Te megnézed mit veszel a boltban? Ha az élelmiszerboltban van egészséges részleg, akkor az üzlet többi részében mégis mit árulnak?
Amikor vásárolni megyek, úgy tekintek az élelmiszer üzletre, mint arra a helyre, ahol az egészségem megőrzéséhez szükséges dolgokat van lehetőségem beszerezni.
Mégis ki szeretne beteg lenni? Senki.
Alapvetően az egészségünk megőrzése érdekében – amibe beletartozik a szervezetünk normàlis működése is – veszünk magunkhoz különböző energiát szolgáltató termékeket, magyarul táplálkozunk rendszeresen, néha rendszertelenül. Szükség van rá, hiszen anélkül, mint az autó üzemanyag nélkül, nem működnénk megfelelően.
Szomorú statisztika, de a magyarok élelmiszer vásárlási szempontjai között még mindig csupàn az ötödik-hatodik (tehát sokadik) helyen szerepel az egészség…
Igen az egészségnek ára van. Ám ha nem itt a boltban, akkor a gyógyszertárban és a szakorvosnál fizetjük meg ezt az árat. De valahol elkerülhetetlenül.
Csodaszép színű zöldségek és gyümölcsök kínàlják nekünk a legjobb rost-, antioxidàns-, vitamin- és ásvànyianyag-forrásokat.
Talán nincs is olyan ember, legyen az gyerek vagy felnőtt, aki ne szeretné a friss gyümölcsöket és a zöldségeket. Egy finom érett őszibarack vagy egy ízletesen elkészített párolt brokkoli – igen, tudom ez utóbbi kevesebb ember kedvence – vagy egy édes, roppanós kápiapaprika nagyon jól tud esni bármilyen étel mellé vagy akár magában is!
A zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokások javuló tendenciát mutatnak (ennek ellenére, még mindig nagyon keveset vásárolunk belőlük), pedig a legtöbb nem-fertőző betegség kialakulási kockázatát minimálisra csökkenthetjük velük!
Az üzletekben érdemes a külső sorokat látogatni, általában itt találhatók a friss zöldségek és gyümölcsök, húsok, szárnyasok, a tojás és a halak. A középső és a belső sorokban lelhetők fel inkább a feldolgozott élelmiszerek. Amennyiben törekszünk az egészségünk megőrzésére, ezektől inkább maradjunk távol!
A feldolgozott termékek közé tartozik minden olyan élelmiszer, amely valamiféle módosító eljáráson ment keresztül: pasztőrözött, sózott, színezett, cukrozott, zsìrozott, stb. Közöttük vannak kevésbé ártalmasak és olyanok is, amelyek nem kedveznek a bélflóránknak.
3 jellemző tulajdonságuk miatt érdemes az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását kerülni a mindennapokban:
- érzékszervi értékcsökkenés : a módosított íznek és aromának köszönhetően jóval többet vagyunk képesek megenni belőlük
- új vegyületek (például toxinok) jelenhetnek meg bennük a feldolgozó eljárásnak vagy a tàrolásnak köszönhetően
- jóval alacsonyabb tápértékkel rendelkeznek mint az alapélelmiszerek
Az egyetlen dolog, amiért megéri az üzletek középső sorai felé merészkednünk, azok a különböző magvak és az olajok.
Az okostányér a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által készített táplálkozási ajánlás. Így kellene egy étkezésnek kinéznie alapesetben:
Törekedjünk a gyógyszerek és az orvosok távoltartására, fogyasszunk több friss, kezeletlen és feldolgozatlan élelmiszert, gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyest!
Jó egészséget,
Rákóczi Gabi Msc