betöltés folyamatban...

A szabadtéri sportolás 6 meglepő előnye

2022.08.18.

Bent, vagy kint? A szabadban történő edzés más néven outdoor tréning nemcsak szórakoztató, de számos egészségügyi előnnyel is bír.

A szabadtéri sportolásról, legtöbbünknek a kocogás jut eszébe, de a választék ennél sokkal izgalmasabb, a legtöbb gyakorlat ugyanis ugyanúgy kivitelezhető a szabadban, mint zárt térben. A strandröplabda, a görkorcsolya, a szabadtéri jóga és fitnesz, a SUP és más evezős edzések, a hegymászás, a power és nordic walking mind kiváló szabadtéri edzésformák.

6 tudományos érv a szabadtéri sportolás mellett

Változatossá szeretnéd tenni edzési rutinod, és ezzel növelni motivációd? Főleg tavasszal és nyáron tökéletes megoldás lehet a zöldterületeken végzett testmozgás. A változatos terep, nemcsak szórakoztató és kihívásokkal teli, de a tudomány szerint egészségügyi előnyei is vannak. Mutatjuk mik. 

# 1 Duplán erősít

Azt mindenki tudja, hogy a testmozgás általában véve milyen pozitív hatással van az életfunkcióira. Ezek közé tartozik a vérnyomás, a pulzusszám, a szív- és érrendszeri funkciók, az elhízás megelőzése és még sok más. A fenti előnyök az edzőteremben és azon kívül egyaránt intenzív és rendszeres testmozgással érhetőek el. Egy másik módja az egészségi állapot javításának, a szabadban, természetben töltött idő. E két dolog kombinálása kézenfekvő választásnak tűnik, igaz? A kutatók szerint a sport egészségre gyakorolt ​​pozitív hatásait a természetes környezet fokozza. 

# 2 Hangulatjavító

A szervezetnek napfényre van szüksége a D-vitamin előállításához. Ha nem termelődik elég, fáradtnak, kimerültnek és levertnek érezzük magunkat. Ha tehát az edzést a szabadba helyezed, és a pázsitot edzőteremmé varázsolod, nemcsak teljesítményed, hanem a hangulatod is javul. Ne feledjük, hogy az immunrendszernek is jót tesz az úgynevezett „napvitamin”.

# 3 Javítja a mentális egészséget

Mint látható, a szabadban való sportolás igazi csodaszer a hangulatra. Kutatások alapján, a szabadban történő edzésnek kétszer annyi pozitív hatása van a mentális egészségre, mint a beltéri mozgásnak. Ilyen hatás például, az optimizmus, a kevesebb aggodalom, a memória javulása, a segítőkészség felébredése, az etikusabb és nagylelkűbb viselkedés. 

# 4 Csökkenti a stresszt 

A szabadban töltött idő, edzés során csökken a feszültség, a düh, a stressz és a szomorúság.
A fizikai aktivitás kiváló módja a felgyülemlett stressz és feszültség oldásának. Mindez még hatékonyabb, ha a szabadban tesszük. A Glasgow Egyetem kutatói szerint a szabadban történő sportolás, jelentősen nagyobb mértékben csökkenti a stresszt, feszültséget, depressziót, mint a beltéri mozgás. Ez tehát azt jelenti, hogy ugyanannyi idő ráfordítással megsokszorozható az edzésünk pozitív hatása. Jól hangzik, nem?

#5 Javítja a koncentrációt

A zöld szín nyugtató hatása, a természet hangjai, a napfény, a tágasság érzete a zárt, zsúfolt terekkel szemben segíti a koncentrációt és az elmélyedést. Egy 20 perces séta vagy kocogás, akár egy órával később is növeli a koncentrációt. Ennyi, még egy fárasztó munkanap ebédszünetébe is belefér, így, ha teheted ugorj ki egy gyors sétára, hogy aztán új lendülettel, és hatékonysággal folytasd a munkát. 

# 6 Javítja az önmagaddal és másokkal való kapcsolatot

Nem csak az önbizalom megerősítését segíti elő, hanem a társas interakciót is. Kutatók szerint a természetben, lehetőleg csoportosan végzett tevékenységek valójában nemcsak önmagunkkal, hanem embertársainkkal is fejlesztik a kapcsolatot. Olyan ember vagy, aki könnyen a szívére veszi a dolgokat? Jó hír, hogy a szabadtéri sportok kevésbé érzékennyé tesznek, és ezáltal nem csak fizikailag, hanem mentálisan is megerősítenek.

 

További cikkek

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális mozgásokat, a guggolást, a kitörést, az ugrást, a kardiót és a húzómozdulatokat egészíti ki olimpiai rúd emelésével, erőemeléssel és robbanékonyságot fejlesztő mozdulatokkal – nem véletlen, hogy az idősebb korosztály körében is egyre népszerűbb. Innen a senior crossfitter kifejezés is.
Arborétumok - télen is érdemes ellátogatni 2024.03.01
A természet még csak éledezik, de ez nem jelenti azt, hogy ilyenkor ne lenne érdemes felkerekedni egy sétára. Arborétumok, ahová még akkor is érdemes elmenni, ha még épp csak véget ért a tél. 
A sokszínű Őrség 2024.01.26
A sokszínű Őrség mindmáig titokzatos vidék. Nem betyártörténetei vagy sötét szurdokvölgyei teszik azzá, mint például a Bakonyt vagy a Börzsönyt, hanem befelé forduló, sajátos fejlődési pályán mozgó, zárt világa. Itt a természet és az ember tökéletes egymásra hangoltsága, világteremtő erejének jelenléte máig érezhető. Érdemes rászánni pár napot, hogy felkerekedjünk, és felfedezzük legfiatalabb nemzeti parkunk látnivalóit

Ajánló

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. ...
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a ...
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá ... (X)
Lavina vetett véget az expedíciónak 2024.07.15
A két magyar alpinista – Klein Dávid és Nagy Marci – ép bőrrel megúszták az incidenst, miután lavina vetett véget a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024-nek
Foci EB döntő és folytatódik a GardenFest2024 2024.07.12
GardenFest2024 – folytatódik júliusban a foci Eb után is (X)

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Sport Forum Hungary 2022

2022.12.10
2022. október 20-án lezajlott az első Sport Forum Hungary konferencia a Puskás Arénában, elmondhatjuk a kitűzött céljainkat elértük, a szakmai nap a programok mellett fórumot teremtett a sport diszciplinái között. A Sport Forum Hungary egésznapos programja három teremben párhuzamosan zajlott, közel 100 előadó és panelbeszélgetés résztvevő 70 előadása gazdagította a napot és 646 résztvevő látogatta meg az eseményt. Az Expo részen 17 kiállító kitelepüléssel jelent meg a rendezvényünkön. #sportforumhungary #egyuttasportert