is okozhat. A csirkehús fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend részeként segíthet a koleszterinszint szabályozásában, ám ez nagymértékben függ attól, milyen részeit fogyasztjuk a szárnyasnak és hogyan készítjük el azt.
Őszi vitamin tuning 2022.09.07
Lassan beköszönt az ősz, egyre jobban érezhető lesz a sötét és hidegebb hőmérséklet. Megnő a megfázás, a köhögés, a légúti gyulladás esélye, de az ősz a szüret ideje is, ezért ideális időszak számos egészséges étel fogyasztására, amelyek ezekben a hónapokban teremnek. Kezdd el időben megerősíteni az immunrendszered! Mutatjuk mivel!

Ajánló

A „gyengébbik nem” és a női sport 2022.09.27
A nemi identitás szabad megválasztásának lehetősége a sportban konfliktusokat tud okozni. Számos transznemű sportoló által kirobbantott botrány kényszerítette a ...
Hidroterápia, a víz gyógyító ereje 2022.09.26
Vajon miért van az, hogy az emberek annyira szeretnek víz közelében lenni? Ha nyaralást, vagy kikapcsolódást kell választani – legyen az aktív vagy pihentető – a ...
Magyar edzők külföldön – Sean Paul és a magyar vízilabda 2022.09.22
A magyar sportélet nagy hagyományokkal rendelkezik. Ezt az is bizonyítja, hogy lakosságarányosan Magyarország szerezte a legtöbb aranyérmet a nyári olimpiai játékokon. ...
Nem vagyok cöliákiás, mégis kerülöm a glutént 2022.09.20
Nem vagyok cöliákiás, mégis kerülöm a glutént…elmesélem miért! A glutén fogyasztása azok számára is lehet előnytelen, akiknek nincs igazolt orvosi problémájuk ...
Önismereti zarándokút: El Camino 2022.09.19
Az emberek sokféleképp tekinthetnek az El Caminora, a Szent Jakab-útra, ami az egyik leghíresebb zarándokút Európában. Sokaknak a vallásról, kalandról, a ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.