Sport munka mellett?

2022.05.04.

A fizikai aktivitás, a munka és a társasági élet egyensúlyának megteremtése nem könnyű feladat. A helyzeten nem könnyít, hogy a rendelkezésünkre álló idő és mozgástér is többnyire korlátozott, illetve, hogy ennek a három „feladatnak” az összehangolása, már gondolati síkon is stresszforrást jelent.

Miért ne hanyagold a sportot?

Először is azért, mert a nap nagy részét ülve tölteni (munkában, iskolában, autóban, buszon, kanapén) – nem egészséges. Főleg irodai munkavégzéskor vagyunk kitéve a mozgásszegény életmód veszélyeinek, melyek negatívan hatnak az izmokra, ízületekre, csontokra és anyagcserénkre is. Másodsorban azért, mert a sportolás legalább annyira jót tesz a léleknek, mint a testnek. A kikapcsolódás és a napi egyhangúság megtörésének eszköze, személyes elégedettség forrása és pszichés kiút a napi darálóból.

A fizikai aktivitás a legnagyobb fegyverünk a munkahelyi stresszel szemben, mely egyúttal növeli a teljesítményünket, valamint hozzájárul a proaktívabb munkahelyi légkörhöz – nem véletlen, hogy több svéd vállalat is ösztönzi, sőt kötelezi alkalmazottjait a mozgásra (séta, irodai sport, céges konditerem használat) mindezt munkaidőben!

Így sportolj munka mellett:

Hivatásunk és a napi mozgás összeszervezése során számos akadályba ütközhetünk, úgy; mint a túlzott leterheltség a munka során, időhiány, folyamatos utazással és átszállással járó munka végzése.

Vannak azonban apró trükkök, amelyek minden nehézségen segítenek átlendülni:

  1. Keljünk korán, és még munka előtt indítsuk mozgással a napot– ezzel elkerüljük annak a kockázatát, hogy egy fárasztó munkanap után sport helyett inkább a kanapéba süppedjünk, és emellett a lehető legjobb formánkban, erőnk teljében indíthatjuk a napot. Bár elsőre sokaknak ijesztő lehet a koránkelés gondolata, valójában csak megszokás kérdése. A legjobb mozgásformák a test és a lélek felébresztésére? Futás vagy fit-séta önállóan is gyakorolható és tökéletes napindító mozgásforma, valamint a jóga (otthon vagy az edzőteremben), a nagyobb egyensúly és önismeret érzéséért.
    Jógával a testünk testünk újra rugalmas és egészséges, elménk hűvös és csendes lesz

    Tipp: kerüljük a kényelmes autózást – ha tehetjük sétáljunk vagy tekerjünk (elvégre a bringamegosztás korszakát éljük) otthonunk és munkahelyünk között. Szél a hajban, a test mozgásban, motiváló zene a fülekben, és a nap más fordulatot vesz.

  2. Használjuk ki az ebédszünetet – nincs is jobb alkalom, hogy megtörjük az íróasztal monotóniáját, és visszanyerjük energiánkat! Ha belefér az időnkbe, válasszunk egy közeli edzőtermet de egy félórás futás vagy tempós séta is ideális mozgásforma lehet.
Legyen nálad sportoláshoz szükséges váltóruha, illetve a tisztálkodáshoz, felfrissüléshez szükséges eszközök. Készítsd el az ebédet előző este, fogyaszd el a számítógép előtt és maradék időd használd a tested átmozgatására, az elméd kitisztítására. Hogy extra motivált legyél, készíts egy válogatást a téged leginkább inspiráló, mozgásra motiváló zenékből!
Ezt is olvasd el!
CINGÁRBÓL ERŐGÉP 2021.12.12
Magas vagy? Vékony? Kétszer annyit edzel, mint mások, mégsem sikerül egy deka izmot sem magadra pakolnod? Ha magadra ismersz, most megtudhatod, eddig mit csináltál rosszul. És persze azt is eláruljuk, miként kell edzened és enned azért, hogy erőgép legyél, hogy ne maradj örökre cingár!

Válasszunk önállóan gyakorolható tevékenységeket – ki mondta, hogy a sport egyenértékű az edzőteremmel? Ha kevés az időnk, vagy kevésbé vagyunk szervezettek, illetve nem szeretjük a kötöttségeket jobb, ha olyan mozgásformát választunk melyet bárhol, bármikor, időkorlát és más előírások betartása nélkül végezhetünk. Erre az esetre a leginkább ajánlott és kivitelezhetőbb a kocogás, a jóga, illetve a saját testsúlyos edzés.

A boxzsák püfölése kivételes lehetőséget teremt a mindennapi stressz levezetésére
Engedj szabad utat a negatív gondolatoknak egy házi készítésű boxzsák püffölésével!

Szerző: Gattuso

 

További cikkek

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé néző mellkassal, nyújtott karral egy húzódzkodó rúdban, vagy gyűrűben megkapaszkodva.
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők számára egy rendkívül nehéz, kihívásokkal teli időszak.

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.