betöltés folyamatban...

Arborétumok – télen is érdemes ellátogatni

2024.03.01.
Arborétumok

A természet még csak éledezik, de ez nem jelenti azt, hogy ilyenkor ne lenne érdemes felkerekedni egy sétára. Arborétumok, ahová még akkor is érdemes elmenni, ha még épp csak véget ért a tél. 

Nemzeti Botanikus Kert – Vácrátót

A kert alapítója Vigyázó Sándor, aki 1871-ben vásárolta meg a vácrátóti birtokot felesége, Podmaniczky Zsuzsanna számára. Néhány évtized alatt a Vigyázó-birtok gyönyörű, romantikus tájképi kertté változott. Ma is láthatunk itt még olyan növényeket, amelyek az akkori telepítésből származnak, például a numídiai jegenyefenyőket vagy az udvarház és a tavak környékén álló hatalmas platánokat.

A SződRákos-patak vizének felhasználásával a korábban már itt lévő Nagy-tó mellett több tóból álló tórendszert és mesterséges vízeséseket is kialakítottak. Ahogy akkoriban a kor kertépítési divatja diktálta, a park romantikus hangulatának fokozása érdekében gótikus műrom, tornyos vízimalom és egy sziklaalagút is készült. Ezekhez persze sok-sok kő is kellett, amelyet a közelben magasodó Naszályról szekérrel hordtak le. 

Arborétumok Nemzeti Botanikus Kert – Vácrátót
Arborétumok: Nemzeti Botanikus Kert – Vácrátót – A “zenélő malom”

A történeti kerten túl van még itt két sziklakert, növényrendszertani gyűjtemény, több üvegház és beltéri kiállítás is. A botanikus kert olyan hatalmas, hogy egyetlen látogatás alkalmával nem lehet mindent megnézni, ezért is kell többször visszajönni. A park megismerését segítik az ajánlott tematikus séták. Ezek az útvonalak önállóan is bejárhatók, a bejáratnál az adott sétához tartozó vezetőfüzetet is beszerezhetjük.

További információk: https://botanikuskert.hu/

Szarvasi Arborétum

A szarvasi Pepi-kert az ország legnagyobb arborétuma. A 82 hektáros gyűjteményben Alaszkától Mexikóig, a Himalájától Afrikáig közel 1600 fa- és cserjefaj, -fajta és -változat látható, ebből 1200 a lomblevelűek száma, és kb. 250 lágyszárú növényfaj is él itt.

A kert alapítója Bolza Pál gróf volt, aki az első fákat a közeli Anna-ligetből telepítette át, ahol még nagyszülei, Bolza József és Batthyány Anna alakítottak ki parkot. Valóságos csoda, hogy a hatalmas földlabdákkal, szekéren áttolt fák közül jó néhány túlélte az áttelepítést. Köztük van az arborétum legismertebb és legmagasabb lakója, a hegyi mamutfenyő, amely ráadásul egyike a legidősebb európai példányoknak, több mint 140 éves. 

Arborétumok Szarvasi Arborétum
Arborétumok – Szarvasi Arborétum

A hatalmas park bejárását az arborétum oldaláról letölthető, rövidebb-hosszabb körtúrák segítik. A gyerekes családokat várja a Csodaösvény kalandpálya, amely játék és mese egyben, és az útvonal bejárása során a csapatokat számos próbatétel várja. Persze a gyerekek számára kihagyhatatlan élmény a Mini Magyarország is. Az interaktív makettparkban ma már több mint száz híres épület miniatűr mását lehet megcsodálni. A makettek között nemcsak az ország, de a Kárpát-medence ismert épületei is ott vannak. 

További információk: https://pepikert.hu/

Folly Arborétum – Badacsonyörs

Az országban egyedülálló módon az arborétum már generációk óta a Folly család tulajdonában van. A kert első fáit Folly Gyula pécsi orvos ültette az 1900-as évek elején, most pedig dédunokája, Folly Réka igazgatja a parkot. 

Az örökzöld cédrusokban és ciprusokban bővelkedő, öthektáros arborétumban 400 fenyőféle és 200 lombos fa, illetve cserje él. A kert legidősebb fái közé tartozik az a hatalmas ciprusi cédrus, amely az ország egyik legidősebbje vagy az óriástobozú fenyő (Kulter-fenyő), melynek ma két utódja látható a kertben. Ez egyébként az északi félteke legnehezebb tobozú fenyője. A toboz mérete elérheti a 45 cm-es hosszúságot és az 5 kg-os nedves súlyt is.

Arborétumok - Folly Arborétum – Badacsonyörs
Arborétumok – Folly Arborétum – Badacsonyörs

Az arborétum legmagasabb pontján, a molyhos és csertölgyek ölelésében egy kilátó áll, amelynek alakja mi mást is formázhatna, mint egy fenyőtobozt. Érdemes ide feljönni, mert gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra és a Badacsonyra. 

Az arborétumban a gyerekeket különleges szabadtéri játékok is várják. A szülők pedig megkóstolhatják a család borait is, de pár éve már egy étterem is várja a látogatókat.

További információk: https://www.folly.hu/

Ezt is olvasd el!
Hangulatos kirándulóhelyek a hétvégére 2022.10.29
Az előttünk álló négynapos szünetre – de persze bármikor máskorra is – ajánlunk három érdekes és látványos kirándulóhelyet Budapesten és a város közvetlen közelében. Heti tippünk: hangulatos kirándulóhelyek a hosszú hétvégére

Pintér-kert Arborétum – Pécs

Pécs legmagasabban fekvő városrésze, a Tettye már önmagában is megér egy kirándulást, ahogy az itt található Pintér-kert Arborétum is. A DunaDráva Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó kert egykor Pintér János banktisztviselő birtoka volt. Az ő 19. század végén épült villája ad otthont ma a DunaDráva Igazgatóság központjának. 

Pintér János olyannyira érdeklődött a botanika iránt, hogy 1926-ban örökzöldek telepítésébe fogott a mészkő sziklákkal körülvett birtokán. A bejárat közelében, egy kis tó partján még ma is áll két tekintélyes méretű fenyő, amelyet ő ültetett el. 

Arborétumok - Pintér-kert Arborétum – Pécs
Arborétumok – Pintér-kert Arborétum – Pécs

Az arborétum alsó része gyűjteményes kert. A néhány éve megnyitott felső részen a mecseki karsztbokorerdő természetes növényzetével lehet megismerkedni, ráadásul föntről pazar panoráma tárul elénk. A kertben ma több mint 30 védett növény él, mint például a szúrós csodabogyó vagy a pirítógyökér.

Az arborétum önállóan is bejárható, de a nemzeti park igazgatóságának munkatársai gyakran szerveznek itt ismeretterjesztő programokat és tematikus sétákat mindenféle korosztálynak, az óvodásoktól a nyugdíjasokig.

További részletek: https://www.ddnp.hu/

Soroksári Arborétum – Budapest

Talán kevesen tudják, hogy Dél-Pesten, a város szélén, túl a panelek rengetegén egy szépséges arborétum bújik meg. A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karához tartozó Soroksári Botanikus Kertet 1963-ban hozták létre, főleg azért, hogy a leendő kertészmérnökök ne csak a tankönyvekben, de közelről is láthassanak növényeket.

Az egyetemi tangazdaság és botanikus kert kialakítása során arra törekedtek, hogy a telepítések mellett megmentsék a még a területen megmaradt, őshonos természeti értékeket is. A kert gyűjteményeit bejárva képzeletben elutazhatunk Észak-Amerikába, Ázsia különböző pontjaira, a mediterrán vidékekre vagy a Kárpátokba is. 

Arborétumok - Soroksári Arborétum – Budapest
Arborétumok – Soroksári Arborétum – Budapest

A kert legértékesebb része a Pannon láprét rezervátumterület, amely május második felében a leglátványosabb, amikor lilába öltöztetik a rétet a virágzó védett szibériai nőszirmok. Sok más mellett a botanikus kertben van egy borostyángyűjtemény is, amelynek képviselői az ország számos pontjáról származnak. A vastag fatörzsekre karvastagságú léggyökereikkel felkúszó borostyánok hihetetlen látványt nyújtanak. A kertben nemrég adtak át egy madárlest, ahonnan egészen közelről figyelhetjük meg a madáretetőre érkező sok-sok madarat.

További részletek: http://sorbotkert.hu/

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.